/ СКУПШТИНА ЦГ
29/12/2021 u 22:13 h
Žana Bojanić, Ana GajevićŽana Bojanić, Ana Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен Буџет за наредну годину, дјечији додатак до 18 година, обештећење мајкама...

Подржана је иницијатва за смjену министарке Весне Братић, министра Ђорђа Радуловића и министра Александра Стиjовића, изабрани су чланови Тужилачког савјета

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су Предлог закона о буџету за 2022. годину са 42 гласа "за" и 30 против. Усвојен је и предлог одлуке о задуживању Црне Горе за наредну годину. 

Предсједник парламента Алекса Бечић казао је да је на буџет било поднијето 173 амандмана.

Изгласани су чланови Тужилачког савјета. Одбор за политички систем, правосуђе и управу утврдио je предлог за избор четири члана Тужилачког савјета из реда угледних правника. Подршку су добили Синиша Газивода, Милош Вуксановић, Боривоје Ђукановић и Филип Јововић

Подржана је иницијатва за смjену министарке просвjете, науке, културе и спорта Весне Братић, министра вањских послова Ђорђа Радуловића и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Стиjовића. Усвојен је  предлог закона о измјенама и допунама Закона о раду - минимална зарада 450 еура. Изгласан је и предлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи. Посланици су изгласали обештећење мајкама са троје или више дјеце, дјеца до 18 година примаће додатак. Повећана је минимална пензија.

image
гласање посланика

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Дневни ред чини предлог одлуке о измјени одлуке о образовању Одбора за свеобухватну изборну реформу. Посланици су изгласали предлог закључка - интерпелација за претресање питања у вођењу политике Владе у области просвјете, као и предлог закључка - Интерпелација за претресање питања у вођењу политике Владе у области вањских послова.

Скупштина Црне Горе разријешила јепредсједника и члана Савјета Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама Сретена Радоњића и Бојана Обреновића.

Иницијативу за њихово разрјешење поднијели су посланици Демократског фронта, због тога што је, како су образложили, Савјет у марту прошле године донио мишљење да се јавно објаве имена и адресе боравка особа које су биле у самоизолацији.

Црногорски парламент је за члана Савјета Агенције за електронске медије именовао Милана Радовића.

- Да ли смо ми ово присуствовали заједничком гласању посланика ДПС-а и ДФ-а о интерпелацији о раду министара, желим да поздравим тај корак- казао је Милош Конатар (УРА).

image
Алекса Бечић

Посланик ДФ-а Славен Радновић навео је да овога не би било да су се држали коалиционог договора.

- Ви сте ти који су почели, ви сте ти који су рушили све договоре један за другим- истакоа је он обраћајући се Конатару.

Затим су посланици изгласали предлог да се за члана Тужилачког савјета изабере Милош Вуксановић, Синиша ГазиводаБоривоје Ђукановић и Филип Јововић. Посланици нису у начелу изгласали предлог Закона о завршном рачуну Буџета Црне Горе за 2020. годину. Скупштина није у начелу прихватила предлог закона о измјени Закона о зарадама запослених у јавном сектору.

Изгласан је у начелу предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак физичких лица. Усвојен је у приедлог закона о измјенама и допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање. 

Поред осталог, прихваћен је предлог закона о измјени Закона о порезу на употребу путничких моторних возила, пловних објеката, ваздухоплова и летилица. Скупштина је такође изгласала и предлог закона о измјенама и допунама Закона о осигурању.

Усвојен је Предлог закона о измјени Закона о социјалној и дјечјој заштити. Посланици су гласали и за предлог закона о измјенама и допунама Закона о раду, у цјелини. Ггласало је 75 посланика, 74 за и један је био суздржан. 

image
гласање посланика

- Повлачимо амандман за плату од 650 еура, а са овом платом минималном од 450 нека нам је Бог у помоћ- истакао је посланик Славен Радуновић (ДФ). 

(ВИДЕО) Поповић: Сексуално злостављање дјеце злочин без казне

Скупштина је такође утврдила постојање хитности да закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном листу Црне Горе. Изгласан је и предлог закона о измјени и допуни Закона о привредним друштвима. Посланици су изгласали и предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача.

