Вукчевић / FOTO: FEJSBUK
24/08/2021 u 21:54 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Службеник Војске отворио боловање да би присуствовао комитским скуповима

Ђорђије Вукчевић на скупу на Цетињу изводио нацистички поздрав који се више не може видјети ни у Њемачкој

Против службеника Војске Црне Горе Ђорђија Вукчевића биће покренута процедура утврђивања повреде војних прописа, пошто је у недјељу 22. августа фотографисан на скупу на Цетињу како изводи нацистички поздрав. 

Министарство одбране, на челу са Оливером Ињац огласило се вечерас поводом скандалозне фотографије која кружи друштвеним мрежама, на којој се види Вукчевић на протестном скупу против устоличења митрополита Јоаникија који је у недјељу одржан у Пријестоници. 

Медији су писали да је Вукчевић подофицир из Центра за обуку у Даниловграду, а на фотографији се може видјети да је Вукчевић подигао руку, изводећи нацистички поздрав који се више не може видјети ни у Њемачкој. 

image
Фото: Фејсбук

Међутим, из Министарства су вечерас казали да Вукчевић није подофицир Војске Црне Горе, већ цивилно лице у служби у ВЦГ, које врши службу у Војсци на радном мјесту утврђеном формацијом. 

- У службу у Војсци примљен је 27. јула 2020.године као курир у трећем подцентру Центра за обуку Војске Црне Горе, са мјестом службовања у Kолашину. Већ дужи временски период Вукчевић је одсутан из јединице због привремене спријечености за обављање рада (боловање), што га није спрјечавало да буде активни учесник одређених скупова, а таквим чињењем је свјесно занемарио своје радне обавезе и злоупотријебио право на привремену спријеченост за рад- кажу из ресора Ињац. 

Истакли су да је против Вукчевића покренута процедура утврђивања повреде војних прописа, као и утврђивање његове дисциплинске одговорности за кршење Закона о Војсци, Правила службе и Kодекса војне етике.

Из Министарства су подсјетили да су сва лица у служби Војске дужна да поштују Закон о Војсци Црне Горе, Kодекс војне етике, као и Правила службе ВЦГ.

image

Фото: Фејсбук

- Фото: Фејсбук

- Вукчевић се оглушио о одредбе Закона о Војсци Црне Горе и начела Kодекса војне етике, чиме је нанио штету угледу Војске и Министарства одбране. Kодекс представља скуп начела о етичком поступању лица у служби у Војсци, ради очувања, афирмације и унапређења достојанства и угледа Војске и лица у служби у Војсци, црногорске војне традиције, патриотизма и антифашизма. Министарство одбране и Војска Црне Горе његују антифашистичку традицију и неће толерисати понашање које је у супротности са вриједностима антифашизма- поручују из ресора. 

Вукчевић је иначе мјесецима уназад био редовни посјетилац комитских скупова на којима сечесто могао видјети са комитским заставама и мајицама са ликом Крста Зрновог Поповића.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:48