/ - POSLANICI U SKUPšTINI
16/08/2024 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Čarapić: Razvojna banka velika šansa za Crnu Goru

Poslanici su danas raspravljali o formiranju Razvojne banke, koja je, prema riječima predlagača, velika šansa Crne Gore i može dati veliku podršku privredi.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES), Vasilije Čarapić, je u ime predlagača zakona saopštio da Razvojnu banku osnivaju tako što će transformisati Investiciono-razvojni fond (IRF), koji je bio značajan za crnogorsku privredu, ali strateški pravac Crne Gore i tendencije za priključenje EU daju neke limitirajuće faktore i IRF ne može da isprati taj razvoj.

Čarapić je naveo da osnivanje Razvojne banke predlažu u kontekstu dinamičnijeg razvoja, kao i da će ona biti pokretač ekonomskog rasta.

On je rekao da formiranjem Razvojne banke ne narušavaju postojeću konkurenciju, kao i da će ta institucija preuzeti kapital IRF-a.

Kako je naveo, Razvojna banka neće djelovati izolovano, već će postojati i Kreditno-garantni fond.

- Ovim se garantuje bolja budućnost naših građana, ali i ekonomski razvoj - ocijenio je Čarapić.
Predstavnik Kluba poslanika ZBCG - Nova srpska demokratija, Dejan Đurović, kazao je da je predloženi zakon jedan od najvažnijih zakona koji je trenutno u oblasti ekonomskog razvoja Crne Gore. Poslanica Demokrata, Anđela Vojinović, rekla je da ta partija podržava ideju sa odlučnim uvjerenjem u njenu uspješnost da se IRF transformiše u Razvojnu banku. Predstavnik Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Mihailo Anđušić, pitao je da li je svu priču oko Razvojne banke trebalo početi na ovaj način. Anđušić je rekao da se niz lobističkih, kontroverznih zakona namjerno guraju poslanicima, kako bi se izbjegla procedura predlaganja od Vlade i samim tim javne rasprave i riječ nevladinog sektora. Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, rekao je da se predlaže zakon oko razvojne banke, čija 82 člana potpisaše poslanici te da se ne zna ko je pisao zakon.

Poslanici su danas, glasovima većine usvojili  i izmjene Poslovnika parlamenta i izmjene Odluke o broju potpredsjednika. Opozicija je kritikovala izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da se broj potpredsjednika parlamenta iz manjinskih partija poveća na dva.

TOK SJEDNICE: 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 21:01