/ - ФОТО: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
27/01/2022 u 10:02 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стјуарт Пич Бечићу: Дајемо снажну подршку институцијама, владавини права

Именовањем специјалног изасланика за Западни Балкан, Уједињено Краљевство показује сензибилитет и посвећеност овом дијелу Европе, казао је Бечић

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић се састао са специјалним изаслаником премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан, сер Стјуартом Пичом.

Изразивши задовољство поводом сусрета са специјалним изаслаником Пичом, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић је истакао да Црна Гора и Уједињено Краљевство имају дугогодишње, пријатељске, савезничке и садржајне односе, те да ће именовање сер Стјуарта Пича, кога карактерише богато дипломатско, војно и животно искуство, бити додатни гарант да ће традиција изврсних односа двије земље бити пракса и у будућности.

- Именовањем специјалног изасланика за Западни Балкан, Уједињено Краљевство показује сензибилитет и посвећеност овом дијелу Европе, што нам свакако, уз подршку коју имамо од других партнера из Алијансе, даје осјећај сигурности и захвалности- казао је Бечић.

Предсједник Бечић је додатно захвалио предсједнику Доњег дома Парламента Уједињеног Краљевства сер Линдзи Хојлу, који је поводом јубилеја - 115 година од увођења парламентаризма у Црној Гори, током посебне сједнице Другог редовног засиједања у 2021. години упутио честитке видео обраћањем, што је још једна потврда „посвећеног пријатељства двије земље“.

- Бечић је подсјетио на историјску смјену власти у Црној Гори 30. августа 2020. године, те на потписивање Споразума три носиоца побједничких изборних листа, који је, како је казао снажна потврда прозападне, проевропске и програђанске политике коју је у претходних годину и по досљедно водила актуелна власт. Он је поновио да се спољнополитички курс Црне Горе снажно и у потпуности ослања на европску и евроатланску агенду, као и на посвећеност јачању добросусједских односа као гаранту мира и стабилности у региону- наводе у саопштењу.

Предсједник црногорског Парламента нагласио је да је наша земља географски мала, али кредибилна и поуздана чланица НАТО савеза, те да је заговорница политике отворених врата.

- Црна Гора је снажно на европском путу и са испорученим резултатима, стопостотно усклађеном спољном политиком са политиком ЕУ и снажном подршком грађана европском усмјерењу која је тренутно на историјском максимуму потврђујемо да смо принципијелни и досљедни европским и евроатланским вриједностима- казао је Бечић додајући да је за вријеме нове власти готово за половину та подршка порасла, те да нам од тога не треба бољи доказ колико је Скупштина посвећена прозападној, проевропској, евроатланској и грађанској будућности Црне Горе.

Предсједник Скупштине је упознао специјалног изасланика са дјеловањем нове већине од успостављања власти, те је Бечић нагласио да је власт преузета у једном економски, друштвено и епидемиолошки изузетно сложеном тренутку, али и нагласио да се успјело, уз сву сложеност политичких односа у земљи, да се дође до резултата који су неоспорни, видљиви и препознати.

Он се осврнуо и на избор новог Тужилачког савјета, избор Савјета РТЦГ-а, али читав низ иновативних рјешења и конкретних пројеката који су реализовани у самој Скупштини, чиме су створене претпоставке да највиши законодавни дом наше земље понесе епитет најтранспарентнијег у региону, узимајући у обзир и парламенте земаља чланица ЕУ, попут Хрватске и Словеније, те да са домаћих и међународних адреса буде препознат напредак у законодавној, контролној и надзорној сфери.

- Законодавна рјешења донијета на сједницама одржаним крајем прошле године ујединила су Црну Гору, и зато утолико више и апсулутно изненађује све оно чему свједочимо ових дана. То није добро, јер Црној Гори треба стабилност, унутрашња кохезија, јер само стабилна Црна Гора може направити искорак ка ЕУ- казао је Бечић, поручујући да је једино, према грађанима поштено рјешење, које се тренутно намеће - нови избори, наглашавајући да би све друго било играње са изборном вољом грађана.

Наводећи да му је част да буде гост предсједника Скупштине Бечића, специјални изасланик премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич је истакао да је Уједињено Краљевство пријатељ Црне Горе и да ће то бити и у будућности. Он је нагласио да УК снажно подржава и поздравља демократске вриједности у Црној Гори, али и транзицију власти која је тренутно дио тих вриједности.

- Дајемо снажну подршку институцијама, владавини права и вашем систему успостављеном на томе. Такву врсту подршке наставићемо да пружамо на свим пољима- казао је Пич.

Он је нагласио да УК цијени посвећеност демократским и евроатланским вриједностима, те поручио да Уједињено Краљевство подржава улазак Црне Горе у Европску унију.

Пич је нагласио да су врата УК у сваком тренутку отворена за Црну Гору, уз спремност да се сарађује на свим пољима од заједничких интереса.

Пич се захвалио Бечићу на представљању успјеха Скупштине и додао да је „наш став да нећемо заузимати било чију страну, али подржавамо демократију и институције. Радићемо са свима које су изабрали грађани. Ми се у тај процес нећемо мијешати”, казао је Пич.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:21