Демонстранти спавали у шаторима / - Фото Дан
24/10/2021 u 14:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шест година од протеста ДФ-а: Довршићемо рушење Ђукановићевог режима

На сваком мjесту, од улице до судница и скупштинске сале, пружали смо отпор, и таj континуитет борбе и непоколебљивости утабао jе пут за коначну побjеду опозициjе, истичу Мандић, Кнежевић и Медојевић

Шест година након легендарних протеста ДФ-а важно jе сjетити се те велике битке за слободу коjа jе суштински промиjенила Црну Гору. Иако ДФ ниjе имао подршку тадашњих других опозиционих странака, имао jе снажну подршку народа коjи, како тада тако и данас, стоjи уз оне коjи га никад нису издали и изневjерили. ДФ jе и приjе тога био симбол борбе против ДПС, а након протеста се знало да се та борба може завршити jедино обарањем последње диктатуре у Европи, навели су лидери Фронта Андрија Мандић, Милан Кндежевић и Небојша Медојевић.

- Подсjећамо да се ДФ на тим протестима борио за основне демократске принципе - прелазну владу, чишћење бирачког списка, за организациjу првих поштених избора у Црноj Гори. За разлику од протеста ДФ, недавно смо видjели на коjи начин и са коjим мотивима су одржани протести бившег режима, коjи jе данас опозициjа. Ту jе било свега осим демократских захтjева, а њихова сврха jе била рушење државе Црне Горе, њеног Устава, обрачун са СПЦ и да се грађанима одузме основно право да присуствуjу jедном значаjном вjерском догађаjу. То jе оно што чини огромну разлику између протеста ДФ-а и ових на Цетињу коjе jе организовала бивша режимска клика - наводе у саопштењу.

image

Демонстранти спавали у шаторима

- Фото Дан

Истичу да ће протести ДФ-а 24. октобра 2015. године остати симбол борбе за слободну Црну Гору, "они су прекретница, након њих више ништа ниjе било исто. Наравно, они су били и сигнал да мафиjа и режим свом снагом крену на ДФ, како би умањили наш отпор, па jе упрегнуто криминално тужилаштво и судство, монтиран лажни државни удар и читав низ других процеса против лидера, функционера и чланова ДФ - истичу лидери Фронта.

ДФ ниjе устукнуо, кажу, ниjе се поколебао ни након  полициjског терора, пребиjања, тровања, хапшења, монтажа и подметања, него jе чак и из те позициjе наставио да притиска и напада режим, све до коначне побjеде 30. августа.

- На сваком мjесту, од улице до судница и скупштинске сале, пружали смо отпор, и таj континуитет борбе и непоколебљивости утабао jе пут за коначну побjеду опозициjе. Међутим, режим jе побиjеђен, али ниjе срушен! На ДФ-у jе да доврши таj посао, jер судећи према ономе што гледамо у протеклих годину дана, то не може урадити Кривокапићева влада, у коjоj нема ДФ, а у коjоj су и неки коjи су до jуче били уз ДПС и сателите. Бивши режим мора бити побиjеђен тако да више никад не буде у могућности да отме државу и криминализуjе друштво. То jе обавеза и обећање пред десетинама хиљада оних коjи су увиjек били уз нас и пред онима коjи више нису са нама, а коjи су били у првим редовима борбе за слободну ЦГ. Зато ће 24. октобар траjати све док не остваримо његове тековине и док у политичку прошлост не пошаљемо и политичко - криминалну организациjу Мила Ђукановића, али и оне коjи се колебаjу, калкулишу и не показуjу одлучност у тоj борби - поручују први фронтовци.

Истичу да је овакво стање неодрживо и данас на шесту годишњицу великих протеста и да су дужни да им поруче да ће заслужена правда коjу децениjама чекаjу ускоро бити достижна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:01