КРИСТИЈАН ТИМОНИЈЕ И АЛЕКСА БЕЧИЋ / - ФОТО: СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ
12/01/2022 u 19:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тимоније-Бечић: Француска ће наставити да подржава европски пут Црне Горе

Црногорски парламент је прошлу годину окончао веома успјешно и надам се да ће се са тим трендом наставити, јер без функционалне демократије не може се доћи до ваљаних резултата, казао је Тимоније

Усвајање Буџета и успостављање Тужилачког савјета чињенице су које свједоче да је црногорски парламент претходну годину завшио врло успјешно, што охрабрује, будући да је парламентарна демократија претпоставка свих истинских европских тежњи, а Француска препознаје да је европски пут Ваш приоритет и приоритет Црне Горе поручио је током састанка са предсједником Скупштине Алексом Бечићем, Нј. Е. Кристијан Тимоније, амбасадор Републике Француске у Црној Гори.

Уз осврт на дугу историју добрих односа Црне Горе и Републике Француске, који су препознати као пријатељски, савезнички и партнерски, предсједник Скупштине је оцијенио да је континуирано и интензивно проактивно дјеловање, основ даљег јачања билатералне сарадње двије земље.

- Чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Црне Горе, који нема алтернативу - казао је Бечић. 

Он се захвалио на континуираној подршци коју у овим процесима, реформским и интеграционим, Француска пружа нашој земљи. Изразио увјерење да ће овакав тренд обиљежити и предстојећи период, те пожелио успјешно шестомјесечно предсједавање Француске Савјетом Европске уније, уз очекивање да ће предсједавање ове велике европске земље дати снажан импулс политици проширења ЕУ на Западни Балкан.

- Охрабрени смо ријечима предсједника Макрона који је најавио да ће се у врху агенде француског предсједавања наћи питање Западног Балкана, јер се, како он каже, налази у „срцу Европе''. Зато очекујемо да ће Француска наставити да афирмише и подржава интеграционе процесе Црне Горе - казао је Бечић.

- Парламент је учинио пуно тога да да пуни допринос убрзању на европском путу. Оно што је битно јесте да актуелизовање питања из сфере економије и социјалне политике оставља све мање простора за „националистичке хистерије“. Јасно је да убједљиво већинска Црна Гора жели државу мира, реда и стабилности, систем који ће превазићи све подјеле - истакао је предсједник Скупштине.

Он је најавио да ће у наредном периоду настојати да обнови дијалог власти и опозиције у црногорском парламенту, како би се дошло до договора у вези са питањима која захтијевају 2/3 или 3/5 већину, уз констатцију да ће дати све од себе да се до рјешења у најскорије вријеме и дође. Такође, како је навео, приоритет је и даљи рад Одбора за изборну реформу.

Истичући да Република Француска јасно препознаје да је европски пут приоритет и предсједника Бечића и Црне Горе, амбасадор Републике Француске у Црној Гори Кристијан Тимоније је казао да ће ова држава и током предстојећег предсједавања Савјетом ЕУ наставити да подржава европски пут наше земље. Он је поздравио усвајање Буџета и избор новог Тужилачког савјета.

- Црногорски парламент је прошлу годину окончао веома успјешно и надам се да ће се са тим трендом наставити, јер без функционалне демократије не може се доћи до ваљаних резултата, чак и уз најбољу вољу - казао је амбасадор Тимоније.

Он је указао на важност успостављања снажне социјалне политике, те најавио да ће управо та питања, у смислу идеје социјалне Европе, бити нека од најважнијих и приоритетних током предстојећег предсједавања Француске Савјетом ЕУ, те оцијенио изузено важним помаке које је у том дијелу направила Црна Гора, појашњавајући да ће одређени социјални трендови бити и обавеза чланица појединачно, тј. пожељан пут којим би се кретале.

Амабасадор је упознао предсједника Бечића са оквирном агендом која ће бити актуелизована током предсједавања Републике Француске, те напоменуо да ће она укључити питања економије, безбједности, питања омладине и њихове мобилности, као и еколошких политика. Најавио је и одржавање више конференција, које ће између осталог, актуелизовати и проблематику борбе против корупције, еколошке транзиције, европске одбране.

- Жељели би свакако да управо за вријеме трајања нашег мандата буде учињен корак напријед за Црну Гору и регион - казао је Тимоније. 

Он је поручио да је препознато да предсједник Бечић у сваком тренутку има важну улогу на путу помирења и превазилажења подјела у друштву, те констатовао да је Француска вољна да помогне у рјешавању неких од проблема који јесу предуслов европског пута наше земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:22