Здравко Кривокапић (ТВЦГ) / - Здравко Кривокапић (ТВЦГ)
27/01/2022 u 20:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Тешко да смјена Владе може да не буде изгласана

Господин Радуловић је мој најлошији избор. Он је требало да заступа интересе ове Владе, у оквиру интереса ове државе, казао је Кривокапић

Премијер Црне Горе Здравко кривокапић казао је у интервју за ТВЦГ да јје "тешко да смјена Владе може да буде не изласана". Он је навео да је све урадио што је било до њега када је ријеч о Темељном уговору са Српском православном црквом, али сумња да ће га он и потписати. Тврди да у Темељном уговору нема суштинских промјена у односу на нацрт који је послат Патријаршији 21. јула.

Кривокапић: Сумњам да ћу ја потписати Темељни уговор

Премијер каже и да мисли да је нови нацрт Темељног уговора са СПЦ исти као онај који је послат 21. јула прошле године. Очекивао је и да буде потписан током устоличења Јоаникија на Цетињу, 5. септембра.

Било је, наводи Кривокапић, и обећања да ће Темељни уговор бити потписан прије Нове године.

Кривокапић каже за ТВЦГ да је све урадио што је било до њега када је ријеч о Темељном уговору са Српском православном црквом, али сумња да ће га он и потписати.

-Послије тога у техничком мандату нико нема право да потписује тај уговор, уговор може бити потписан до 4. фебруара, вјерујте да ја сумњам да ћу ја потписати тај уговор управо због оваквих изјава. Те изјаве су од стране сличних адреса долазиле и блаженопочившем митрополиту Амфилохију. Ја сам на једно питање одговорио да је ово игра политичара и из Црне Горе и из Београда и великог броја наручених политичких аналитичара- поручио је Кривокапић, у емисији Аргументи на ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Он каже како је циљ свега тога да се након 4. фебруара, како наводи, појави спасилац "српства и СПЦ у имену некога другог".

На питање ко би то био из Црне Горе, Кривокапић каже, неко из СНП-а.

“Логично је да то тако буде, можда то буде и Абазовић, па је сад припремио терен да се то догоди”, навео је Кривокапић.

Он наводи и да су поједине тачке уговора, а које дио јавносто оспорава, идентичне онима из уговора који су раније потписани са Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом.

-Цопy/пасе члан осам као у осталим уговорима- казао је Кривокапић и додао да је уговор у потпуности усаглашен са Уставом, законима Црне Горе и упоредном праском са праније потписаним уговорима.

О Смјена Владе 

На питање да ли ова Влада броји посљедње дане, премијер каже да ћемо у Парламенту добити одговор на питање да ли је актуелној Влади завршен мандат.

-Мој став је да до овог тренутка није требало доћи, да је ова Влада очистила и припремила њиву за орање, ако је то она урадила зашто треба да иде са политичке сцене- питао је Кривокапић.

Више је наводи разлога за покретање питања повјерења Влади, а кључни су у интересним круговима који се налазе, како каже, и овдје, али и у ближем окужењу.

-Већ одавно постоје назнаке да је ова Влада непожељна и буквално тако и јесте. Ово је влада која је покушала да буде апсолутно грађанска и наравно потпуно демократска, како би на тај начин заживјела демократија у Црној Гори- наводи премијер.

Он каже да је Влада урадила све што је до ње, а да је сада све у рукама посланика у Скупштини.

-Као што знате инцијатива је једном поднесена, одложена, а други пут тешко да може да не буде изгласана, јер би то била бламажа највеће партије - ДПС-а. То била и бламажа и за главног подносиоца иницијативе, а то је ГП УРА-навео је Кривокапић.

Он је казао да су се створили предуслови да су сви против ове Владе, а бране је, како додаје грађани и Демократе ЦГ.

Каже да је узрок томе незадовољство појединих политичара, који нијесу ушли у Владу, и да такво стање, додаје Кривокапић, траје од формирања Владе.

-Овдје је рачуница једноставна, свако води рачуна о свом рејтингу. То је највећи проблем Црне Горе- поручио је премијер.

О мањинској влади

Пита и зашто се креће у смјену Владе баш након усвајања бројних закона и програма “Европа сад” у Скупштини.

-Ако се формира нова влада која се назива мањинска, ја мсилим да ће бити тај програм бити угорожен. Зато што ти коју учествују у тој композицији казали су да не вјерују у тај програм-саопштио је Кривокапић.

Није логично, додаје он, да неко ко је био против буџета и Европа сад, спроводи тај програм.

-Ја бих замолио да сада сви они који су били против програма “Европа сад” не користе повластице тог програма. Да формирамо један фонд гдје ћемо да вратимо паре и да их усмјеримо ка најсиромашнијим- сугерисао је премијер.

Како је појаснио, у том контексту, мисли на одређене посланике у Скупштини.

Кривокапић је навео и да не бјежи од одговорности, каже и да у вођењу Владе није био диктатор.

-Ја сам желио да ослободим сваког министра да својом креативношчу да најбоље Црној Гори да дјелујемо као тим- каже премијер.

Од априла се, како наводи, појављују сигнали да треба да прати рад одређених министара. Због тога је ангажовао, како додаје, савјетнике и тимове за праћење рада тих министарстава.

Београдски споразум

Није, наводи Кривокапић, бјежао од одговорности и преузимао је рјешавања проблема.

-Од септембра почиње невјероватна кампања која се ради од потпредсједника Владе и министра вањских послова. Ја сам то пратио и знао да они раде против ове Владе- саопштио је Кривокапић.

Каже да је био изненађен када је, не случајно на Богојављење, поднесена иницијатива за рушење Владе.

