/ - фото: ВЛАДА ЦГ
11/11/2021 u 12:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сусрет делегација Владе и тима Владе Велике Британије за енергетску транзицију

Развој обновљивих извора енергије постављен је као приоритет за наредни период у складу с међународним обавезама

Државни секретар за енергетику и рударство у Министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић је  у оквиру COP26, глобалне конференције о климатским промјенама која се одржава у Глазгову, одржао је састанак са Hanom Chambers, представницом тима Владе Велике Британије за енергетску транзицију. 

Развој обновљивих извора енергије постављен је као приоритет за наредни период у складу с међународним обавезама. Из тог разлога, истакнуто је да се додатне веће инвестиције планирају и већ спроводе у циљу развоја овог сектора, а било је ријечи и о иницијативама Алианце Цоал и приступања платформе у оквиру Енергетске заједнице.

- У предстојећој борби против климатских промјена највећи изазов за Црну Гору биће да се обезбиједи праведна транзиције. То у пракси значи развој нових индустрија и отварања нових радних мјеста а ту, поред свега претходно наведеног, очекујемо стручну и сваку другу помоћ од наших међународних партнера, уз осигурање стабилног снабдјевања електричном енергијом- истиче Перуновић.

Поред осталог, наведено је и да тренутно, Црна Гора је земља са ниским емисијама гасова са ефектом стаклене баште по глави становника – 1,8 тоне CO2 , док на глобалном нивоу емитује свега 0.009 одсто.

- Ипак, она предузима значајне кораке како би унаприједила мјере у погледу климатских промјена, како би промовисала зелени раст и снажан економски опоравак. Међу првима на Балкану је повећала своју посвећеност смањењу емисија и убрзању користи од чисте енергије, чисте технологије и чистог раста- додао је Перуновић.

    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:35