Бранко Радуловић / - Бранко Радуловић
07/06/2021 u 16:08 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић Специјалном тужиоцу: Кривично да одговарате; Катнић: Нисам прогонио ДФ, него починиоце кривичних дјела

Посланик Марко Милачић казао је да је, бивша предсједница Врховног суда, Весна Меденица уништила судство

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су четвру сједницу Првог редовног засиjедања у 2021. години – петнаести дан. Дневни ред чине тачке: годишњи извјештај о раду Судског савјета и укупном стању у судству за 2019. и 2020. годину и годишњи извјештај о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за 2019. и 2020. годину.

Посланик Бранко Радуловић је казао специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу да ће "кривично да одговара и да је Црну гору довео до погибије".

Данашњу дебату су обиљежиле и двије расправе  посланика Милана Кнежевића и Марка Милачића са специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем.

Посланик Милан Кнежевић, (ДФ), казао је да Црна Гора нема правду и објективне судске поступке, па тако и пресуде. Сматра да је црногорска Јустиција "старлета која у једној руци држи коверту од корупције, а у другој телефон са селфијем Мила Ђукановића и Весне Меденице и нема никакав повез око очију, већ наочаре марке Гучи, Армани...". Главни специјални државни тужилац Миливоје Катнић смтара да је реформа, покренута од стране нове власти, искључиво због њега.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Предсједница Судског савјета Весна Симовић Звицер представила је извјештаје о раду. Посланик Милан Кнежевић истакао је да не постоји Јустиција - богиња правде, правда и објективно пресуђивање, у Црној Гори.

- Она је у Црној Гори старлета која у једној руци држи коверту од корупције, а у другој телефон са селфијем Мила Ђукановића и Весне Меденице и нема никакав повез око очију, већ наочаре Гучи, Армани... Позавидјеле би вам вође и шкаљарског и кавачког клана на организацији - нагласио је Кнежевић обраћајући се Судском савјету.

Истакао да је тај Савјет у страху од Весне Меденице, бивше предсједнице Врховног суда.

- Она је отишла да би се вратила, а није одлазила, њен дух лебди над свим судовима и тужилаштвом. Она је као неки мит који никад неће изаћи из правосуђа Црне Горе уколико се не суочи са оним што је радила. Зашто нисте констатовали оптужбе на рачун Весне Меденице - питао је Кнежевић.

Казао је да нови истражни судија подгоричког Вишег суда Рацо Ивановић заслужује кривчно-правну одговорност и да је један од симбола посрнулог црногорског правосуђа, јер је човјек који је два пута обалио оптужницу за аферу "коверта".

- Ко је једном ушао у црногорске судове, као да је ушао на врата пакла, ако сте читали Дантеа, гдје пише "Сви ви који уђете овдје изгубите наду да ћете се вратити". Док год Демократски фронт буде у овом Парламенту раскринкаваћемо сваки вид неправилности и спреге између политичких структура, које су владале 30 година, и судија које су доносиле одлуке у њиховом интересу- нагласио је Кнежевић.

У име Покрета за промјене Бранка Бошњак је казала да у "оном трулом ДПС систему је био најтрулији правосудни систем". Сматра да судство никада није имало исте аршине за све. Казала је и да је селективна правда најгора неправда.

image
Бранка Бошњак

У име посланичког клуба Црно на бијело посланик Милош Конатар казао је да тај клуб неће подржати извјештаје, те да се опет показало како форма побјећује суштину. Поручио је да судство мора бити најбољи примјер осталим гранама власти како се води рачуна о одговорности особа које се огријеше о своја овлашћења.

- Професионално, непристрасно и независно правосуђе је кључна карика стабилне државе. Правда држи земњу и градове, а неправда их руши - рекао је посланик Драган Бојовић.

image
Милош Конатар

Посланик Андрија Поповић казао је да ће Либерална партија подржати извјештаје. Сматра да смо генерално имали добар правосудни систем, а сада се тај систем налази на једној великој раскрсници са генерално добрим судијама и тужиоцима.

