Spajić na NATO samitu / - VLADA CRNE GORE
10/07/2024 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić: Ostajemo posvećen, pouzdan i kredibilan saveznik NATO-a

Povodom početka Samita NATO-a premijer Milojko Spajić je poručio da mu je zadovoljstvo što predvodi delegaciju Crne Gore i istakao da je ova godina u kojoj se obilježava 75 godina NATO-a, posebna i po tome što svjedočimo istorijskom poboljšanju raspodjele tereta među NATO saveznicima.

- 23 saveznika među kojima je i Crna Gora, trenutno su na ili iznad minimalnog nivoa od 2% BDP-a za odbrambenu potrošnju to je više nego duplo u odnosu na izdvajanja prije samo četiri godine. Investiramo u modernizaciju i opremu sa 35% našeg vojnog budžeta i spremni smo da ostanemo posvećen, pouzdan i kredibilan saveznik NATO-a, poručio je premijer.

Kako je dodao, Samit je prilika da ojačamo naš savez i prilagodimo se novim bezbjednosnim izazovima. Spajić je izrazio očekivanje da će donijeti konkretne akcije koje će doprinijeti globalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Na marginama Samita u Vašingtonu premijer je  imao brojne susrete i razgovore sa liderima država članica, između ostalih sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom Španije Pedrom Sančezom, premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom te premijerom Islanda Bjarni Benediktsonom i brojnim ostalim zvaničnicima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 05:34