Здравко Кривокапић / - Здравко Кривокапић
27/05/2021 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић одговорио Кнежевићу: ДФ од 4. децембра ради против Владе

На дневном реду је Премијерски сат и посланичка питања

Почетак Премијерског сата обиљежила је расправа између премијера Здравка Кривокапића и посланика Милана Кнежевића. Кнежевић је изнио тврдње да се премијер сатао са Стеваном Симијановићем. Премијер је то негирао и саопштио да ДФ од 4. децембра ради против Владе.

Уживо:

РАСПРАВА КРИВОКАПИЋА И КНЕЖЕВИЋА:

13.44

У име Клуба посланика Демократски фронт НСД, ДНП, УЦГ и РП,  Милан Кнежевић, питао је премијера да ли има сазнања о дјеловању Стевана Симијановића у Црној Гори. Он је питао и чија је " наша Влада". Он је поручио да се Мило Ђукановић никад неће вратити и позвао Кривокапића да заједно учине да се Ђукановић не врати и покрену истраге.

image
- Милан Кнежецић показује фотографију Стевана Симијановића

-На основу Ваше изјаве од 25. марта о Стевану Симијановићу да уопште није опасан као што се представља, али је пустио мамац на који је неко успио да се упеца’, интересују ме Ваша сазнања о његовим контактима у Црној Гори, улози о формирању Владе чији сте премијер и на чему се заснива Ваш јавно изнесени став о том лицу- наводи се у питању.

-Овај млади господин је разговарао са највишим званичницима у Влади и користећи одређене могућности, доминантно допринио да ДФ не буде у Влади, и то је моја обавеза да разоткријем-каже Кнежевић.

- Обзиром да су у питању тајни подаци, контролно саслушање Одбора за безбједност је одржано у такозваној глувој соби. Нико никада није разговарао са поменутим Симијановићем. Ако  питате чија је ово Влада, ово је народна Влада-одговорио је премијер.

Кнежевић је додао да тврди да се Кривокапић гледао са Симијановићем и позвао премијера да иду на полиграф. 

Кривокапић је навео у реаговаљу на излагање Кнежевића, да ДФ од 4. децембра ради против Владе.

-Не могу да схватим овакве констатације које вријеђају сваког човјека. Ако ви желите да правите позориште у кући као што сте до сада, а узор вам је " Балкански шпијун"...ова Влада је народна, никакав покушај ДФ-а, који је учестал, сталан и са невјероватним притиском, неће проћи. Зна се зашто сте ову аферу направили и аферу која је припремљена гдје ја треба да будем издајник и народа и цркве. Ја могу да идем на полиграф. Ако не желите ову Владу поштено је да кажете, и оно што можда ви желите, а то је да она не треба да Влада Црном Гором-казао је између осталог Кривокапић.

НЕТРАНСПАРЕНТНОСТ И "ВРУЋ КРОМПИР":

14.13

Предсједник посланичког клуба Социјалдемократа Иван Брајовић питао је Kривокапића када се може очекивати усаглашеност између ријечи и дјела у раду Владе.

image
- Иван Брајовић

-Ја до сада нисам нашао ни једну активност Владе која би заслушила похвалу Социјалдемократа. Прошло је двевет мјесеци од избора. За тих девет мјесеци немамо буџета, закона, ни једне инвестиције, огромно повећање незапослености....-казао је Брајовић иземђу осталог.

Брајовић је поменуо и говор премијер повоодм Дана независности и недавно фотографисање премијера са навијачима Борца у БиХ, звани "Лешинари" чија нека дјеловања један дио јавности оспорава.

-Ова Влада има само шест мјесеци свога рада. Прича о Борцу и навијачима Борца не смије да буде предмет овакве приче. Ја сам слободан грађанин. Прије вечере сам видио цркву и хтио сам да је обиђем. Ради протокола и безбједности сматрали су да не требам да идем. Прошао сма поред групе младића за које нисам знао ко су. Са одушевљењем сам пришао да се сликам и ако ме шевица кабинета упозоравала да се не сликам. Ако је то гријех, погледајте колико сте се пута случајно и намјерно сатсајали са неким. Шта сам згријешио да не могу да идем нормално улицом-казао је између осталог у одговору Кривокапић.

