Amer Smailović na konferenciji posvećenoj Parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa / - BS
10/10/2024 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Smailović na konferenciji posvećenoj Parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa

Šef kluba poslanika Bošnjačke stranke i član Odbora za evropske integracije Amer Smailović učestvovao u Berlinu na konferenciji posvećenoj Parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa.

Konferenciju posvećenu Parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa obilježila je rasprava članova odbora za evropske integracije/poslove Zapadnog Balkana, njemačkog Bundestaga i predstavnika regionalnog civilnog sektora, o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi sa fokusom na dekarbonizaciju.

Kako su naveli iz BS-a, konferencija je bila i prilika za zajednički sastanak članova odbora za evropske integracije/poslove Zapadnog Balkana i njemačkog Bundestaga na temu reformskih procesa u cilju članstva u EU, kao i regionalne povezanosti država Zapadnog Balkana i buduće međusobne saradnje.

Posebno je istaknuta važnost regionalne saradnje i razmjene dobrih praksi u pogledu zajedničkih izazova u okviru procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Njemački poslanici istakli su da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedini održivi put naprijed, koji obezbjeđuje dugoročan mir, napredak i demokratiju. Učesnici su se složili da je jačanje međuparlamentarnog dijaloga ključ za efikasniju implementaciju reformi potrebnih za približavanje regiona Evropskoj uniji.

Konferencija je potvrdila posvećenost i EU i Zapadnog Balkana jačanju regionalne saradnje i unapređenju procesa koji vode ka članstvu u EU.

Događaj je organizovao Institut za demokratiju „Societas Civilis“ – Skoplje (IDSCS), u saradnji sa partnerskim nevladinim organizacijama iz regiona. Cilj konferencije je jačanje parlamentarnog dijaloga i regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, sa glavnim naglaskom na ključne teme kao što su: implementacija Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, Zelena agenda, zelena tranzicija za zapadni Balkan, proširenje i reforma EU, budućnost regionalne saradnje i povezanost na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 19:27