/ фото: Саша Матић
23/09/2021 u 18:10 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стратегија о миграцијама и реинтеграцији: Осигурати политику управљања миграцијама

Та кретања обухватају лица која траже међународну заштиту, избјеглице, апатриде, жртве трафикинга, дјецу без пратње или одвојену од родитеља/старатеља и мигранте у нерегуларним ситуацијама или повратнике по реадмисији

Влада Црне Горе jе на 40. сjедници одржаноj данас, коjом jе предсjедавао премиjер Здравко Кривокапић, је донијела Стратегију о миграцијама и реинтеграцији повратника у Црној Гори, за период 2021–2025. године с Акционим планом за имплементацију Стратегије о миграцијама и реинтеграцији повратника у Црној Гори, за период 2021–2025. године, за 2021. и 2022. годину.

- Стратегија се односи на мјешовите миграције, односно кретања људи који путују заједно, углавном на нерегуларан начин. Та кретања обухватају лица која траже међународну заштиту, избјеглице, апатриде, жртве трафикинга, дјецу без пратње или дјецу одвојену од родитеља/старатеља, као и мигранте у нерегуларним ситуацијама или повратнике по реадмисији. У складу са препорукама УН-а, Савјета Европе и надлежних органа ЕУ, Стратегија користи темим „нерегуларне миграције“ умјесто „незаконите миграције“, како би се избјегле негативне конотације, као и дехуманизација и криминализација тих лица. Стратегије је базирана на принципу да се заштита посебних група у контексту мјешовитих кретања не може спроводити изоловано од ширих трендова, политика и пракси које обликују глобалну мобилност. С тим у вези, Стратегија, поред осталог, тежи да осигура да политика управљања миграцијама, пракса и дискусије узимају у обзир међународне обавезе Црне Горе у заштити лица која траже међународну заштиту, избјеглица и апатрида, као и да препозна успостављени правни оквир за њихову заштиту- речено је из Валде.

Влада је донијела Програм за иновације 2021 – 2024. година. 

Усвојена је Информација о активностима на припреми Програма за унапређење Европске омладинске картице у Црној Гори за период 2022–2024. године. У циљу побољшања положаја и стварања бољих услова за младе ,препозната је потреба даљег развоја Европске омладинске картице у Црној Гори.

- Овај документ предвиђа интензивирање сарадње у пољу омладинске политике, а који се односе на: обезбјеђивање додатних попуста за младе у Црној Гори, већи степен информисаност младих, већу мобилност младих на нивоу Црне Горе и Европе, могућност за стицање додатних знања и вјештина у оквиру неформалног образовања, умрежавање младих са бизнис сектором и универзитетима и друго- појашњено јен из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:53