Мило Ђукановић
16/09/2021 u 13:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уставни одбор 22. септембра о томе да ли је Ђукановић повриједио Устав

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ)

Уставни одбор разматраће у сриједу предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав, јавља агенција МИНА. 

Иницијатор расправе је Клуб посланика Социјалистичке народне партије (СНП), а подржали су је представници парламентарне већине.

СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

-Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе- рекао је Ђукановић.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

-Такође је Ђукановић прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава- навели су из те партије.

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

-Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерких заједница од државе- каже се у образложењу.

Из СНП-а су навели да је Ђукановић изјавом „надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе“ прекорачио уставна овлашћења.

-Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором директно је изазвао подјелу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу- каже се у образложењу СНП-а.

Наводи се да је, најављујући своје присуство на Цетињу на страни оних који протестују, уколико СПЦ одлучи да се чин устоличења митрополита обави у Цетињском манастиру а не на неком другом мјесту, личним примјером Ђукановић, противно Уставу, позвао грађане на протест и ометање вршења вјеских обреда СПЦ.

-То је само један од примјера који карактеришу дугогодишњу праксу Ђукановића да кроз подјелу, изазивање мржње, пријетње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међувјерске односе унутар државе-наводе посланици СНП-а.

У образложењу се подсјећа да је Ђукановић учествовао на непријављеном и забрањем скупу 5. септембра на Цетињу.

-Такође је прекршио члан члан 161. Кривичког законика организујући и позивајући на спрјечевање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић-каже се у предлогу СНП-а.

Уставом је предвиђено да поступак за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устав може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

-Предсједника Црне Горе Скупштина може разријешити када Уставни суд утврди да је повриједио Устав- пише у Уставу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:23