/ Скупштина Црне Горе
14/06/2021 u 14:45 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Брајовић: Државни удар је што Црна Гора нема буџет; Радуновић: Ивановић заслужује кривично гоњење

Предсједник Скупштине Алекса Бечић казао је да је заказао прву сједницу новог Савјета РТЦГ, те да су дужни да у року од осам дана од именовања започну поступак избора генералног директора

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су четврту сједницу Првог редовног засиједања у 2021. години – двадесети дан. Обављен је претрес о предлогу одлуке о разрјешењу предсјеника Државне изборне комисије Алексе Ивановића и предлогу листе за именовање два члана Савјета агенције за електронске медије, по овлашћеним предлагачима и Предлогу одлуке о предлогу два члана Комисије за рангирање кандидата за члана Одбора Регулаторне агенције за енергетику.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић казвао је да је заказао прву сједницу новог Савјета РТЦГ, те да су дужни да у року од осам дана од именовања започну поступак избора новог генералног директора РТЦГ. Наставак сједнице заказао је за сриједу када ће посланици одржати претрес о разрјешењу министра правде Владимира Лепосавића. Славен Радуновић је навео, поред осталог, да је Ивановић био војник бившег режима и да заслужује озбиљно кривично гоњење. Иван Брајовић је истакао да је актуелни државни удар то што држава нема буџет.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Предсједник Скупштине Алекса Бечић саопштио је да је посланик Дејан Вујисић (ПЗП) поднио оставку на посланичку функцију. Биће обавијештења Државна изборна комисија ради спровођења поступка попуне упражњеног мјеста. Административни одбор је раније утврдио предлог одлуке да се дужности предсједника Државне изборне комисије разријеши Алекса Ивановић. Извјестилац Одбора је Милун Зоговић.

У име "Демократског фронта" Славен Радуновић казао је да на крају све дође на наплату, па се то види и кроз случај понашања предсједника ДИК-а. 

- Од 30. августа 2020. године почињу да се смишљају идеје како да се опструира нова парламентарна већина. Те вечери сам био изненађен, када је у питању Алекса Ивановић, јер сам имао са њим један однос када је био у Агенцији за заштиту личних података када је један посао одрадио коректно. Није ми дјеловао као човјек који ће да се стави у службу режима и изиграва војника Мила Ђукановића и бившег режима. Мислим да заслужује озбиљно кривично гоњење. Не смије се дешавати да један човјек поништи изборну вољу грађана Црне Горе- навео је Радуновић.

У име посланичког клуба "Мир је наша нација" Борис Богдановић казао је да је од кључне важности за изборни систем Црне Горе да се демократија заштити од Ивановића.

- Злоупотребио је на десетине хиљада матичних бројева грађана Црне Горе и уступио их другој држави у покушају да докаже да је претходна власт у бирачки спискх, у Херцег Новом, уписала неколико хиљада грађана са наводним држављанством Републике Србије - рекао је Богдановић.

image
Алекса Бечић

У име "Покрета за промјене" посланица Бранка Бошњак казала је да Ивановић хитно треба да буде процесуиран за злоупотребу положаја и да је погазио своју професију.

- Професионалаца у бившем режиму није било, већ су биле само марионете које су могле да се потегну кад режиму то одговара. Жао ми је што је бацио струку под ноге - сматра Бошњак.

Посланица Милосава Пауновић (СНП) истакла је да је Алекса Ивановић типичан примјер особе која жртвује своје знање, струку и свој посао и задатке које треба да обавља владајућој партији радећи пристрасно и незаконито.

Шеф псоланичког клуба "Црно на Бијело" Милош Конатра казао је да 28. децембар 2020. године представља једну мрљу и круну незаконитости и заробљености једне институције у Црној Гори. 

- Заробљености од стране једне партије и једног човјека. Ишао је толико далеко да погази Устав, прекрши законе и да организовано са појединим члановима ДИК-а промјени изборну вољу грађана. Покушали су да онемогуће именовање посланице Суаде Зорњић. Поднијели смо тада кривичну пријаву против Ивановића и чланова Комисије - појаснио је Конатар.

