Milojko Spajić / screenshot flic.kr
14/10/2024 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić: Crna Gora da nastavi da pravi dugoročno održive odnose sa svim zemljama regiona i EU

Mislim da je jako bitno da Crna Gora nastavi da daje svoj maksimum u pravljenju dugoročno održivih i sjajnih odnosa sa svim zemljama regiona i zemljama iz Evropske unije, kazao je premijer Milojko Spajić danas nakon sjednice Samita posvećene desetogodišnjici Berlinskog procesa.

Spajić kazao je da su se danas u tokom sastanka u Berlinu čule su se sjajne poruke, ne samo što se tiče Berlinskog procesa, nego i generalno evropskih integracija.

- Premijera Mađarske Viktor Orban danas je rekao da očekuje da do kraja godine organizujemo IGC za Crnu Goru i da Crna Gora krene ubrzano u zatvaranje poglavlja. Istu poruku smo čuli i od predsjednice Ursule fon der Lajen i od mnogih drugih evropskih najviših zvaničnika - kazao je premijer koji prisustvuje Samitu posvećenom desetogodišnjici Berlinskog procesa.

Spajić smatra da je to jedna jako dobra poruka koju je Crna Gora danas dobila.

- Druga stvar je da smo potpisali dva sporazuma i jedan akcioni plan oko zajedničkog regionalnog tržišta, koji je jako bitan zbog predugog čekanja naših građana i robe koja treba da se transportuje iz jedne države u drugu. Mislimo da će to ići mnogo brže nego što je do sada bio slučaj i stvarno se radujemo jednom novom momentu u tom smislu. A i druga stvar je mobilnost studenata će biti mnogo bolja usvajanjem petog paketa mobilnosti, koji se nadam da ćemo ratifikovati u parlamentu brže nego ostali, kao što smo uvijek radili - kazao je predsjednik Vlade.

Spajić: Zajedničko regionalno tržište približava građane Zapadnog Balkana standardu Evropske unije

On je istakao da su apsolutno dobrosusjedski odnosi baza od koje se kreće evropske integracije.

- Mislim da je jako bitno da Crna Gora nastavi da daje svoj maksimum u pravljenju dugoročno održivih i sjajnih odnosa sa svim zemljama regiona i zemljama iz Evropske unije. Pa zajedničko regionalno tržište i generalno Berlinski proces su paralelni zajedno sa planom rasta i sa uključivanjem Crne Gore u jedinstveno tržište Evropske unije. Oni su dva procesa, ali vrlo komplementarna dva procesa, tako da neće biti nikakvih problema i neće biti nikakvih sukoba što se tiče ta dva procesa - istakao je Spajić.

(VIDEO) Spajić sa Orbanom i fon der Lajen: Očekujemo zatvaranje četiri poglavlja do kraja godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

14. oktobar 2024 18:50