Ојачана контролна улога парламента / фото Срђа Бољевић
25/07/2021 u 08:31 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Унапријеђен парламентарни надзор, на одборима никад више контролних саслушања

Оно што охрабрује, јесте то да смо у претходних пар мјесеци заиста имали много контролних саслушања и на тај начин послали поруку да посланици раде онај посао за који су изабрани од стране грађана, каже Ибрахимовић за "Дан"

Парламентарна контрола је дуго времена била недовољно и фарсично коришћен институт у претходним сазивима црногорског парламента. Промјеном власти, парламентарна контрола је постала устаљена пракса и имамо изузетно ојачану контролну улогу парламента, јер са контролом, рад парламента постаје много озбиљнији, ефикаснији и транспарентнији, истиче у изјави за "Дан" Борис Богдановић, посланик Демократске Црне Горе. Како наводи, важно је истаћи да никада у историји црногорског парламентаризма није било више контролних саслушања, што указује на то да је парламент изузетно активан и представља прави храм демократије гдје свако, без обзира из које политичке партије долази, може искористити своја демократска права да укаже на неку ствар за коју сматра да није повољна за народ и државу Црне Горе.

– Акценат је стављен на разноврсност у радним тијелима парламента. На челним позицијама одбора су представници мноштва различитих политичких субјеката, што раније није био случај и ми ћемо наставити да практикујемо овакав начин рада, јер сматрамо да само на овај начин можемо искористити потенцијал највећег законодавног тијела за добробит свих грађана Црне Горе – подвлачи Богдановић.

”Очекујем да ће сви бојкоти престати и да ће Скупштина до краја прољећњег засједања радити пуним капацитетом, каже Ивановић

На почетку мандата, предсједник Скупштине Алекса Бечић најавио је да ће се залагати за то да се што више користи институт парламентарне истраге, а да контролна саслушања постану дио редовног рада парламента.

Jедан од услова коjе jе Европска комисиjа (ЕК) упутила Црноj Гори, како би отпочели приступни преговори, jе да парламент знатно оjача своjу контролну улогу над извршном влашћу, а тиме и над службама безбjедности.
Парламентарна контрола рада безбjедносних служби у Црноj Гори треба да има за циљ да безбjедносне службе обављаjу своj посао у складу са законом, да се овлашћења не злоупотребљаваjу и да се парламентарним надзором сприjечи кршење људских права.

Црногорски парламент би требало, сходно препорукама Европске комисиjе, да поjача надзор како над извршном влашћу, тако и над безбjедносним службама као што су воjска, полициjа и таjна полициjа.

Како каже лидер Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић, контролна улога парламента је једна од најважнијих улога и функција у парламентарној демократији, те пут преко којег посланици црногорског парламента контролишу сав рад Владе Црне Горе.

– Оно што охрабрује јесте да смо у претходних пар мјесеци заиста имали много контролних саслушања и на тај начин послали поруку да посланици раде онај посао за који су изабрани од стране грађана. С друге стране, чињеница је и то да су се нека крупна и кључна именовања, посебно у сектору безбједности десила без консултација са парламентом, односно није испоштована процедура у дијелу давања мишљења од стране матичног одбора. Црна Гора крупним корацима иде ка Европској унији и ка усвајању тих свих европских стандарда и нама је важно да интерес грађана ставимо на прво мјесто. У том дијелу и моја порука да се, приликом кадровских именовања на битне државничке функције, сви посланици и све партије морају руководити, прије свега, општим интересом и бирати најбоље кандидате – наводи Ибрахимовић.

Бојкоти да престану

Према мишљењу посланика Социјалистичке народне партије (СНП) Драгана Ивановића, парламентарна контрола је присутна и у том дијелу парламент функционише пуним капацитетом.

– Што се тиче важности контролне улоге, она је много важна и треба је што више афирмисати и спроводитити. Сада када скупштинских засједања нема, сви одбори функционишу пуним капацитетом и ту нема бојкота. Ја лично очекујем да ће сви бојкоти престати и да ће Скупштина до краја прољећњег засиједања радити пуним капацитетом – истиче Ивановић.

Законoм о парламентарном надзору у области безбjедности и одбране је прописано да парламентарни надзор врши Скупштина Црне Горе непосредно и преко Одбора за безбjедност и одбрану. Одбор може покренути одређена питања и вршити парламентарни надзор на предлог Скупштине, предсjедника или чланова Одбора, других органа или институциjа.

– Органи и институциjе дужни су да, на захтjев Одбора или његовог члана, доставе податке и информациjе из дjелокруга Одбора, осим оне коjе, у складу са посебним законом, не могу дати. У вршењу парламентарног надзора, Одбор разматра поступање органа и институциjа у примjени законом прописаних овлашћења са аспекта поштовања Уставом загарантованих слобода и права човjека и грађанина. Вршење парламентарног надзора обезбjеђуjе доступност свим информациjама и документима у вези са радом органа и институциjа, као и остваривање непосредног увида у њихов рад, под условима прописаним законом. Парламентарни надзор обухвата и консултативно саслушање, контролно саслушање и парламентарну истрагу. Парламентарно саслушање пред Одбором организуjе се у циљу добиjања релевантних информациjа о предмету парламентарног надзора – прописано је овим законом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

20. septembar 2021 08:25