/ - FOTO: OSCE.ORG
05/11/2021 u 14:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тероризам и криминал горући изазови, изискују глобалну сарадњу

Црногорску делегацију при Парламентарној скупштини ОЕБС-а чине шеф Делегације Славен Радуновић, као и чланови Данијела Ђуровић и Предраг Бошковић

Јесење засиједање Парламентарне скупштине ОЕБС-а одржано је у виртуелном формату, 3. и 4. новембра 2021. године, у оквиру којег су уприличени састанци Сталног одбора, Медитеранског форума и Парламентарне конференције.

-Првог дана засиједања, на састанку Сталног одбора, представљени су извјештаји предсједнице ПС ОЕБС-а Маргарете Седерфелт (Маргарета Цедерфелт), благајника ПС ОЕБС-а ПетераЈуел-Јенсена (ПетерЈуел-Јенсен), као и Извјештај генералног секретара ПС ОЕБС-а Роберта Монтеле (Роберто Монтелла). Током дебате, акценат је стављен на бројне изазове које, као посљедицу пандемије, свијет и даље покушава да превазиђе, али и напорима ПС ОЕБС-а да ојача политичку вољу, те интензивира глобалну сарадњу у циљу рјешавања актуелних питања, попут сукоба у региону ОЕБС-а, екстремизма, миграција, људских права и климатских промијена-наводе у саопштењу.

Додају: "Током Медитеранског форума, другог дана засиједања, наглашен је значај динамизирања сарадње ОЕБС-а са медитеранским партнерима у домену борбе против транснационалног организованог криминала, здравства апострофирајући императив вакцинације, те заједничког дјеловања у оквиру хуманитарне и безбједносне димензије у циљу рјешавања питања миграција, али и адекватног одговора на повећане ризике повезане са трговином људима укљученим у ова кретања".

-Тероризам и криминал означени су као горући изазови који изискују глобалну сарадњу и солидарност. Последњег дана засиједања одржана је Пеарламентарна конференција на којој је преко 30 парламентараца узело активно учешће на тему актуелних безбједносних изазова, са фокусом на ситуацију у Авганистану. Предсједница ПС ОЕБС-а Маргарета Седерфелт казала је да криза у Авганистану има највећи утицај на сусједне земаље, али и на међународну безбјеност генерално. Посебно је нагласила неопходност заштите основних људских права. Учесници су констатовали да ПС ОЕБС-а има круцијалну улогу у проналажењу адекватних начина и ресурса како би се пружила што ефикаснија помоћ Авганистану. Током дебате, парламентарци су нагласили забринутост поводом ситуације у домену људских права, положаја жена, дјевојчица и ЛГБТ+ популације и опасности радикализације, те истакли да наведено изискује потребу за удвостручавањем напора у функцији развоја владавине права широм региона ОЕБС-а-наводе из Скупштине.

Додају: "Црногорску делегацију при Парламентарној скупштини ОЕБС-а чине шеф Делегације Славен Радуновић, као и чланови Данијела Ђуровић и Предраг Бошковић". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:06