Драгослав Шћекић / - SCREENSHOT YOUTUBE
28/07/2021 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Шћекић: Здравствени систем затечен на кољенима

Када би говорили о свим приватним установама, видјели бисмо да је за то вријеме приватним здравственим установама Фонд здравства издвојио 50 милиона еура, каже Шћекић

На сjедници Одбора за здравство у току jе консултативно саслушање челника здравствених институциjа у вези са мрежом здравствених установа и актуелном епидемиолошком ситуациjом.

Чланови Одбора саслушаће директора Института за jавно здравље Игора Галића и вршиоца дужности директора Фонда за здравствено осигурање Драгослава Шћекића. Министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић не присуствује сједници Одбора због већ преузетих обавеза, па у њено име присуствуjе државна секретарка Анка Вукићевић.

Шћекић је казао да је сама министарка најбоље показала својим радом резултате. Направљено је низ поступака у корист грађана, првенствено пацијената. Истиче да је до сада јавно здравство било потпуно понижено. Да је стање у јавном здравству било веома лоше и на кољенима. Каже да сад покушавају да врате точак на оно старо вријеме када је здравство било веома цијењено и на високом нивоу, да љекарске услуге буду бесплатне. Сада се приватне здравствене установе, без икаквих уговора, анализа, налазе у надређеном, односно, награђеном односу на јавно здравство.

Сада се треба захвалити приватном здравству и унаприједити јавно здравство, и томе тежимо, каже Шћекић.

- Довољно је рећи да је само "Кодра", која је прије потписивања уговора имала фактуре на нивоу 600 хиљада, 2016. године, у 2020. имала ниво фактура шест милиона и четири стотине хиљада еура. Када би говорили о свим приватним установама, видјели бисмо да је за то вријеме приватним здравственим установама Фонд здравства издвојио 50 милиона еура, а да при томе јавно здравство нема Подгорица болницу, БИјело Поље, Пљевља, немају основне елементарне апарате, скенере - каже Шћекић.

Влада jе прошле седмице усвоjила Одлуку о новоj мрежи здравствених установа у коjоj ће по узору на земље окружења бити само здравствене установе чиjи jе оснивач држава.

Министарка здравља jе, након усваjања одлуке, казала да ће грађанима на располагању бити много више приватних здравствених установа. Како је истакла, више неће бити монопола, "на срећу државе и грађана". "Уговори са приватницима склапаће се само на основу jавног позива. Наjбољи ће добиjати посао", навела jе Боровинић Боjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:22