/ Скупштина ЦГ
08/06/2021 u 16:16 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Коњевић: Важнији интерес грађана од интереса банака; Вучуровић: Рад Агенције за заштиту конкуренције обесмислио ДПС

Врло ми је тешко сад да говорим. Мислио сам да сам убиједио Меда, јачи су били његови принципи него моје неко размишљање- истакао је посланик Бранко Радуловић поводом одлуке Небојше Медојевића о оставци на функцију посланика

Посланици Скупштине Црне Горе одржали су наставак четврте сjедницу Првог редовног засиjедања у 2021. години – шеснаести дан. Дневни ред чиниле су тачке: предлог Закона о одлагању плаћања кредитних обавеза корисника кредита (lex specialis) и извјештај о раду Агенције за заштиту конкуренције за 2019. годину. Посланик Рашко Коњевић казао је да су битнији грађани и њихови интереси, од интереса банака. Констатован је престанак посланичке функције, због поднијете оставке, Небојше Медојевића. Посланик Јован Јоле Вучуровић истакао је да је дјеловање Агенције за заштиту конкуренције обесмишљено за вријеме владавине ДПС-а.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

​- Наш предлог је да се током 180 дана неће обрачунавати за тај временски период. Овај Закон предлажемо збго стања економије и пољопривреде које је нарушено због појаве вируса корона. Милсимо да је праведан овај Закон и посланицима треба да буде важнији интерес грађана од интереса пословних банака - казао је Рашко Коњевић редсједник СДП-а.

image
Рашко Коњевић

Посланик Славен Радуновић (ДФ) казао jе да ако се оваj закон усвоjи, банке неће одобрити никоме кредите тај период. Питао је да ли је потребно "клати вола због кило меса" и да имамо огромни ризик од поскупљења свих кредита. Констатовано је да је Небојша Медеојевић (ПЗП) поднио оставку на функцију посланика, Скупштина је констатовала и тако му је престао мандат. Биће обавијештена државна изборна комисија ради поступка попуне упражњеног мејста.

- Врло ми је тешко сад да говорим. Мислио сам да сам убиједио Меда, јачи су били његови принципи него моје неко размишљање- истакао је посланик Бранко Радуловић (ПЗП).

Посланик Милош Конатар (УРА) казао је да се залажу за могућност да грађани и приврединици, који желе, имају право да одложе плаћање кредитих обавеза, али да то не угрози стабилност финансијску и систем финансијски Црне Горе.

- Криза није прошла, сад је готово на врхунцу. Провреда и грађани не могу без грађана, али ни банке без њих- истакао је, поред осталог, посланик Борис Мугоша (СД).

image
Борис Мугоша

Коњевић је казао да је чињеница да ова Влада није способна да има буџет у јуну мјесецу. Поручио је да је у мандату ове Владе, која је требала да буде експертска и извуче државу из кризе, скоро 10.000 људи је остало без посла.

Посланик Радуновић навео је је да је Влада наишла на испражњени трезор. 

- Влада се до данас није одазвала. Свака влада је дужна да обезбиједи већину за усвајање буџета, а ова Влада се није трудила. Дјеловало је као да желе привремено финансирање. Појеидни медији су лансирали причу да је крив ДФ - појаснио је он.

Посланик Радуловић сматра да мора да се изврши хитна реформа финансијског система до краја године и да мора да се подигне здравство, социјална политика, да се сачувају радна мјеста и да то са оваквом политиком не може.

image
Бранко Радуловић

На реду је извјештај о раду Агенције за заштиту конкуренције за 2019. годину. Представница Агенције је Миодраг Вујовић, он је представио извјештај.

- Колико видим извјештај није прошао матични одбор и морам да кажем, без увреде, да је дјеловање ове Агенције обесмишљено за вријеме владавине ДПС-а, јер о томе шта ће се дешавати на тржишту одлучивала је једна група монополиста - казао је посланик Јован Вучуровић (ДФ)

Посланица Демократа, Зденка Поповић, казала је да су све незаконитости и бахаћења при додјели државне помоћи довеле у питање оправданост постојања Агенције и да је немогуће да иста није знала шта се ради.

image
Миодраг Вујовић

- Ако је ко заслужио да буде смијењен доласком нове власти, то је ова Агенција. Нисте се мијешали у посао на начин на који сте требали - навео је Коњевић.

Вујовић је казао да Агенција нема надлежност да цијени циљеве економске политике било које институције и Владе и улагања, а посбено нема надлежност да врши контролу трошења буџетских средстава.

- Демократска партија социјалиста вас је кадидовала за позиције на којима сте данас - навео је Посланик Демократа Драган Краповић.

Посланик Марко Милачић (Права ЦГ) казао је да су корупција и сумња у криминал, како тврди, нејасноће које је изнио Вујовић и да се ваде на ненадлежност.

- Или сте неспособни или сте корумпирани. Или Агенција не треба да постоји. Не дај Боже да радите у Хитној Помоћи, не би вам ниједан пацијент претекао. Да сте се бринули о вашем новцу хитно би реаговали. Бићу неко ко ће вам стварати највећу нелагоду, врло брзо ћете да идете у политичку прошлост- навео је Милачић.

image
Марко Милачић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:25