/ Скупштина ЦГ
09/06/2021 u 17:07 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Вучуровић: Резолуција о геноциду у Сребреници усмјерена против Срба; Вуксановић Станковић: Црна Гора је обрукана јер има министра Правде који негира геноцид

Борис Богдановић је истакао да му није јасно чему служи нова иницијатива опозиције, ако није за распиривање нових подјела и тензија

Скупштина Црне Горе одржала је четврту сjедницу Првог редовног засиjедања у 2021. години – седамнаести дан. Дневни ред биле су тачке: предлог одлуке о измjенама Пословника Скупштине Црне Горе и предлог резолуциjе о геноциду у Сребреници. Сутра посланици настављају сједницу са тачком дневног реда Избори, именовања и разрjешења.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Посланик Марко Ковачевић, носилац изборне листе „За будућност Никшића“, захвалио се колегама на досадашњој сарадњи и казао да је поднио оставку на мјесто посланика јер је изабран за предсједника општине Никшић.

image
Марко Ковачевић

- Државна изборна комсиија поднијела је извјештај о попуни упражњеног мјеста са изборне листе "За будућност Црне Горе". Констатујем да је започео посланички мандат Дејану Вујисићу - казао је предсједник Скупштине Алекса Бечић.

Посланици су започели расправу о предлогу одлуке о измjенама Пословника Скупштине Црне Горе.

- Мислим да је ово добра прилика да допунимо пословник јер смо увели једну норму која је искорак, а то је да су министри дужни да учествују у раду одбора уколико су предлагачи амандмана и подносио амандмана. У пракси се десило да су министри заобилазили ту обавезу, није била санкција уколико не присуствујУ сједници. Предлажем да уколико не присуствује, а дужан је, да се тај акт или предлог не разматра на тој сједници. Треба имати разумијевања уколико је спријечен да дође- казао је посланик Борис Мугоша (СД).

Посланик Момо Копривица (Демократска Црна Гора) казао је да се Рашко Коњевић, редсједник СДП-а, труди да му Бечић не да ријеч.

- То сигурно чини из страха или ипак можда из страхопоштовања. Коњевић је познат као човјек који једно прича другоме, а сасвим неки други аршин узима за себе. Дијели нам лекције како се треба обраћати у нечијем одсуству. Не види себе и своје понашање. Он говори како је неко млад посланик. Ви сте били млађи министар унутрашњих послова, вјероватно је то можда разлог што нисте ухапсили ниједног криминалца, а можда одсуство храбрости. Прије ће бити одсуство храбрости, него присуство младости. Не дај Боже да имам прсте Светозара Маровића, ноге Мила Ђукановића или главу Рашка Коњевића, завршио бих или у затвору, или бих политчки пропао- обратио се Копривица посланику Коњевићу.

image
Алекса Бечић

Посланици сада говоре о предлогу резолуциjе о геноциду у Сребреници. Посланик Ервин Ибрахимовић казао је да су представници свих клубова опозиционих партија, поштујући одлуке међународног суда праве, а све у циљу да се суочимо са прошлошћу и помире народ, поднијели текст резолуције.

- Скупштина најоштрије осуђује геноцид у Сребреници, потврдђује да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог свјетског рата. Скупштина забрањује јавно негирање постојања или умањења геноцида, проглашава 11. јул Даном сјећања на жртве и ријешеност Црне Горе да афимрише вриједности мира и стабилности. Позива надлежне институције на спровођење истрага и процеусирање оптужених за геноцид, ратне злочине. Затим изража саосјећање за све жртве у ратовима на просторима бивше Југославије и позива сусједне државе да наставе да обезбјеђују правду- прочитао је текст резолуције Ибрахимовић.

Посланик Јован Јоле Вучуровић (ДФ) казао је да је разочаран да данас нису присутни представници Владе.

