Европски парламент у Стразбуру / -РТРС
26/10/2021 u 18:09 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У ЕУ траже да посредују између подијељених политичких странака у Црној Гори

- Дешавања на Цетињу током устоличења митрополита Јоаникија, допринијела је поларизованој атмосфери у држави због националних и вјерских проблема, а овај догађај је један је од главних разлога зашто смо тражили данашњи састанак – казао је посланик Европског парламента Мајкл Галер

На сједници Одбора за вањске послове Европског парламента (ЕП) данас се расправљало о недавним дешавањима у Црној Гори, а посебно је изражена забринутост зог стагнације на путу ка ЕУ, као и због неуспијевања да се дође до дијалога како међу парламентарном већином тако и међу посланицима власти и опозиције за разрјешење кризе.

Поновили су да Црна Гора има њихову подршку на путу ка ЕУ али да не желе о реформама и о интеграционом путу да слушају само декларативно већ траже резултате. Бојкот ДФ-а према Скупштини су многи оцјенили негативно.

Посланици су се уједно изјашњавали и о Нацрту извјештаја о сарадњи у борби против организованог криминала и корупције.

Маjкл Галер је рекао да је Црна Гора много година лидер у интеграционом процецу, али од прошле године стоји у мјесту.

-Ми морамо да видимо чисту акцију на путу ка ЕУ од стране црногорских политичара, не само декларативно. Како би испоручили неке резлтате, Круцијална области су реформе у судству и правосуђу које морају бити усвојене концензусом и у складу са најбољим европским праксама. У супротном, желе већине грађана у Црној Гори када је ЕУ у питању остаће без одговора. Дешавања на Цетињу током устоличења митрополита Јоаникија, допринијела је поларизованој атмосфери у држави због националних и вјерских проблема. Овај догађај остаје забрињавајући и један је од главних разлога зашто смо тражили данашњи састанак – рекао је Галер.

Kлемен Грошењ тврди да смо у Црној Гори имали изборе који су резултирали дубоком поларизацијом друштва, чега је било и прије избора али није било  толико очигледно.

-Поларизација се проширила на цијело друштво, што је евидентно ескалирало устоличењем митрополита СПЦ. Оно што ми можемо је да политичко опредсједље да нећемо дозволити да Црна Гора постане још једна пропала прича на Западном балкану. То је је једноставна политичка одлука. Имамо прилично снажну политичку и економску моћ, да рако кажем да утичемо на развој саме државе. Можемо почети са медијацијом између поларизованог друштва и политичким странакама како би почели са основним реформама попут владавине права, слободе медиа и уопште унутрашњег тржишта јер без тога нема видљивог прогреса у Црној Гори. И наравно, најважније питање, а које је такоже извор поларизације у Црној Гори је борба против организованог криминала и корупције, тако да оно што ми треба да урадимо је да подржимо – истакао је Грошењ.

Tомас Вајс је похвалио што преко 70 одсто становништва у Црној Гори жели да уђе у ЕУ, али и примјетио потешкоће да остане на том путу.

-Постојао је заједнички договор све три коалиције на власти да добију кључне позиције и то премијер, потпредсједник Владе и предсједник парламента. И сада је тај поговор постао упитан од стране двије коалиције на власти, ДФ и Демократе. И таква ситуација угрожава стабилност не само Владе него и било какав процес однсоно прогрес на путу за улазак у ЕУ – казао је он.

Посланик Ангел Џамбаски је поручио да Црна Гора заслужује помоћ у процесу интеграција и да сви заједно треба да помогну у томе. Прочитао је и пар наслова која су објављена прошлог викенда у црногорским медијима попут: Бивши директор АНБ Дејан Перуничић ухапшен, Црна Гора ухапсила војника за убиство у Босни, Црна Гора ће бити прва наредна чланица ЕУ...

– А зашто све ово читам, зато што иза ових наслова можемо видјети да Црна Гора показује да је њен циљ да успостави владавину права и правду, и да се бори са мафијом на Балкану, што није случај са сусједном Србијом. И сада не причамо само о односима – истакао је Џамбаски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:16