Богдановић / Фото: Срђан Бољевић
07/10/2021 u 11:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА позива Богдановића: Покажи јавности наш споразум са ДФ-ом, ако га имаш

Секретар Демократа искористио термин споразум као лош и неубједљив спин, тврде из покрета Дритана Абазовића

Грађански покрет УРА, на чијем је челу Дритан Абазовић, позвао је генералног секретара Демократске Црне Горе Бориса Богдановића да покаже јавности споразум УРА и ДФ-а у вези са формирањем Тужилачког савјета (ТС) уколико га има.

- Претпостављамо да Богдановић мисли на договоре које су ДФ и УРА водили у вези са формирањем ТС, а искористио је термин споразум као лош и неубједљив спин - наводи УРА.

Како наводе, као одговорни политички субјект су водили интезивне преговоре са ДФ-ом у вези са формирањем савјета, јер је то за њих, како тврде, био и остао један од кључних приоритета.

- У тим договорима постигнута је сагласност да коначно добијемо функционални ТС и отпочнемо кључне реформе у борби против корупције. Али, проблем наравно није била УРА, већ то што ДФ и Демократе не могу да се договоре у вези са једним кандидатом. Позивамо их да то учине и одблокирају овај процес. Због значаја ове реформе, без које није могуће трансформисати Црну Гору и изборити се са пошастима тродеценијског режима, позивамо колеге из Демократа и ДФ-а, да још једном сједну за сто и договоре 11. члана Тужилачког савјета (ТС), који ни на који начин не може пресудно утицати на његов рад, како би коначно започели најважнији процес реформе тужилаштва. Неће ваљда бити да договор око 16 фотеља иде једноставније него сагласност у вези са једним кандидатом за ТС - истичу у Абазовићевом покрету. 

Како наводе, у јулу на састанку који је предсједник Демократа Алекса Бечић организовао са партијама опозиције, представници ДПС-а као примарни захтјев су у “показивању добре воље” истакли одлагање избора ТС и успоравање реформе најважнијег органа за борбу против организованог криминала и корупције.

- То заиста никоме није ни падало на памет да би било ко, а понајмање Демократе, пристао на такав сулуд наум. Међутим, већ пар недјеља након тога, са жаљењем смо могли констатовати да управо Демократе, под плаштом борбе против једног предложеног члана ТС, од њих 11, блокирају и успоравају реформу тужилаштва и смјену људи попут СДТ Миливоја Kатнића. Kада су Бечић и Андрија Мандић, у глуво доба ноћи, могли да склапају договоре око подјеле фотеља “реконструисане” Владе, онда је елементарна одговорност према грађанима, да сједну за сто и ријеше проблем једног спорног имена. Што се Грађанског покрета УРА тиче, које год име договоре – нама је прихватљиво, јер оно не може нити политизовати, нити кочити рад комплетираног Тужилачког савјета (ТС), већ само убрзати процес реформи. Уколико колегама из Демократа одговара тужилаштво са Kатнићем на челу, онда нека то јасно и саопште, без прикривања иза једног потенцијалног члана ТС - закључује УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:06