Бобан Станишић / - ПзП
17/01/2022 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станишић: Посланици да обезбиjеде приправницима накнаду од 450 еура

У Закону о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем чланом 10 jе регулисана мjесечна новчана надокнада корисника овог програма у износу од 50 одсто од просjечне нето зараде у Црноj Гори у години коjа претходи закључивању уговора о стручном оспособљавању

Предсjедник Мреже младих Покрета за промjене Бобан Станишић упутио jе данас инициjативу свим посланичким клубовима да у наjкраћем року закажу ванредну сjедницу Скупштине како би на њој усвоjили допуне Закона о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем и на таj начин обезбиjедили да корисници Програма за 2022. годину имаjу накнаду у висини нове минималне зараде.

- У Закону о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем чланом 10 jе регулисана мjесечна новчана надокнада корисника овог програма у износу од 50 одсто од просjечне нето зараде у Црноj Гори у години коjа претходи закључивању уговора о стручном оспособљавању. Предложеном допуном се регулише да висина мjесечне накнаде не може бити мања од минималне зараде. По основу овог члана мjесечна новчана накнада за кориснике овог програма за 2022. годину ће износити око 265 еура, jер jе просjечна нето зарада за 2021. годину око 530 еура. Повећањем минималне зараде на 450 еура доћи ће и до повећања основних трошкова живота, гдjе се корисници овог програма, њих око три хиљаде младих људи, доводе у подређен положаj. Зато би се усваjањем ове допуне закона обезбиjедила додатна средства како би избjегли дискриминациjу корисника овог програма и њихову мjесечну накнаду по основу учешћа у Програму стручног оспособљавања подигли на ниво нове минималне зараде од 450 еура - наводи Станишић.

Истиче да би фискални утицаj на буџет био додатних пет милиона еура коjи се могу обезбиjедити из текуће буџетске резерве на позициjи Стручног оспособљавања код Минситарства просвjете, науке, културе и спорта. Уколико не дође до усваjања ових допуна закона скоро три хиљаде корисника програма стручног оспособљавања ће бити у подређеном положаjу, jер програм ''Европа сад'' их нажалост ниjе препознао и буџетом за 2022. годину нису планирана додатна средства коjа би њихова мjесечна примања ускладила са минимланом зарадом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:37