- Мислим да је ово важна тачка, јер је у самој Влади дошло до грких ријечи везано за ову тему. Било би коректно да су дошли, а посебно су требали да дођу посланици ДПС-а, јер се и они крију управо иза ових тема. Наш клуб неће гласати за ову резолуцију јер је својеврсна провокација и директно је усмјерена против српског народа. Осуђујем овај злочин, али очекујем да се осуди и злочин над Србима - навео је, поред осталог, он.

image
Ервин Ибрахимовић

У име посланичког клуба "Мир је наша нација" Борис Богдановић казао је да је геноцид доказан пред међународним судом и да је правосудно неспоран за сваког ко признаје Црну Гору. Истакао је да му сада заиста није јасно чему служи нова иницијатива опозиције, ако није за распиривање нових подјела и тензија.

- Клањам се и клањаћу се свим жртавама, а никад злочинцима и онима који те злочине оживљавају за глас или два- поручио је Богдановић.

У име "Покрета за промјене" Бранко Радуловић казао је, поред осталог, да су грађани предодређени да живе заједно, да свако носи своју посебност у себи али не испред себе и рпотив другога.

- За нас нема дилеме. Тамо се десио најмонструознији злочин у Европи после другог свјетског рата. Ово је пресуђени геноцид. Не постоје геноцидни народи, постоје појединци који су правили злочине и који су осуђени за геноцид. Ако у постоји министар који негира геноцид, онда то није европска Влада - казао је Иван Брајовић (СД).

image
Бранко Радуловић

Посланица Драгиња Вуксановић Станковић казла је да се у Сребреници десио геноцид.

- Свако ко негира геноцид, умањује злочин геноцида или га немушто третира чини неопростивим гријех према жртвама. Умањивање овог геноцида исто је што и умањивати Јасеновац. Нема овдје осуде читавог једног народа. Они који у Ратку Младићу виде само Србина, највећи су непријатељи српског народа.. Данас је Црна Гора обрукана јер има министра Правде (Владимир Лепосавић) који негира геноцид- поручила је Вуксановић Станковић.

Потпредсједник Скупштине Страхиња Булајић казао је да се ДФ залаже да се сви злочини осуде без разлике, али без двоструких аршина.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

- Међународни суд правде га је прогласио за геноцид и сви ми треба да занијемимо од ужаса, стида и кривице. Зашто ми? Генерално је исти народ, Јужни Словени, говоримо исти језик, таманио се међусобно у име неког великодржавља и идеологије- навео је посланик Андрија Поповић (ЛП).

Посланик Дамир Шеховић казао је да су страдали невиди људи само због тога што су били Бошњаци, што су се другачије звали и молили.

- Желим да вас позовем да покажемо да смо зрело друштво којем су принципи важни, гдје се злочин назива злочином јер је злочин, а не зато јер су му жртве блсике национално, вјерски или на неки други начин... Овај геноцид има име и презиме- навела је посланица Бошњачке странке Кенана Струјић Харбић.

Посланик Фатмир Ђека казао је да се на невиној крви не може градити будућност. Посланик Марко Милачић (Права Црна Гора) сматра да ово није био геноцид.

- Не пристајем на двоструке аршине. Ви сте господине Ибрахимовићу ћутали и данас ћутите о депортацијама - поручио је Милачић.

image
Кенана Струјић Харбић

Милачић је казао да је кључно ко доноси резолуцију. Навео је да он јесте за помирење, али се никада овако неће помирити јер помирење подразумјева један процес, али да ово није начин.

- Нека је вјечна Република Српска! - поручио је Милачић на шта је реаговала посланица Драгиња Вускановић Станковић рекавши да се у овоме дому може чути само "Да је вјечна Црна Гора!", а тим ријечима се придружио и Алекса Бечић.

Милачић је затим рекао да нема потребу да толико доказује љубав према земљи гдје се подигао и родио.

- Треба да осудимо све злочине, а било их је и са једне и друге стране. То нису радили народи, већ злочинци. Треба нам култура сјећања. Треба да се миримо и да кренемо напријед, да гледамо у заједничку будућност- навела је посланица Бранка Бошњак (ДФ).

Посланик Албанске листе Генци Ниманбегу казао је да је величање ратних злочинаца, негирање ратних злочина. 

image
Бранка Бошњак
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:55