Šehović u Potočarima: / - FOTO: SD
11/07/2024 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šehović u Potočarima: Tišina ovog mjesta govori glasnije od bilo kojih riječi

Pedsjednika Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici poručio je da tišina u Potočarima govori glasnije od bilo kojih riječi.

- Kada se nađete u Potočarima, pred više hiljada bijelih nišana, obuzima vas neizreciva tuga i osjećaj ogromnog gubitka. Svaki nišan nosi priču o prekinutom životu, a tišina mjesta govori glasnije od bilo kojih riječi. To je trenutak nepodnošljive boli, podsjećanje na neizmjernu cijenu ljudske mržnje. Zato se s dubokom tugom i pijetetom sjećamo žrtava genocida u Srebrenici. Ovaj strašan zločin ostaje duboko urezan u naša srca i podsjeća nas na potrebu za pravdom i mirom - naveo Šehović u objavi an društvenoj mreži "X".

Dodao je da nikada ne smijemo zaboraviti te strašne dane i nevine žrtve.

Gorčević o genocidu u Srebrenici: Godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje istine

-Njegovanje kulture sjećanja je najkonkretniji odgovor na nekulturu negiranja genocida.  To je civilizacijsko, a ne političko pitanje.  Nedavno usvojena Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici važan je korak naprijed u borbi protiv negatora genocida i onih koji veličaju presuđene ratne zločince. Ova rezolucija je podsjetnik svima nama na obavezu da se snažno suprotstavimo mržnji i netoleranciji - poručuje Šehović.

image

Šehović u Potočarima:

- FOTO: SD

Pozivamo nadležne da, počevši od ove godine, krenu s adekvatnom pripremom programa obilježavanja 11. jula, u skladu s Rezolucijom UN-a, čiji je Crna Gora član. Bez suočavanja s prošlošću, nema nam budućnosti, posebno ne evropske - zaključio je Šehović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:03