/ Скупштина Црне Горе
24/05/2021 u 16:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јелушић: Образовање власништво једне партије; Мугоша: Додатак за дјецу до шест година дискриминаторан

Бранка Бошњак је поручила да не смијемо допустити да су нам дјеца гладна, те да се морамо борити да се смањи сиромаштво

Седмог дана Четврте сједнице Првог редовног (прољећњег) засиједања у 2021. години посланици су завршили претрес о Предлогу закона о измјенама и допуни Закона о социјалној и дјечјој заштити, као и обједињени претрес о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању и Предлогу закона о измјенама и допунама Општег закона о образовању и васпитању.

Сједница ће бити настављена сјутра са почетком у 12 сати.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Посланик Драган Ивановић казао је да је парламентарна већина дала обећање грађанима да ће промјенити Закон о државном тужиоцу, специјалном тужиоцу и друго и да ће све то доласком на власти спровести у дјело, па тако и измјену Закона о социјалној заштити дјеце.

- Примање за сву дјецу до навршене шесте године је била наша жеља, а износ је 50 еура. Тих неких 50 еура би требала да буде помоћ, међутим из Владе смо упозорени да за то нема могућности да се испоштује, па је договорено да то буде 30 еура. Ова власт има осјећај да процјени шта је то од користи за све категорије, а посебно за бригу дјеце која су будућност наше државе - истакао је он.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић казао је да је ово само дио пакета који су спремили за грађане како би им олакшали тешку ситуацију. Сматра да би требала бити много већа помоћ, али да држава није богата и тешко да може да буде у социјалном смислу онаква какву би жељели грађани.

- Владајућа већина је одлучила да се стисне каиш, да се штеди на свим могућим теренима, али да се не штеди онамо гдје је најнеопходније. Предложили смо и законе којима ће се подићи и најнижа плата, старачке накнаде за пољопривредна домаћинства, обезбјеђење бесплатних уџбеника за основце... Новац од електропривреде углавном је служио као покриће за рупе Прве банке, први пут сада се враћа грађанима- истакао је Радуновић.

image
Славен Радуновић

Борис Богдановић истакао је да су овакви кораци јако важни и да показују да се налазимо на правом путу и да треба наставити корак по корак. Захвалио се свим родитељима Црне Горе који брину о будућности државе и сматра да је то њихов патриотизам. Бранка Бошњак је поручила да не смијемо допустити да су нам дјеца гладна, те да се морамо борити да се смањи сиромаштво.

- Залажемо се да дјеца имају један бесплатан школски оброк. Надам се да ћемо ићи у том правцу са локалним заједницама - рекла је Бошњак.

Милош Конатар је казао да у протеклим сазивима Скупштине овај предлог нису могли да ставе на дневни ред, јер код посланика ДПС-а, тадашње већине власти, није постојала воља да дјеца примају дјечији додатак.

- Не уводи се додатак, он већ постоји годинама за 14.000 дјеце мјесечно. Да се повећа износ, то смо сви сагласни. Суштински је споран дио закона, рјешење да се прима додатак само до шесте године, то је дискриминаторски јер по закону дјете је свако лице до навршене 18 године живота. Забрањена је дискримнација корисника по старости, прописано је законом. Овакво рјешење је, ако се усвоји, дискриминаторно и социјално неправедно- поручио је Борис Мугоша.

image
Борис Мугоша

Драгиња Вуксановић Станковић навела је да подржавају намјеру, али да је норма јако лоша јер је дискриминаторска.

- Довољно је да само један родитељ дјетета старијег од шест година изјави жалбу Уставном суду и тај закон ће да падне. Предложили смо амандмане за рјешње- појаснила је Станковић.

Испред Либералне партије Андрија Поповић казао је да има позитивних ствари, код овог закона, што се једном дијелу дјеце додјељује додатак, али да није добро што је ово велика дискриминација према дјеци од шесте до 18 године живота. По овом закону, како је навео, око 80.000 дјеце, малоњетника, ће бити дискриминисано.

image
Андрија Поповић

- Право на додатак за дјецу није неко ново право. Измјене у дјелу које се односе на проширење круга лица корисникасу у најмању руку неправедне. Доношењем предметних измјена ствара се социјална неједнакост. Сматрам да дјеца од шесте до 18 године имају веће трошкове и потребе. Из свега наведеног да се закључити да предлагање измјена и допуна настао из побуда придобијања гласова широких маса- истакла је Кенана Струјић Харбић.

image
Кенана Струјић Харбић

Божена Јелушић је рекла да овај закон има објективно елементе дискриминаторности, јер сва дјеца до 18 година треба да имају лични додатак и да сад говоре о мејри могућег и томе како је могуће направити највише добро, а најмање лоше. 

- Ово је заиста велики дан за Црну Гору, поносни смо на нову власт. Враћање додатка за дјецу је и један симболички чин гдје ми за разлику од претходне власти показујемо каква је природа нове власти и парламентарне већине. Док су се из редова ДПС-а бринули о својој дјеци, својим фамилијама и пословима, да својој дјеци обезбједе бизнисе и слично, ми показујемо на дјелу да бринемо о свој дјеци- поручио је Марко Милачић.

Бранка Бошњак је поручила да, два предложена закона из области образовања, су предложена јер су свјесни да је образовање изполитизовано, да је у школе ушла политика на велика врата, те да су се на основу партија бирали директори школа и наставно особље које је "пролазило кроз скенер". 

-  Дјеца су све што имамо, држава постоји због њих. Посебно је важно то што ће право на бесплатне уџбенике имати сва дјеца. Шаље се порука да су сва дјеца једнака. Наши прироитети су дјеца и омладина и грађани. Успјели смо да правно заврнемо уши криминалцима да се не одлива новац у сиву зону и сада умјесто да новац иде у Сплендид, иде нашој дјеци. Бесплатним образовањем профитирају сви. То није државни трошак, већ инвестиција- истакао је Борис Богдановић.

image
Борис Богдановић

Божена Јелушић је казала да је образовном систему потребна децентрализација и да је образовање постало власништво једне политичке партије. Сматра да одлучивање треба да се врати школским одборима и локалним заједницама. 

- Овај закон се усваја да би се смијенили сви директори школа. Овај прогон нико никад није радио. Нико се на овако бруталан начин није обрачунавао са толико људи, дајете легитимитет будућој власти да исто то ради, да смјени оне које сте ви довели на овакав начин. Није интерес Црне Горе да се ћерамо сваке четири године- сматра Дамир Шеховић.

Драгиња Вуксановић Станковић казала је да у односу на оне директоре школа којима није истекао мандат, овим предлогом закона није могуће укинути им функцију.

- У истом закону стоји норма да му престаје дужност истеком мандата. На дјелу имамо калсични политички реваншизам, оно што сте замјерали ДПС-у ви радите још горе, газите и кршите законе. Ово овако не може, требали сте да ускладите чланове закона, а само је било да се разријеше постојећи кадрови. И нећемо дозволити да се дјеца злоупотребљавају у политичке сврхе. Шта очекивати од ове министарке просвјете која не признаје црногорску државу, нацију, језик... Она треба да нам врши изборе директора школа? Само нека припази како ће их извршит- рекла је Вуксановић Станковић.

image
Божена Јелушић

-До сада су се за књиге за основце морала издвојити велика материјална средства. То је за једну просјечну породицу представљао проблем. Имало је новца у државној касни и раније за ово- казала је између осталог посланица  Милосава Пауновић.

image
-Посланица Пауновић

Она је прокоментарисала и да је раније било и политизације у школским установама, "само зато што неко другачије мисли".

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:20