Srđan Vukadinović / - PRINTSCREEN/YOUTUBE/DNEVNE NOVINE DAN
27/06/2023 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) "Tri pitanja za" Srđana Vukadinovića

Dok god ne budu predstavnici srpskog naroda potpuni kostituenti izvršne vlasti, biće kriza u Crnoj Gori. Kriza se ne može razriješiti ako mi jednu veliku grupaciju, koja ima preko 30 odsto stanovnika u Crnoj Gori jednostavno izolujemo nekakvim administrativnim mjerama, naveo je Vukadinović

Onaj ko želi dobro Crnoj Gori, ko se istinski zalaže za evropske integracije, za NATO savez, za sve ono što Crna Gora treba kao jedna moderna država da bude, on bi u svakom slučaju u ovom trenutku trebalo da nastoji da ima dvije trećine većinu u vladi i u parlamentu, jer 41 poslanik ne znači ništa, ocijenio je politički analitičar Srđan Vukadinović.

 

 

On je u emisiji "Tri pitanja za" na Web TV-u portala Dan kazao da sve to da pohranimo u računar, neće nam izbaciti danas ono kakva će biti buduća vlada. Možemo samo da nagađamo koje su to varijante, ocijenio je.

- I koliko god mi govorimo da će vanredni izbori biti brzo, ne vjerujem da će se igrati, ovi koji su napravili neke rezultate, sa time i sa mogućnošću da neko drugi prekomponuje tu vlast, naveo je Vukadinović.

Istakao je da male partije sa jednim poslanikom, koji je ušao zahvaljujući tim velikim partijama, imaju samo ucjenjivački kapacitet i ništa više.

- To ne bi bilo dobro. Tako da onaj koji misli dobro, bez obzira slušao ili ne međunarodne partnere, on mora da ide na većinu od 54 ili 55, čak ni 49 (većina od 3/5) nije nešto vodi Crnu Goru u stabilnost. Ako neko tako misli onda nema nikakvih uslovljavanja, onda nema nikakvih ucjena jer je to politička nezrelost. Vi nekoga nećete u koaliciju samo ako niste u nekakvom programskom skladu sa njim, samo ako je on u nekakvim suprotnostima sa ovim principima osnovnim na kojim treba vlada da se bazira. Ako je već to tako, onda je stvar sasvim jasna, mi imamo jednu grupaciju koja ima 24 poslanika, imamo drugu koja ima 21 poslanika, koalicije i imamo skup nacionalnih manjina koje imaju 10 poslanika, to je sve 55 poslanika, naveo je on.

Vukadinović je dodao i da međunarodni partneri uslovljavaju, ističući da ono što radi Ambasada SAD-a je "stvarno pogubno". 

Kazao je i da su članovi Pokreta Evropa sad  pripravnici u svom poslu.

- Ko kaže da će se držati svoje riječi. Pa jesu li govorili kada je 42. Vlada bila da niko sa DPS-om ništa neće raditi, pa ko sruši tu Vladu? DPS sa još nekima koji su govorili da neće. Ko formira 43. Vladu - DPS sa još nekima koji su govorili da neće sa njima. Ko izglasa nepovjerenje toj 43. Vladi, DPS sa još nekima koji su se tada zaklinjali da ni kafu neće piti sa tim ljudima iz DPS-a. Prema tome, to ne možemo zdravo za gotovo da uzimamo, a pogotovo ako ih pritisnu te ambasade, što nije dobro, a one to rade očito - to su njihovi projekti, ta vlada će biti projekat američke ambasade, ocijenio je on.

Ne treba biti isključiv, poručuje Vukadinović.

- Crna Gora će ući u puni kapacitet svoje demokratske strukture onda kada vladu budu formirale tri grupacije, ništa više. Ne deset grupacija, pogotovo ne da neka grupacija sa dva ili tri poslanika preteže do tog većinskog broja. E tada je moguće da Crna Gora izađe iz institucionalne krize i institucionalne blokade, naveo je on.

Naveo je da se ne može govoriti o stabilnosti ako vlast budu formirali PES, Demokrate i deset poslanika, predstvnika manjina - jer "većina od 44 ne znači ništa". 

- Dok god ne budu predstavnici srpskog naroda potpuni kostituenti izvršne vlasti, biće kriza u Crnoj Gori. Kriza se ne može razriješiti ako mi jednu veliku grupaciju, koja ima preko 30 odsto stanovnika u Crnoj Gori jednostavno izolujemo nekakvim administrativnim mjerama. Ako je američka ambasada rekla da ZBCG ne može ući to je atak na jednu grupaciju koja čini trećinu Crne Gore, to se ne smije zanemariti. Ako se to zanemari, imaćemo konflikte, istakao je Vukadinović.

Zaključio je da u vladi koja ima 2/3 mora biti predstavnika srpskog naroda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:21