Абазовић и Јоковић / -фото: Иван Петровић
03/04/2022 u 17:06 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП спреман на компромис, СДП ће подржати нову владу у замјену за функције у Скупштини

Да је до договора на неки начин дошло потврдио је јуче потпредсједник СНП-а Драган Ивановић који је рекао да је његова партија спремна за одређене уступке кад је у питању мањинска влада

Социјалистичка народна партија остаје при ставу да Социјалдемократска партија и Социјалдемократе не могу бити дио мањинске владе, али се неће противити да ове двије партије добију значајне функције у Скупштини Црне Горе, па и мјесто предсједника парламента, сазнаје "Дан" из више извора из партија потписница Меморандума о сарадњи.

Иако се ситуација мијења из дана у дан, сада је сасвим извјесно да су преговори о влади Дритана Абазовића сасвим при крају и чека се само да се постигне договор ко ће бити предсједник Скупштине, односно да ли ће то прихватити лидер СДП-а Рашко Коњевић. Према посљедњим информацијама, Коњевић је врло близу мјесту предсједника парламента.

Да је до договора на неки начин дошло потврдио је јуче и потпредсједник СНП-а Драган Ивановић, који је рекао да је његова партија спремна за одређене уступке кад је у питању мањинска влада јер сваки дан нефункционисања Владе штети грађанима.

Он је у изјави за Радио Црне Горе подсјетио да се посљедњих дана појавила опција да у Владу уђу СДП и СД.

– Остављена је могућност да се ових дана разговара о томе да, ако не и једна и друга, барем једна од тих партија, посебно СДП, буду саставни дио те владе. Ми смо о тој могућности дали своје мишљење. Остајемо при томе, с тим што смо отворени за разговор и налажење неких могућности – рекао је Ивановић, преноси портал РТЦГ.

Како је додао, свјесни чињенице да је највећи губитак за Црну Гору да Владе не буде и да не ради пуним капацитетом, спремни су за одређене уступке ако то зависи од СНП-а.

– Сад нити имам договорено у партији, нити имам овлашћење да кажем која је варијанта у игри. Нећемо тражити мишљење ДПС-а по сваку цијену. Спремни смо на неке уступке. Које? О томе нема дефинисаног става партије. Брзо ћемо га имати јер смо свјесни чињенице да је сваки дан кашњења Владе штета по грађане – навео је Ивановић.

"Дан", међутим, сазнаје да се ради о варијанти да највјероватније СДП, као партија која је била опозициона и 30. августа 2020. године, добије мјесто предсједника парламента.

И потпредсједник Грађанског покрета УРА Милош Конатар каже да су преговори о формирању нове европске владе практично при крају и да ће она ће бити изгласана до 15. априла. Он је рекао да очекује да мандатар Дритан Абазовић почетком сљедеће седмице обавијести Скупштину да је спреман да изложи експозе и јавности представи састав нове владе.

Конатар: Очекујем да СНП прихвати предлог мандатара

Конатар је подсјетио да је и из СНП-а поручено да је сваки дан трајања техничке владе на штету грађана и државе. Он очекује да ће СНП бити спреман да прихвати предлог мандатара.

– Наравно, поштујући договорене програмске приоритете, који јесу прихватљиви СНП-у, и наравно поштујући онај дио договора који се односи на ресоре у Влади које ће покривати колеге из СНП-а – навео је Конатар.

Према његовим ријечима, било чије "закуцавање" позиција није добро.

– Ми се морамо договарати. Видјећемо ко ће све бити у Влади, да ли ће бити и СД и СДП, или једна од те двије партије. У сваком случају, сви морамо помало попустити да би добили грађани и Црна Гора – рекао је Конатар.

– Преговори су практично приведени крају, имамо заокружен сет програмских приоритета и дјеловања Владе. Очекујем да до краја ове седмице имамо и дефинитивну слику ко ће бити у Влади – казао је Конатар у интервјуу за агенцију МИНА.

Потпредсједник ГП УРА Милош Конатар каже да ће нова европска влада бити изгласана до 15. априла

Упитан колико је реално да у новој влади буду и представници СНП и представници СДП-а и СД, он је рекао да одговор на то питање намеће сама ситуација и потреба да Црна Гора крене напријед.

– Ми смо и рекли да је један од мотива зашто смо кренули у пројекат нове, 43. владе тај да помиримо Црну Гору и да држава коначно крене напријед, јер смо дошли у фазу блокаде нашег европског пута – навео је Конатар.

Како је додао, деблокирање тог процеса подразумијева и изгласавање функција у правосуђу које се бирају у Скупштини. Он је подсјетио да ће Уставни суд бити у блокади уколико у октобру не буду изабране судије тог суда.

– Такође, потребно је изабрати врховног државног тужиоца у пуном мандату и попунити састав Судског савјета. Све то намеће да сви морају да крену да граде мостове сарадње. Ако ставимо испред себе не оно што је партијски интерес УРА, СНП-а, СД или СДП-а, већ интерес грађана и Црне Горе, а то је да буде наредна чланица Европске уније (ЕУ), онда ћемо сви имати обавезу да те мостове помирења и сарадње градимо – истакао је Конатар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 17:53