- Трећа грана власти, правосуђе, је по Уставу самостално и незваисно, суштински је откинута та трећа грана власти од нове власти са умишљајем - истакао је, поред осталог,  Поповић.

image
Андрија Поповић

Посланик Јован Јоле Вучуровић рекао је да су судство и тужилаштво имало свих ових година једног непријатеља, а то је Демократски фронт, и били су на једном задатку. Поручио је да ДФ не може нико да сломи.

- Осјећате ли моралну обавезу да поднесете оставку?- питала је Зденка Поповић из Демократске Црне Горе предсједницу Судског савјета.

Посланица Божена Јелушић (УРА) казала је да имао независно правосуђе и све инсититуције правосуђа, онда у једној држави никада не би био проблем то што се промјенила власт јер би све наставило да функсицонише нромално.

image
Божена Јелушић и Зденка Поповић

- Како нисте барем покренули дисциплинску одговорност против (судије подгоричког Вишег суда) Сузане Мугоше, само ми то реците. Шокиран сам... Онако бачање под ноге струке, морала и чињеница. Како допуштате да буде једна од водећих судија, не могу да схватим- рекао је Бранко Радуловић (ДФ).

Посланик Марко Милачић, Права Црна Гора, казао је да је Весна Меденица уништила судство и да Весна Симовић Звицер има одговорност.

- Судија Алија Бегановић, Суд за прекршаје Бијело Поље, привативизовао је и тоалет тако што га је реновирао тако да сада, због приватизације тоалета, имате ситуацију да и мушкарци и жене користе један тоалет са једном вц шољом. Савјетујем Бегановића да изађе из тоалета и пусти да улазе госпође и жене које су тамо. Овако сте ви привативизовали судство, као што је он тоалет - појаснио је Милачић приказавши фотографију врата од реновираног тоалета.

image
Марко Милачић

Функционер Демократске Црне Горе Момо Копривица казао је да све што ваља треба похвалити, а све што не ваља треба жестоко критиковати.

Посланик Албанске листе, Генци Ниманбегу, рекао је да нису учињени званични напори да барем један судски процес буде на албанском језику.

- Подаци рада судства, што се тиче статистике, иду ка бољем из године у годину - навео је, поред осталог, Ниманбегу.

Предсједница Судског савјета рекла је да ниједан члан Савјета нема овлашћење да покрене дисциплински поступак, већ то право имају предсједници судова.

image
Генци Ниманбегу

Годишњи извјештај о Раду тужилачког савјета и државног тужилаштава представио је в.д.  врховног државног тужиоца Ивица Станковић. Присутан је и главни специјални државни тужилац Миливоје Катнић.

- Тужилаштво је организација која се више бавила скривањем проблема и борбом против својих политичких противника својих налогодаваца и врло сумњивим односом према криминалним групама. Могу сад свечано да обавијестим јавност да ће се десеити један велики крупни ослобађајући корак када пратимо са функције Катнића - казао је посланик Славен Радуновић (ДФ).

Посланик Бранко Радуловић обратио се Катнићу и Станковићу рекавши им да му дугују шест хиљада и 200 еура.

- Претходне четири године кад смо год дебатовали, кад вам поменем име, господин Брајовић ме кажњавао са десет одсто, 20 или 30 одсто. Џабе сам бацио паре, нисам успио да вас покренем - навео је, поре осталог, Радуловић.

image
Ивица Станковић

Посланик Драган Ивановић (СНП) рекао је да је током 2019. и 2020. године била присутна селективност, што се тиче рада тужилштва.

- Нисам сигуран да можемо говорити да смо имали бескомпромисну и неселективну борбу против организованог криминала и корупције, рука правде није могла да стигне до свакога - рекао је Милош Конатар.

