/ ВЛАДИМИР ЈОКОВИЋ
14/12/2021 u 16:05 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Јоковић: Цркните, пукните, потписаћемо споразум; Бечић: Са ДПС-ом нећемо правити било какву комбинацију

Министар Младен Бојанић је истакао да је у припреми закон о исплати средстава радницима МА

Наставак пете сједница Другог редовног, јесењег, засиједања у 2021. години - други дан, Скупштине Црне Горе почела је данас, а министра капиталних инвестиција Младен Бојанић казао је да је ДПС гробар црногорске индустрије, а посланик те партије Данијел Живковић нагласио је да је министар и актуелна власт шампио гашења економије. Посланик Драган Краповић казао је да су „Монтенегроерлајнз” појели скакавци и најезда партијских кадрова. Бојанић је истакао да је у припреми закон о исплати средстава радницима МА. Посланик Владимир Јоковић (СНП) поручио је  "цркните, пукните сви, потписаћемо споразум за добробит Црне Горе". Подсјећања ради, грађански покрет  УРА, Социјалистичка народна партија и мањинске странке потписаће сјутра меморандум о сарадњи, казао је данас лидер ГП УРА Дритан Абазовић. Алекса Бечић је нагласио да Демократама није проблем да ставе на десет докумената потпис и реченицу на папир да са ДПС-ом нећем правити било какву комбинацију.  У оквиру расправе разматране су тачке дневног реда 46, 23, 28, 29, 30, 31, 31, 32 и 33. Скупштина наставља сједницу сјутра у 11 часова.

(ВИДЕО) Поповић: Ово је фијаско опозиције и ДФ-а; Радуловић: Требало је да се разведри изнад ЦГ

Опозиција повукла иницијативу за изгласавање неповјерења

Црногорска опозиција повукла је јуче из скупштинске процедуре иницијативу за изгласавање неповјерења Влади.  Из опозиције су, у заједничком саопштењу, навели да, имајући у виду најаву ДФ да ће поднијети иницијативу за скраћење мандата Скупштине, сматрају да без одлагања треба отпочети разговоре о формирању нове скупштинске већине. Иницијативу за изгласавање неповјерења Влади је крајем новембра у скупштинску процедуру предало 40 посланика Социјалдемократске партије, Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Социјалдемократа, Бошњачке странке и Албанске листе.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Тачка дневниг реда 46. - Предлог закона о престанку важења Закон о улагању у консолидацију и развој Друштва за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „Монтенегроерлајнз” А.Д. Подгорица.

image
Младен Бојанић

- Овај закон прави доста штете по буџет Црне Горе, надам се да га стављамо ван снаге. Донешен је тако што није поштована процедура... Након отварања стечајног поступка држава је потраживала 103 милиона еура од МА, а стечајни управник је признао 100.000 еура- казао је министар капиталних инвестиција Младен Бојанић.

Појаснио је да кад су преузели власт нису могли да дају ни цент помоћи МА, те да су били нападани од свих, посебно од посланика ДПС-а. Истакао је да ова Влада није урадила ништа на штету МА, те да су то урадили они који су га довели до овакве ситуације.

- Бивша власт и менаџмент је већ дуговао неколико плата запосленима МА. Запослени нису били криви, радили су свој посао. Али је лоше било управљање. Имали смо разговор на почетку са њиховим представницима, није реализовано нешто што је већ требало да се реализује везано за њихову помоћ. Постоји добра воља да им помогнемо и ријешимо им статус- појаснио је, поред осталог, Бојанић.

Посланик Данијел Живковић (ДПС) казао је да је министар данас имао циљ да прикаже како је претходна администрација била неспособна и са лођим намјера према црногорској економији и МА.

image
Данијел Живковић

- Ви сте као министра и ваша влада шампиони у гашењу економије Црне Горе. Нисте се посебно показалу у очувању економије- казао је Живковић министру.

Бојанић је казао Живковићу да је "удробио све и свашта у ових пет минута", те да ће прије од ДПС-а остати дугмићи него што ће ова влада бити прошлост. 

- Препознати сте (ДПС) да сте гробари црногорске индустрије- нагласио је Бојанић обраћајући се Живковићу.

image
Драган Краповић

Посланик Драган Краповић (Демократе) казао је да је данашњи дан крај једне тужне приче о МА, те да су МА појели скакавци, најезда партијских кадрова и чланова породица управљачких тијела бивше власти. Истакао је да су остали дугови и радници без посла. Оптужио је Агенцију за заштиту конкуренције да је радила у корист ДПС-а, односно бивше власти.

