/ MAšA STEVOVIć - foto: snp
23/05/2023 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stevović: Njegovanje empatije i zajedništva mora biti imperativ

Ona je poručila da je važno osigurati sistem vrijednosti koji naglašava poštovanje i uvažavanje svih, sa svim sličnostima i razlikama

Vršnjačko nasilje u školama je sistemski problem sa kojim se svi udruženo moraju boriti, kazala je kandidatkinja za poslanicu na izbornoj listi Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, Maša Stevović.

Ona je poručila da je važno osigurati sistem vrijednosti koji naglašava poštovanje i uvažavanje svih, sa svim sličnostima i razlikama.

“Nulta tolerancija na vršnjačko nasilje je imperativ, a odgovornost je na svima nama. Vršnjačko nasilje u školama je, nažalost, sistemski problem sa kojim se udruženo svi moramo boriti”, rekla je Stevović.

Ona je, kako je saopšteno iz SNP-a, navela da je potrebno vanredno angažovanje svih u lancu u cilju što bolje prevencije i adekvatnog odgovora na bilo koje oblike nasilja.

“Njegovanje empatije, drugarstva, zajedništva mora biti imperativ svih nas”, istakla je Stevović.

Prema njenim riječima, porodica je stub i vrijednosti koje se djetetu usade ostaće sa njim dovijeka, ali i škole kao obrazovne ustanove mogu kanalisati ideje i usmjeriti djecu u pozitivnom pravcu.

“Nasilje je neprihvatljivo, zvali ga mi vršnjačkim, fizičkim, psihičkim ili sajber”, navela je Stevović.

Ona je podsjetila da je aktivna besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja – 080 777 777, koja je dostupna svim građanima, bez obzira na starost i status, 24 sata dnevno.

“Ukazujem i na činjenicu da su izazovi digitalnog društva naša svakodnevnica, i sveobuhvatna umreženost ima velike benefite, ali donosi i probleme u vidu negativnih kampanja, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih sadržaja”, kazala je Stevović.

Ona je rekla da je medijsko opismenjavanje učenika korak u pozitivnom pravcu i jedan od načina pripreme djece radi što boljeg snalaženja u savremenom svijetu.

“Obrazovne strategije u Crnoj Gori, koje se oslanjaju na evropske i globalne politike, doprinose razvijanju ključnih kompetencija za 21. vijek”, kaže se u saopštenju.

Stevović je naglasila da je prevencija ključna i da su proaktivan stav i djelovanje svih u lancu prijeko potrebni.

“Problem vršnjačkog nasilja se ne rješava preko noći, ali zajednički se može riješiti i potrebno je planirati strategije dugoročno”, poručila je Stevović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 10:09