Казао је да власт неће дозволити да било која заробљена институција промјени изборну вољу коју су грађани јасно исказали 30. августа прошле године. Тврди да ће закон важити једнако за све.

image
Милосава Пауновић

- Ја ћу ову идилу и истовјетно мишље прекинути. Лако би било када би у Алекси Ивановићу било скупљено сво зло које се дешава у Црној Гори и чином гласања ћемо га промјенити, ја не мислим тако. Ја га најдуже знам од вас, а неки га уопште не знају. Одмах да вам кажем, био сам обрадован да се јавио на јавни конкурс на мјесто предсједника ДИК-а, јер знам за његово искуство, референце и знање и професионално је обављао дужност. Актуелни државни удар је то што  Црна Гора нема буџета, то је највећа опасност- казао је Иван Брајовић (СД).

Нагласио је да је најпоражавајућа чињеница у Црној Гори то што се десило са скрнављењем споменика Љубу Чупићу. Додао је да не треба трошити ријечи нападима на Ивановића. Посланик Јован Јоле Вучуровић (ДФ) сматра да је ово један од најважнијих тренутака у процесу демократизације Црне Горе и демонтаже бившег режима.

- Да је имао моралне и професионалне одговорности, Ивановић би сам поднио оставну, па тако ни Скупштина не би морала да води ову расправу. Он је човјек који је дозволио да се непристрасност ДИК-а доведе у питање - навео је Владимир Мартиновић (Демократе).

У име "Праве Црне Горе" Марко Милачић казао је да ништа не траје вјечно. Алексу Ивановића више пута, намјерно, поменуо је говорећи "Алекса Ђукановић". Извјестилац Административног одбора Зоговић поручио је да је Ивановић брутално прекршио устав.

image
Милун Зоговић

- Нећу рећи ништа ново ако поновим да ниједни избори у протеклих 30 година нису били регуларни и да је управо ДИК била институција која је штитила политичке монополе кроз злоупотребе- поручио је Зоговић.

Бечић је истакао да су 28. децембра бранили вољу грађана, те да је и он тада биуо изненађен поступањем Ивановића. На реду је претрес о и предлогу листе за именовање два члана Савјета агенције за електронске медије.

- Административни одбор је утврдио предлог листе за именовање два члана Савјета. Предложени су: Един Кољеновић кандидат невладиних организација које се баве заштитом људских права и слобода и Андријана Николић кандидаткиња Удружења комерцијалних емитера. Извјестилац одбора је Милош Конатар - казао је Бечић.

Посланица Тамара Вујовић (Демократе) казала је да су медији постали неодговорни од онога тренутка када су примат дали профиту у односу на инфомрацију. Истиче да је улога медија да информишу и да буду чувари демократије. 

- Што се тиче досадашњег именовања Савјета за електронске медије, избор чланова је више пута спроведен супротно закону што је утицало на квалитет АЕМ-а - навела је Вујовић.

image
Тамара Вујовић

Бечић је сазвао прву сједницу новог Савјета РТЦГ.

- Неопходно је да организујем и извршим жријебање трајање мандата новим члановима, јер Закон каже да ће жријебање извршити предсједник Скупштине и утврдиће се којим члановима ће мандат трајат три године, два члана, којим члановима ће мандат трајати четири године, три члана, и преостала четири члана ће имати мандат од пет година. И они су дужни у року од осам дана, од именовања, да започну поступак избора новог генералног директора РТЦГ - појаснио је Бечић.

На реду је расправа о предлогу одлуке о предлогу два члана Комисије за рангирање кандидата за члана Одбора Регулаторне агенције за енергетику. Предложени су Дејан Дедовић и Жана Радуловић, извјестилац одбора је Радош Зечевић.

- Нема пријавених за дискусију. Скупштина са радом настваља у сриједу у 12. часова. Прећи ћемо тада и на претрес о разрјешењу министра правде Владимира Лепосавића, након претреса, који ћемо вјерујем завршити у сриједу, предлажем да у четвртка обавимо гласање о свим преосталим предлозима аката - казао је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:19