Текст меморандума / - Портал Дан
15/12/2021 u 09:18 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прочитајте шта пише у тексту меморандума: Црна Гора држава једнаких права

Портал Дан сазнаје шта пише у меморандуму о сарадњи

УРА, СНП и мањинске странке потписаће данас у 11 часова Меморандум о сарадњи како би објединили знање, искуство и енергију и дали кључни допринос да Црна Гора постане наредна чланица ЕУ. Меморандум ће потписати Дритан Абазовић (УРА), Владимир Jоковић (СНП), Ервин Ибрахимовић (БС), Ник Ђељошаj (АА), Генци Ниманбегу (ФОРЦА), Фатмир Ђека (ДП) и Срђан Павићевић (ЦИВИС).

Меморандум ће подразумијевати да су потписници сагласни са помирењем у Црној Гори јер су деценијама уназад земља коју оптерећују различите националне, вјерске, политичке, етничке и бројне друге подјеле. Текст Меморандума дајемо интегрално.

*Помирењу у Црноj Гори, jер смо децениjама уназад земља коjу оптерећуjу различите националне, вjерске, политичке, етничке и броjне друге подjеле. Црна Гора мора бити држава гдjе ће сви грађани имати jеднака права, држава солидарности и jеднакости, држава у коjоj ће се баштинити међувjерски и међуетнички склад, држава у коjоj ће се jеднако уважавати све вjерске заjеднице, али и држава у коjоj се неће спроводити било коjи вид реваншизма.

*Изградњи Црне Горе као грађанске државе, jер jе такав концепт државе jедан од темеља на коjем она почива. Црна Гора мора бити држава jеднаких шанси за све, без дискриминациjе по било ком основу.

*Поштовању Устава Црне Горе као демократске, независне и суверене државе, jер смо посвећени да Црна Гора буде праведна и правна држава, независних и jаких институциjа.

*Европскоj будућности Црне Горе, jер морамо бити држава развиjене економиjе и европског животног стандарда. Независан, деполитизован и квалитетан образовни систем, као и стабилан и развиjен здравствени систем су кључни стубови сваке развиjене европске државе. Наjважниjи друштвени и политички приоритет Црне Горе jесте чланство у Европскоj униjи па спољна политика Црне Горе мора у потпуности бити усклађена са спољном политиком ЕУ и усмjерена на чувању успостављеног спољно-политичког курса.

*Снажном економском развоjу, jер Црна Гора мора бити држава развиjене економиjе и европског животног стандарда. Потпуним коришћењем ресурса, генерисањем нових инвестициjа и развоjних проjеката морамо омогућити веће зараде за наше грађане и бољи животни стандард.

*Изградњи Црне Горе као социjално одговорне, праведне и државе владавине права, jер смо посвећени изградњи jаких и независних институциjа са циљем успостављање правне државе. Бескомпромисна борба против корупциjе и организованог криминала мораjу бити у фокусу дjеловања како би се постигао jасан напредак у преговарачким поглављима са ЕУ.

*Заштити, унапређењу права и интеграциjи мањинских народа у институциjама, у циљу дjелотворног утицаjа на процесе одлучивања у Црноj Гори, као гарант опстанка броjчано мањинских народа. Поштуjући и његуjући различитости кроз одговорне политике развоjа коjи неће водити асимилациjи мањина, уз пуну посвећеност економском и друштвеном развоjу коjи ће се уважавати и утицати на раст децентрализациjе и инклузиjе мањинских заjедница кроз њихове аутентичне представнике и пуну имплементациjу уставних норми сразмjерне заступљености. Бићемо посвећени развоjу коjи неће утицати на демографске процесе у Црноj Гори.

*Успостављању еколошке Црне Горе, jер смо Уставом дефинисани као еколошка држава и по томе смо jединствени у свиjету. Посвећени смо развоjу нашег друштва у складу са принципима одрживог развоjа и зелене економиjе како би и у пракси били успjешан примjер истински еколошки одговорне државе.

Поштуjући све разлике коjе постоjе међу субjектима потписницима овог меморандума и сматраjући да jе краjње вриjеме да због европске перспективе и европског животног стандарда удружимо све наше кадровске и интелектуалне потенциjале потписуjемо оваj Меморандум у доброj намjери и вjери да радимо за бољу будућност Црне Горе, пише у меморандуму у коjи је Портал Дан имао увид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 23:09