Abazović / -FOTO: JUTJUB
28/02/2023 u 11:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nije bilo glasanja o Zakonu o oduzimanju imovine; Abazović: Nije tačno da se zakon neće odnositi na Sveta Marovića

Predloženo je da poslanici danas ne glasaju, već da radna grupa nastavi sa radom, kako bi u narednih 15-30 dana, kroz amandmane, unaprijedili zakonsko rješenje.

 

Predlogom izmjena Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću značajno se unapređuju alati tužilaštva i sudstva u pogledu trajnog oduzimanja nelegalne imovine, ocijenio je ministar pravde Marko Kovač, navodeći da to zakonsko rješenje može biti dodatno unaprijeđeno.

Kovač je na sjednici Skupštine kazao da je postignut neformalni, načelni dogovor da radna grupa, formirana u okviru Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, nastavi rad kako bi u narednom periodu bile razjašnjene sve dileme.

Kovač je rekao da ga raduje današnja rasprava u Skupštini i postojanje političke volje u pravcu usvajanja zakona.

-Vlada i Ministarstvo pravde su podnošenjem Predloga zakona iskazali spremnost za unapređenje instrumenata i pravnih alata u pravcu oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću- naveo je Kovač.

On smatra da u tom pravcu treba nastaviti kako bi to zakonsko rješenje dobilo konačni format.

Kovač je, govoreći o nazivu zakona, kazao da to nije bitno i da je suština kakav se efekat njime postiže.

-Postojećim Predlogom zakona značajno se unapređuju alati, kako tužilaštva, tako kasnije i suda u pogledu trajnog oduzimanja imovinske koristi- rekao je Kovač.

On je ocijenio da važeći Zakon nije dobar.

-I pored nedostatka kapaciteta, nedovoljne primjene od strane institucija, nijesmo imali kvalitetna zakonska rješenja koja su omogućavala brže i efektivnije oduzimanje imovinske koristi- naveo je Kovač.

On je rekao da zakonsko rješenje koje su predložili neće riješiti sve probleme.

-Naravno da unapređenje ovog zakonskog teksta ne sprečava da se radi na izmjenama postojećih zakona. To su, prije svega, zakoni iz domena finansija, poreske politike- kazao je Kovač.

On je poručio da se sveobuhvatnom i koordinisanom akcijom, kako Vlade, tako i parlamenta, može doći do jačanja borbe protiv kriminala i korupcije.

-Što se tiče kritika na rješenja predložena od Vlade, podijelio bih ih na one koje su pravnog karaktera i one čistog političkog, ili politikantskog karaktera- dodao je Kovač.

On je naglasio da se predloženo zakonsko rješenje svakako može dodatno unaprijediti.

-Ministarstvo pravde i Vlada morali su se kretati u okviru Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih konvencija koje je Crna Gora ratifikovala, prije svega u okvirima ljudskih prava i sloboda- kazao je Kovač.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da je na radnoj grupi formulisano u radnoj verziji 12 amandmana, oko kojih su se saglasili poslanici članovi radne grupe i predstvanici Ministarstva pravde.

-Donijeli smo odluku da ih ipak ne procesuiramo radi jednog veoma važnog političkog momenta, a to je da se postigne dogovor o zajedničkom dodatnom radu kako bismo imali sveobuhvatan pristup- rekao je Koprivica.

On je dodao da je to 12 značajnih sadržinskih intervencija, koje čine efikasnijim i djelotvornijim zakon.

Koprivica je kazao da javnost želi pravdu.

-Ne želimo da se desi pobjeda bilo čijeg koncepta, bilo poslanika ili Vlade, da štetu pretrpi Vlada zbog nečega ili poslanici zbog nečega- naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, važno je da svi budu na dobitku “jer pobjedu treba da odnese društvo i narod koji želi pravdu”.

-Potreban je zakon koji udara na sve djelove i sve generacije mafije, i koji objedinjuje sve borce protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca- istakao je Koprivica.

On je kazao da vjeruje u iskrene namjere predlagača da se uhvate u koštac sa tim fenomenima, kao i u namjere zainteresovanih subjekata da dođe do odlučne i beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korpcije.

-Svima nam je u interesu, i Vladi i Skupštini, da se niko ne provuče, da se nijedan segment nelegalno stečene imovine ne izuzme od pravno-državnog udara- naglasio je Koprivica.

On smatra da postojeći Zakon nije dobar i da nije dao rezultate.

-Zato mislim da je Predlog izmjena i dopuna Zakona iskorak, jer omogućava oduzimanje nelegano stečene imovine prije i nezavisno od ishoda krivičnog postupka- naveo je Koprivica.

Kako je kazao, ako je cilj vraćanje otetog, opljačkanog, nelegalnog, ispravljanje nepravdi i uništenje kriminalnog tržišta, taj cilj ne može se postići jednim zakonom i mehanizmom.

Potrebno je, kako je rekao, više zakona, mehanizama i postupaka “jer se borimo protiv kompleksnog fenomena”.

-Zakon o oduzmanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću potrebno je nadograditi. Napravljen je iskorak, i od strane predlagača i radne grupe, ali je potreban dodatni- kazao je Koprivica.

On je rekao da su potrebni i prateći zakoni, zakon o sudovima, o državnoj imovini, o parničnom postupku.

-Potrebne su institucije, rekao bih Specijalni sud, svi smo skoro saglasni sa tom idejom. Specijalni sud treba da bude efikasan što se tiče nadležnosti, ali i da bude supstrat čestitih sudija spremnih da se uhvate u koštac sa nasloženijim predmetima- dodao je Koprivica.

Premijer Dritan Abazović je kazao je danas na sjednici Skupštine da nije tačno da će "anti-mafija" zakon legitimisati biznismene i funkcionere iz prethodnog režima.

- Anti-mafija zakonu govori godinama unazad, dodajući da je zahvalan brojim akterima koji aktivno učestvuju da se Zakon implementira. Anti-mafija zakon je kreiran tako da bude efikasan i za Tužilaštvo i imaće rezultate u prvoj godini. Priča da će se legalizovati imovina funkcionera i biznismena nije tačna. To odgovorno tvrdim. Kako može neko da tvrdi da se ovaj Zakon neće primjenjivati na Veska Barovića ili Svetozara Marovića - kazao je on. 

Što se tiče Svetozara Marovića, kazao je da će se zakon primjenjivati i na njega, ali je podjestio da je Marović sam sebe deklarisao kao viođu kriminalne grupe. 

- Ovakav zakon omogućava da se pokrene građanski postupak dokazivanja njihove imovine. Bacate drvlje i kamenje na zakon koji Crna Gora ranije nije ni imala. U čijem je interesu da se sakriju imovine brojnih funkcionera i biznismena? - pita se Abazović. 

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je da nema potrebe da danas toliko raspravljaju o zakon.

- Postignut je dogovor da poslanici danas ne glasaju o njemu - kazao je on. 

Svačija imovina mora pod lupu, poručila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković. 

- Problem je što ste postavili politiku ispred građanskog interesa. Ne mogu da vjerujem da postoji ovoliko neznanja- kazala je ona. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 03:25