Skupština Crne Gore / - DAN
25/10/2024 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Skupština Crne Gore najtransparentniji zakonodavni dom u regionu

Skupština Crne Gore ponovo je proglašena je za najtransparentniji parlament u regionu sa 88,14% ispunjenih indikatora otvorenosti, pokazalo je ovogodišnje istraživanje „Otvorenost parlamenata u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana“, sprovedeno u periodu od sredine februara do juna, saopšteno je iz Skupštine.

Istraživanje je pokazalo da je Skupština Crne Gore postigla dodatni napredak u odnosu na prethodnu godinu, što je kako navode, pokazatelj snažne opredijeljenosti za kontinuiranim radom na polju otvorenosti i transparenosti. 

- Nakon crnogorskog Parlamenta, najveći nivo ispunjenosti kriterijuma zabilježila je Skupština Sjeverne Makedonije sa 74,86%, potom Narodna skupština Republike Srbije koja ispunjava 57,24%, dok u Bosni i Hercegovini, Parlamentarna skupština BiH ispunjava 56,8% indikatora otvorenosti (Dom naroda ispunjava 56,76%, a Predstavnički dom 56,84% indikatora otvorenosti).U ovogodišnjem istraživanju istaknuto je da je Skupština Crne Gore jedini parlament u regionu koji objavljuje polugodišnje izvještaje o svom radu, te da je i jedina zemlja u regionu koja je implementirala e-peticije. Konstatovano je da je Skupština, godinama unazad, uspostavila napredne prakse koje osiguravaju visok nivo njene administrativne transparentnosti i otvorenosti, što je pohvaljeno i od strane Evropske komisije u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori- navodi se u saopštenju.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Metamorfozis fondacijom iz Sjeverne Makedonije, Partnerima za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) i Udruženjem građana Zašto ne? iz Bosne i Hercegovine (BiH) – razvija analitički instrument, Regionalni indeks otvorenosti, koji daje pouzdanu sliku o tome koliko su parlamenti otvoreni prema građanima i društvu. Regionalni indeks otvorenosti mjeri učinak izvršnih vlasti i parlamenata u poštovanju principa dobrog upravljanja, i to na osnovu četiri principa: (1) transparentnost, (2) pristupačnost, (3) integritet i (4) učinkovitost, s tim što se kroz sva ova četiri principa prožima i prati još jedan domen - otvoreni podaci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 12:53