/ - Француски амбасадор Тимоније
02/01/2022 u 10:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тимоније: Црна Гора да се врати на пут реформи

Црна Гора је, како је додао, у скоријој прошлости дала примјер потврђене политичке воље да се придружи Унији, поставши предводник региона

Напредак Црне Горе у поглављима 23 и 24 Европска унија ће посматрати са највећом пажњом, казао је амбасадор Француске Кристијан Тимоније наводећи да Брисел охрабрује званичну Подгорици да се врати на пут реформи посебно у области владавине права.

Тимоније је за часопис Еуроказ говорио о прироритетима предстојећег предсједавања Француске Европској унији.

- Предсједник Макрон ставио је два међународна приоритета на дневни ред током представљања нашег предсједавања Савјетом Европске Уније за прво полугодиште 2022. године: Африка, чији је развој главно питање за цио наш континент, и Балкан, као главни улог за завршетак европске изградње. Француска је тако изразила жељу, између словеначког и чешког предсједавања, да не изгуби из вида суштински изазов европске политике, поред осталих глобалнијих изазова које смо жељели да истакнемо: климу, надзор дигиталних гиганата, напредак ка европском суверенитету - навео је Тимоније.

Црна Гора је, како је додао, у скоријој прошлости дала примјер потврђене политичке воље да се придружи Унији, поставши предводник региона.

- Има све могућности да остане упркос одређеном успоравању које се биљежи већ неколико година и које се може претворити у застој ако сви политички актери не пристану да наставе добро започети пут. Земља има много средстава и њена потпуна лојалност Заједничкој спољној и безбедносној политици остаје снажан знак њене истрајности на европском путу. Друга ствар, мимо техничких аспеката, која ће задржати нашу пажњу је лојалност основним вриједностима које чине Европску унију и креирају њен идентитет: поштовање владавине права, поштовање мањина, раздвајање политике и вјере, родна равноправност - казао је Тимоније.

Додао је да су посљедњи извјештај Комисије о напретку и закључци Међувладине конференције која је одржана у децембру довољно јасни.

- Охрабрујемо Црну Гору да се врати на пут реформи, посебно у погледу консолидације владавине права, која је у средишту нове методологије коју је Француска промовисала прије двије године са осталим државама чланицама. Напредак у вези поглавља 23 и 24 ће бити посматран са највећом пажњом, посебно онај који се тиче функционисања правосудног Система и праћења препорука Венецијанске комисије. Да би се то десило, мора се коначно успоставити конструктиван дијалог политичких партија са искреном намјером како би се ставила тачка на садашњу парализовану ситуацију - поручио је Тимоније.

Сматра да без функционалних институција не може се напредовати на путу европских интеграција.

- Поред тога, већ неколико година настао је растући јаз између реформи на папиру И њихове имплементације, уз ризик да разочара грађане и подстакне скептицизам на европској страни. Морамо размишљати заједно и дјеловати да бисмо одржали европску наду. Влада је управо објавила оснивање оперативне агенде за исправљање уочених недостатака и кашњења: поздрављамо ову иницијативу и у потпуности ћемо подржати њено спровођење. Мора дозволити да се сва добра воља уједини на пројекту који је пројекат више од три четвртине Црногораца - закључио је Тимоније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:39