Milojko Spajić / - FOTO: VLADA CRNE GORE
28/03/2024 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić sa Micotakisom 10. aprila: Ogroman potencijal za saradnju Crne Gore i Grčke

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić će se 10. aprila u Atini sastati sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.

U susret posjeti Grčkoj premijer Spajić je razgovarao sa Kostasom Fragojanisom, zamjenikom ministra vanjskih poslova. Tokom sastanka je apostrofirana puna podrška Grčke EU putu Crne Gore.

- Na vas gledamo vrlo pozitivno, divimo se poslu koji ste uradili i što ste postigli za kratko vrijeme. Grčka veoma podržava jedinstvenu Evropu, uključujući i integrisani Zapadni Balkan. Potpuno smo posvećeni ideji da Crna Gora postane punopravna članica EU. Spremni smo da ponudimo ekspertsku pomoć, ali i zajedničku saradnju kroz više oblasti - poručio je Fragojanis.

Spajić je naglasio da Grčka može biti odličan primjer, jer je napravila izuzetne ekonomske reforme i ostvarila impresivne rezultate.

- Punom parom radimo na EU agendi i dobijanju IBAR-a i tu bi nam vaša pomoć bila od velikog značaja. Takođe smo fokusirani i na ekonomske reforme, jer želimo da osiguramo ravnomjeran i održiv rast Crne Gore. Intencija nam je da budemo primjer regionu i da gradimo mostove na putu ka jedinstvenoj evropskoj porodici - kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Tokom razgovora je istaknut ogroman potencijal za bližu ekonomsku saradnju dvije zemlje i u tom kontekstu je konstatovano da bi organizacija biznis foruma mogla biti platforma za kreiranje brojnih ideja za saradnju.

Spajić je prezentovao plan velikih infrastrukturnih ulaganja, što bi mogla biti šansa i za učešće grčkih kompanija. Apostrofirana je mogućnost saradnje u oblastima obnovljivih izvora energije, biotehnološke i farmaceutske industrije, ali i pomorskog saobraćaja. Grčka je spremna da u tom smislu pruži tehničku podršku i ponudi modele finansiranja za razvoj

Zaključeno je da postoji zainteresovanost za dolazak grčkih banaka na crnogorsko tržište.

Đeljošaj sa Fragojanisom: Vlada će biti iskren partner i prijatelj grčkim investitorima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:40