- Мислим министре да сте одлуку око Монтенегроерлајнза пребрзо донијели. Можда се нешто могло урадити... Плашим се да, у неким понашањима, менаџмент нове компаније нема превелике разлике у доносу на прошлу. Мислим да нема довољно транспарентности- казао је, поред осталог, посланик Рашко Коњевић (СДП).

image
Рашко Коњевић

Посланик Борис Мугоша (СД) казао је да аеродроме не треба дати под концесију, јер имамо два аеродрома а не десете, те да се он залаже за докапитализацију или за страни менаџмент, али никако за концесију. Посланица Марта Шћепановић (ДПС) казала је министру Бојанићу да је он мкинистар који је, након 20 дана након формирања Владе, објавио да ће МА бити угашен, а авиони приземљени и 300 запсолених без посла, без икакве најаве и детаљне анализе.

image
Марта Шћепановић

Посланик Јован Вучуровић (ДФ) казао је да се "мора бити енергичнији и храбрији у демонтажи криминалног система ДПС-а који је био на сцени пуне три деценије". Посланица Далибворка Пејовић (ДПС) истакла је да сматра да се најмање пажње поклања објективној датости у којој треба да послује било која авио компанија.

Тачка дневног реда 23. - Предлог закона о потврђивању Уговора између Црне Горе и Књажевине Монако о избjегавању двоструког опорезиванjа и спрjечавању избjегавања плаћања пореза на доходак.

Како је навео државни секретар Одовић, двоструко опорезивање дестимулише инвеститоре, па је зато Влада Црне Горе прихватила предлог Монака. Посланик Демократа Владимир Мартиновић, навео је, поред осталог, да су вијек били за поштене меморандуме а не оне који вриједе 21 милион (случај Дритана Абазовича), и да "ко са Љубом Биговићем, убицом часног полицијског функционера Славољуба Шћекића, прави било какав пакт може направити корист само себи а лоше грађанима".

Посланик Владимир Јоковић (СНП) поручио је након обраћања посланика Мартиновића: "цркните, пукните, потписаћемо споразум за добробит Црне Горе".

- СНП никада никог није издао, потписаћемо га  аонда видите шта тамо пише- нагласио је он.

Поручио је да никад нису кокетирали са милионима и да ће сутра ће бити објављен тај Меморандум.

- Чега се плашите. Ако смо подгријешили нас ће грађани казнити. Што онда причате унапријед, зашто трчите. Полако о меморандумима, као што сте требали полако о милионима на столу и преговорима. Пустите нека се нешто деси, видите шта се десило па онда о томе причајте- нагласио је Јоковић.

Подсјећања ради, грађански покрет  УРА, Социјалистичка народна партија и мањинске странке потписаће сјутра меморандум о сарадњи, казао је данас лидер ГП УРА Дритан Абазовић.

image
Секретар Одовић

- Имате координатора за безбједност, нека вам он одговори ко је њему нудио 21 милион еура... Демократсак ЦГ постоји седам година, достојанствено сам изашао из СНП-а, захвањујући Демократској убрзо је након тога срушена власт у Будви, па у Котору, повраћена власт у Херцег Новом... Свих ових седам година смо у функцији одбране изборне воље грађана. Нама проблем није ако данас треба да ставимо на десет докумената потпис и реченицу на папир да са ДПС-ом нећемо правити било какву комбинацију, за то нам не треба размишљање, већ један секунд... Ипак не испаде да је Бечић Пајовић, да су наранџасти црвени и да је Демократска ЦГ Позитивна- казао је Алкеса Бечић.

Мратиновић је казао да су спремни да потпишу да неће прекрајати изборну вољу грађана. Питао је да ли меморандум садржи одредбу да неће сарадђивати са онима које су смјенили 30. августа.

Бранко Радуловић (ДФ) је казао да се дешавају политичке ситуације које Црну Гору могу довести на стрампутицу.

- Никада нећу бити дио неке прекројене Владе- нагласио је Радуловић.

image
Алекса Бечић

Дневни ред можете погледати ОВДЈЕ.

image
ДНЕВНИ РЕД
image
ДНВЕНИ РЕД
image
ДНЕВНИ РЕД
image
ДНЕВНИ РЕД
image
ДНЕВНИ РЕД
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 00:30