-То траје планирано. Погледајте изјаве предсједника ДПС-а, посланика СДП-а то је све било планирано”-казао је Кривокапић.

Он наводи и да се, након “рогамског споразума” сада дешава нови “београдски споразум”, под покровитељством одређене политичке структуре у Београду и веже се, како додаје, за ДФ и потпредсједника Владе Дритана Абазовића.

-О чему они тајно преговарају? Ја нијесам имао ни један једини тајни разговор. Од новембра до данас био је велики број тајних договора који иду на то да из подрума извуку ДПС, то је главана прича- наводи предсједник Владе.

Шара - вара

Каже и да није информисан о чему је Абазовић у Београду разговарао са патријархом Порфиријем.

-Управо такав стил понашања, шара - вара, то је стил понашања. Како то може да буде да ви идете у приватне посјете. Како то може да ви идете у приватне посјете Дубаију, како ја немам исте шансе од стране АСК-а. Ја сам за обичну карту коју је платио почасни конзул и да сам спавао двије ноћи у манастиру Свете горе то је био проблем. Зашто неко не посатави питање колико кошта једно ноћење у скупом хотелу, не за једну особу него за делегацију”-пита Кривокапић.

Он каже да га Абазовић није консултовао за путовања у Београд, Америку, Дубаи и Тирану.

Одговарајућу на питање зашто Абазовића није вратио са тих путовања, као што је то учинио са шефом дипломатије Ђорђем Радуловићем, Кривокапић каже да су све то осим пута у САД, била приватан путовања.

Министар Радуловић  најлошији избор

Кривокапић  је навео да је шеф дипломатије Ђорђе Радуловић његов најлошији избор.

-Господин Радуловић је мој најлошији избор. Он је требало да заступа интересе ове Владе, у оквиру интереса ове државе-казао је Кривокапић.

Отворени балкан је, како наводи, један од разлог зашто ова Влада мора да падне.

-То је пројекат који мора бити подржан. Ја нијесам хтио да улазим у то на основу препорука које сам имао и сазнања- навео је Кривокапић.

Казао је и да га Радуловић није информисао о путовању у Сјеверну Македонију и да није имао платформу за то путовање.

-Да ли је дипломатски скандал на вечерама, тет-а-тет састанцима протежирати мањинску Владу- питао је Кривокапић и додао да је о томе разговарао са Радуловићем, али без одговора.

Претпоставља каже, али и има сигнале, да ће три министра из ове Владе бити и дио мањинске.

Рејтинг партија

Он је казао да у овом тренутку ниједна партија није спремна за ванредне изборе, те да по рејтинзима партија, у које је имао увид, пада подршка свим странкама, осим Демократама.

-Једино рејтинг Демократа расте, свих осталих партија пада. Занимљиво је да је рејтинг ГП УРА најнижи у историји постојања те партије - 2,5%- казао је премијер и додао да неће да пласира извор и агенцију која је радила то истраживање.

Он је поновио да су ванредни избори најбоље рјешење и једино демократско.

Криминалне групе и политичари

-Највећи проблем Црне Горе је покушај да спијечимо шверц у свим областима, цигарета, великим дијелом дроге и наравно оружја, који иде транзитом кроз Црну Гору. Све ове активности смо ми интезивно радили. Зашто ова Влада мора да падне, управо један од разлога је зато што смо смањили шверц и на тај начин угрозили интересе шверцера и организованих криминалних кругова, који су сигурно у вези са одређеним политичарима-саопштио је премијер, не желећи да износи више детаља.

-Имао сам и ја понуде, не желим о томе да причам”-навео је Кривокапић.

Није хтио са каже од кога је и какве понуде имао. “Ја ћу то да оставим за своје мемоаре”, саопштио је предсједник Владе.

Питао је и да ли је могуће да је један шпедитер одговоран на 400 кг кокаина, који је пронађен овог мјесеца.

-Ја сам, о том случају, само добио један извјештај у којем ниједна чињеница није изнесена, него сијасет погрешних претпоставки-навео је Кривокапић.

О портестима

Говорећи о актуелним протестима грађана, Кривокапић наводи и да су то спонтана окупљања грађана, која како додаје, нико није пријавиљивао.

-Шта ће се дешавати најбоље да питате ДФ, зато што они најављују протесте послије пада Владе-казао је предсједник Владе.

Каже и да добија информације из различитих извора, а најмање из АНБ-а.

-АНБ је прекинуо праксу да је буквално сваки значајнији човјек прислушкиван, та пракса је прекинута- навео је Кривокапић и додао да АНБ ради по закону.

О говору министарке Братић 

Премијер је казао да дужи временски период познаје министарку Весну Братић, те да је она свој став на протестима изнијела, не према мањинама генерално, него према посланицима који су гласали за прву верзију Закона о слободи вјероисповијести.

-Ваљда је логично да министарка има право на свој став”-навео је премијер и додао да је ова Влада много урадила за мањине.

Казао је и да мањине нијесу хтјеле да уђу у Владу, а да му је данас и јасно зашто је то као било.

-Њима је нуђено нијесу хтјели. Разлог, њих је ДПС соколио чекајте до краја смо заједно. Ево се тај крај приближава- поручио је Кривокапић.

Паду Владе - 60% - 40%

Одговарајући на питање шта мисли да ли ће у Скупштини проћи иницијатива за изгласавање неповјерења Влади, премијер је казао да не жали да се бави претпоставкама.

-У овом тренутку по мени однос је 60% напрема 40% у корист онога што је иницијатива- навео је премијер.

Каже и да спремају материјал за Венецијанску комисију о томе да ли је формирање мањинске владе уставно.

-Надам се да ћемо почетком сљедеће седмице то прослиједити Венецијанској комисији- саопштио је Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:10