Брајовић је након тога казао да је ову Владу формирала СПЦ. Он је питао премијера хоће ли темељни уговор упутити на ратификацију.

-Ми смо дошли у ситуацију да вадимо вруће кромпире јер сте нас довели у такве проблеме из којих нећемо изаћи годинама. Жао ми је што "тајно" задужење боли неке чланове опозиције. И ако се пројекат аутопута прирпемао више од 12 година...рекли сте да ће га памтити генерације. Да, памтиће, јер сте им ставили руке у џепове. Направили сте валутни проблем јер сте потписали уговор који је у доларима, то може да буде ризично. Али знаће се ко је радио за добро Црне Горе а ко само за свој лични интерес-казао је у реаговању између осталог Кривокапић.

ДПС УНИШТИО ЦРНУ ГОРУ:

14.40

Предсједник Kлуба посланика Демократа Борис Богдановић питао је премијера "које је све мјере Влада предузела на побољшању услова живота и стандарда пензионера, просвјетних радника, здравствених радника, малих предузетника, лица на заводу за запошљавање и других друштвених група.

Богдановић је казао и да је претходна Власт опустошила земљу и да је РТЦГ под контролом ДПС-а и да ће Савјет РТЦГ бити смијењен у наредних неколико дана.

--Господо из ДПС-а остаћете запамћени по отимачини. Ви сте били уништитељи Црне Горе.  Оставили сте нам земљу која је тренутно у кинеској милости, ви наводно патриоте. Оставили сте нам 12 хиљада обољелих од ковида. Све ћемо поправити. РТЦГ, стари режим и бивша власт никао да се помире да су бивши. Ви сте узимали од сиромашних а давали богатима-казао је Богдановић бившој власти.

image
- Борис Богдановић

Одговарајући Кривокапић каже да су направили два пакета мјера подршке грађанима. Наводи и да пројектују да ће до 15. јуна имати око 30 одсто вакцинисаних грађана.

-Прошле године ми смо имали само 15 одсто туристичке сезоне. Да ли је то резултат ове или рада претходне Владе, зашто се то не питате. У овом трену треба да смо задовољни јер је број заражених све маљи и мањи а број опорављених све већи. Надамо се да ће мјерама Влада помоћи да се сачува животни стандард-казао је у одговору Премијер.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ЗАТРИЈЕБАЧКА ЦИЈЕВНА – ГРАБОН:

15.00

Предсједник Kлуба посланика Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић питао је Kривокапића када Влада планира да званично отвори и пусти у функцију гранични прелаз Затријебачка Цијевна – Грабон. Он је додао да изражава протест због фотографисаљља Кривокапића са  навијачима из БиХ , такозвани "Лешинарим" јер се они повезују са фашистичким обиљежјима.

image
- Ервин Ибрахимовић

-Желимо да имамо на свим могућим мјестима интегрални гранични прелаз. Ако омогућимо да једноставно пролазе људи, роба и капитал, поспјешиће се инвестиције. Природне љепоте сјевера су неискориштене-казао је између осталог Кривокапић.

ЧИСТЕ ЕНЕРГИЈЕ И ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ:

15.16

Шеф Kлуба посланика Покрета за промјене Бранко Радуловић питао је Kривокапића да ли би ребаланс буџета у трећем кварталу допринио почетку остваривања динамичног и дугорочног економског развоја и великог инвестиционог циклуса у Црној Гори. Радуловић је казао и да се кренуло са измјенама у Тужилаштву али да је то мала претпоставка једног дугог пута.

image
- Бранко Радуловић

-Нема ништа од закона о лустрацији, ни од закона о поријеклу имовине, ниједан лоповски уговор нијесмо раскинули. Нема отварања тајних досијеа. Министар правде треба то да иницира. Добили смо неко саопштење око ТЕ Пљевља. Нико није за то да се затвори ТЕ али зелена транзиција мора да се заврши до 30-те године-додао је Радуловић.

Он је говорио и о хидроелектрани Бук-Бијела, рекавши да је Кривокапић требало то да пита приликом посјете БиХ.

-Она ће да угрози Тару, сто пута сам рекао нема више рафтинга, нема више Таре- наводи он. 