Главни специјални државни тужилац Миливоје Катнић прочитао је резултате рада Специјалног државног тужилаштва и навео колико је подигнуто оптужница, склопљено споразума о признању кривице и заплијењено непокретне и покретне имовине, као и новчаних средстава. Поручио је да су то најбољи резултати које је постигло СДТ.

- Каже се да је данас најсрећнија вијест јер бих ја требао поћ у пензију, да најсрећни дан али за криминалце. Није мене нико побиједио. Јасна је била Венецијанска комисија да ми се мора гарантовати мандат. Имам 36 година рада - нагласио је Катнић.

image

Миливоје Катнић

- Миливоје Катнић

Катнић је казао и да се сви предмети налазе на сајту СДТ-а, они који су завршени, те да селективност не постоји. Сматра да је ова тужилачка реформа искључиво због њега. 

image
Скупштина ЦГ

-Ви сте криви за десет милијарди црногорског дуга...Важно је да сте ви вашим чињењем и нечињењем доприњели погибији Црне Горе- казао је Радуловић између осталог Катнићу.

- Ја нисам прогонио Демократски фронт, него починиоце кривичних дјела до степена основане сумње и више-одговорио је између осталог Катнић.

Предраг Булатовић је реаговао на говор Катнића.

-Један од разлога зашто треба направити реформу у правном смислу је и тај што је овај човјек овдје (Катнић) топузина у у рукама Мила Ђукановића, у политичком смислу и правна, он је био упоруште ДПС-а и данас дјелова ДПС и кримогених структура које су у полицији и неким другим мјестима- казао је између осталог Булатовић.

Милан Кнежевић је раговао на излагање специјалног тужиоца Катнића и рекао да сматра да је "непримјерно спомињање чланове фамилије као што је поменуо сина колеге Радуновића, и да је то мучки". Додао је да ће му "ратити 100 пута бруталније а да су му до сад чували ђецу".

Алекса Бечић, предсједник Скупштине је казао да је Катнић споменуо сина од Радуновића не у приватном контексту него у конкрентом предметном случају.

-Мој син је оптужен да је прао новац за једну криминалну организацију. Вјештак је утвридо да је мој син упалтио новац на свој текући рачун и потрошио га уобичајно. Три године сједи на оптуженичкој клупи, то се зове злоупотреба- прокоментарисао је Славен Радуновић.

image

Марко Милачић

- Марко Милачић

-Да ли Вам је било мало. Ви сте хапсили нашу дјецу, дјецу Црне Горе. Говорим и господину Станковићу. Хапсили сте Митрополита и владику Јоаникија. Кога нисте процеусирали: Зоран Лазовић, Душко Марковић, Ана Коларевић, Ацо Ђукановић, Мило Ђукановић. У овој земљи цвјета организовани криминал. Ако нисте процесуриали ове људе, ви сте саучесник у организованом криминалу. Господине Станковићу одговараћете за све. Ударили сте на темеље Црне Горе. Ја ћу дати све од себе, борићу се до краја да завршите у затвор-казао је посланик Марко Милачић.

Катнић је рекао Милачићу да спустри тон. На то је он рекао да неће, а специјални тужилац је рекао "богами оћеш".

-У најтежим тренуцима Митрополит није нападао мене, ни ја њега. Из свега што сте казали, ја немам везе са тим. Што се тиче мајке господина Кнежевића, посебно сам био потрешен. Немојте ме жалит, крените на све. Немојте мислити ако пређете границу да ће то бити добор, ни по вас ни по мене-одговорио је Катнић.

- У Уставу Црне Горе је било предвиђено да судијска функција престаје испуњењем услова за остваривање права на законску пензију. У закон о тужилаштву,  испуњењем услова за старосну пензију. Па се постављало питање који су то услови, јер не пише ни у Закон о ПИО који су то услови.-казао је између осталог в.д. Врховног тужиоца Ивица Станковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:11