Milojko Spajić / - PRINTSCREEN/TVCG
30/07/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić: Neću predložiti razrješenje Bečića, ne predstavlja prepreku evropskoj perspektivi Crne Gore

U odgovoru na poslaničko pitanje Branislava Nenezića iz Socijaldemokrata, premijer Milojko Spajić je naveo da neće pokrenuti postupak razrješenja potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, nakon što ga je Hrvatska, država članica Evropske unije proglasila „personom non grata“.

- U kontekstu proglašenja potpredsjednika Vlade personom non grata od strane Republike Hrvatske, kao što sam to kazao i u odgovoru poslaniku Rakočeviću – Crna Gora ovu, kao i sve druge odluke države Hrvatske mora poštovati. Ipak, za sada, nemam ni najmanju naznaku da potpredsjednik Vlade predstavlja bilo kakvu vrstu formalne prepreke evropskoj perspektivi Crne Gore. Isto tako, siguran sam da bi u suprotnom – i sam našao adekvatnu mjeru odgovornosti, naveo je Spajić u odgovoru.

Istakao je da u kontekstu ispunjavanja obaveza iz evropske agende, a koje se odnose na resore kojima rukovodi potpredsjednik Bečić, Crna Gora bilježi veoma dobre rezultate što govori u prilog njegovoj posvećenosti evropskoj budućnosti Crne Gore.

- Stoga, neću predložiti razrješenje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, Alekse Bečića jer kao što sam kazao rezultati rada resora su brojni, a kratko ću se osvrnuti na nekoliko aspekata. Naime, uz snažan doprinos dinamiziranju našeg evropskog puta, posebno ističem njegove rezultate kao potpredsjednika Vlade za bezbjednost i koordinatora organa obavještajno bezbjednosnog sektora, a cjelokupna javnost svjedoči istorijskim rezultatima koji se postižu na polju borbe protiv kriminala i korupcije zahvaljujući odličnoj saradnji i izuzetnom instutucionalnom povjerenju između bezbjednosnog sektora, tužilaštva i naših međunarodnih partnera, naveo je premijer.

Odgovori Spajića na pitanja poslanika

Dodao je da rezultati koje bezbjednosni sektor ostvaruje pod njegovim rukovodstvom jasno pokazuju snagu i odlučnost države da se suprotstavi svim oblicima kriminala i nezakonitih aktivnosti.

- Ovi uspjesi nisu samo odraz profesionalizma i stručnosti i posvećenosti očuvanju vladavine prava i zaštiti interesa građana Crne Gore. Dodatno, o međunarodnom ugledu gospodina Bečića, i za vrijeme obavljanja aktuelne i prethodnih funkcija poslanika i predsjednika Skupštine Crne Gore, već su toliko pozitivnog rekli brojni međunarodni zvaničnici, da nije potrebno ponavljati, a kome je potrebno uvijek se može podsjetiti. Što se tiče konkretne aktuelnosti, nijesam evidentirao bilo koji vid djelovanja ili javnog istupa od strane potpredsjednika Bečića koji bi išao u pravcu narušavanja dobrosudsjeskih odnosa sa bilo kime, uključujući i Republiku Hrvatsku, istakao je Spajić.

Kako je naveo, dok god Aleksa Bečić svojim djelima snažno podržava evropski i evrotalantski put Crne Gore, dalje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje institucija, borbu protiv kriminala i korupcije, kao i proces pomirenja, odnosno jačanja građanskog karaktera našeg druuštva – imaće njegovo puno povjerenje.

- I ne samo on već i svi drugi konstituenti vladajuće većine sa kojima ćemo zajedničkim snagama nastaviti da nižemo istorijske uspjehe i vodimo Crnu Goru putem stabilnosti i napretka, zaključio je Spajić.

Đukanović: Odluka Hrvatske jasna poruka političkim strukturama u Crnoj Gori

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:20