Додао је да хоће да љегова унучадд остану у Црној Гори, не због његовог гроба него јер ту виде будућност.

-Владавина права мора да буде таква да правда закуца на врата свих оних који су причинили гријех овом народу. Ја сам потпсиник петиције " Да Тара не буде бара".  Ми ћемо се трудити да до 2030. остваримо све, да нема прљавих енергијана простору Црне Горе-казао је између осталог Кривокапић.

О МАЊИНАМА: ГРАЂАНСКА ВЛАДА

15.43

Представника Kлуба посланика Социјалдемократске партије – Албанске коалиције Једногласно Фатмира Ђеку интересује колико је до сада Влада именовала функционера и колико је њих из редова мањинских народа, посебно Албанаца.

image

Фатмир Ђека

- Фатмир Ђека

-За готово шест мјесеци мандата имамо занемарљив број припрадника маљинских народа. Још је поразније ако се зна, да они који су постављени нису аутентични представници мањинских народа. На тај начин ви исказујете неповјерење према нама. То нас не чуди ако знамо да је Влада формирана у Манастиру и са благословом СПЦ-казао је између осталог Ђека и додао да поштују Кривокапићеву опредељеност.

Кривокапић каже да се зна зашто је претходној власти служила дијаспора.

-Ја не желим да се играм већ да сваки човјек буде једанко третиран.  Ова Влада је грађанска. Моја рука је вама испружена и још стоји у ваздух. Једини проблме је што у овом тренутку ви очекујете да ће да се поврати претходна власт. Ја вам гарантујем да неће-одговорио је Премијер.

Ђека је додао да не очекују од никог ништа и да му је жао што их некад називају " ДПС сателити".

О РАЗВОЈУ СЈЕВЕРА:

16.00

Представницу Kлуба посланика Црно на бијело Суаду Зороњић интересује да ли Kривокапић намјерава да ускоро посјети Бијело Поље и упозна се са динамиком реализације инфраструктурних пројеката и њиховим значајем за становништво тог града и сјевера. Она наводи да ће средства која је Влада планирала предлогом буџета за ову годину успорити, ако не и “зауставити започете инфраструктурне пројекте у Бијелом Пољу”.

image

Суаду Зороњић

- Суаду Зороњић

-Да ли на тај начин афирмишете и поспјешујете развој сјевера и да ли је то у складу са стратегијом регионалног развоја? Да ли намјеравате да ускоро посјетите Бијело Поље и упознате се са динамиком реализације инфраструктурних пројеката и њиховим значајем за становништво Бијелог Поља и сјевера Црне Горе-пита Зороњић.

Она каже да је годинама власт правила разлику између сјевера и југа те да је тај јаз непремостив.

Кривокапић је казао да они желе да тај јаз између сјевера и југа државе уравнотеже.

Казао је да је Стратегија регионалног развоја Црне Горе истекла 2020. године, а како активности на изради исте нажалост нијесу започете претходне године, Министарство економског развоја је за ову годину планирало интензивирање активности на креирању овог значајног документа.

КРИВОКАПИЋ: ПОШТУЈМО СЛОБОДУ МЕДИЈА

-Пошто је данашљи дан остао у једној сјениц  догађаја, који нас треба да подстакне да будемо бољи, а то је убиство новинара (Душка Јовановића) који је некад био и посланик ове Скупштине, који је био човјек јаке ријечи. И као што је рекао пјесник "уби ме јака ријеч",  њега су убили због те јаке ријечи. И управо то треба да буде поука свима нама да поштујемо слободу медија, да уважавамо новинаре, да новинар треба да иам став. али мора да води рачуна како ће нешто да искаже. Није његова слобода ексклузивно право, него обавеза да ми будемо информисани на најбољи могући начин. Ја желим само због данашње дискусије која је, на почетку кренула негативним током, да кажем да ова Влада није издајничка, да јесте народна. Да ова Влада жели да буде грађанска, да јој је приоритет европски пут а главни задатак бољи живот свих грађана. Надам се да ћемо то осјетити у октобру ове године-поручио је Кривокапић на крају.

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић позвао је на крају све грађане на вакцинацију.

Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:21