(ВИДЕО) Помјерити старосну границу жена за подпомогнуту оплодњу

Изгласан је и предлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Црне Горе, као и предлог закона о измјенама Законика о кривичном поступку. Изгласан је и предлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи. Тиме је помјерена старосна границу жена за подпомогнуту оплодњу.

image
ПОСЛАНИЦИ ДФ-А

Посланици су изгласали и предлог закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троје или више дјеце. Такође, посланици су прихватли предлог закона о измјенама и допуни Закона о социјалној и дјечјој заштити, бр. 19-6/21-6. Тако је предвињен дјечији додатак за дјецу до 18 година, почиње од 1. октобра 2022. године. Изгласан је и предлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Биће повећане и минималне пензије.

image
ПОСЛАНИЦИ ДПС-А

Изгласан је предлог закона о измјени и допуни Закона о државним и другим празницима, бр. 00-36/21-3 (Његошев Дан и Дан еколошке државе).

Скупштина је изгласала и предлог закона о допунама Закона о зарадама запослених у jавном сектору, бр. 33/20-2, повећање зарада одређеним медицинским радницима и професорима. Посланица Бранка Бошњак је предложила да Влада ово питање ријеши системски кроз измјене колективног уговора. Преформулисала је трећи амандман.

О буџету и амандманима

Након паузе, посланици су са 41 глас изгласали буџет за наредну годину у начелу. Против је било 29 посланика, два је било уздржано. Након тога разговарало се о амандманима на предлог закона о буџету.

Посланица СНП-а Мира Пауновић казала је да незапослени заслужују 100 еура мјесечно. Посланик Покрета за промјене Бранко Радуловић, повукао је своја два амандмана.

Посланик СД-а Дамир Шеховић рекао је да се у Општини Плав инвестирао шест милиона еура, што је више неупоредиво у односу на протеклих 10 година.

- Ова влада је показала однос према овој општини, и прошле године нијесу испунили обећања. Нек се не воде тиме гдје имају подршку, него да равномјерно расподијеле средства, Општина Плав је дискриминисана - нагласио је Шеховић.

Амандман, који је он поднио у име партије, није прихваћен.

Посланик Борис Мугоша је нагласио да је овим буџетом износ за службена путовања повећан за преко 40 одсто.

- Предвиђено је чак пет милиона за службена путовања. Ми смо предложили да се 1,3 милиона еура смање трошкови и да се прослиједи дјеци из социјално угрожених породица за кориштење ужине и превоза. Надам се да ћемо ово прихватити, јер је предложено 1,5 милиона више за службена путовања. Јесмо ли за дјецу или за привилегије функционера - рекао је Мугоша.

Амандман који је поднио Мугоша није прихваћен, а он је поручио да је овим показано да ли су функционери за бесплатну ужину или за привилегије.

Посланик Амер Смајиловић рекао је да је његова партија предложила 10 амандмана. Тражили су увећање износа за изградњу ски центра Хајла, који је важан за развој Рожаја.

- Тражена су два милиона за улагања на овом локалитету - додао је он.

Тражили су и за изградњу основне школе у Рожајама, у Карабушком пољу, као и за изградњу дома старих у Плаву у износу од пола милиона еура (за прву фазу). Предложили су и да се повећа износ за пут ка Богићевици, као и реконструкцију пута које је битно селима као што су Грахово и Вуча.

- Амандманом седам смо тражили изградњу водовода у приобалном дјелу Бара, амандман осам се односи на остваривање мањинских права. Фонд се финансира из буџета, а предлажем да се надокнади износ од 133 хиљаде, како не би кршили закон. Амандман девет односи се на извођење радова на Плавском језеру, којим се тражи улагање за заштиту језера. Последњи амандман, број десет се односи на дијелу магистралног пута Петњица - Бор. Предложеним амандманом средства би се користила за израду документације - додао је он.

Министар Спајић је казао да се прихватају амандмани два, четири и десет.

Посланица СДП Драгиња Вуксановић Станковић навела је да су амандманима тражили средства за реконструкцију пута Бар - Круте. Тражила је средства и за фискултурну салу основне школе Мркојевићи у Бару, након чега је Спајић казао да се тај предлог већ налази у буџету, јер га је предложила УРА раније.

Њена партија тражила је и средства за радарске системе који ће допринијети безбједности у саобраћају. Тражила је и амандман за изградњу фискултурне сале у цетињској школи, као и већи износ за градске паркове на Цетињу.

- Два градска парка треба да представљају праву рекреативну зону не само за грађане Цетиња, већ за туристе који долазе  - додала је Вуксановић Станковић.

Предлагали су и средства за израдњу документације за изградњу објеката у Колашину, као и за изградњу спортских објеката у овом граду.

- Спортски комплекс ће коштати више од милион еура, а средства су опредјељена за изградњу прве фазе - додала је.

Спајић је истакао да је ипак доваљан ниво средстава које су предложиле Демократе, те да је то већ прихваћено.

Вуксановић Станковић је у име партије тражила и амандман који се односи на изградњу спортске дворане у Улцињу. Спајић јој је казао да је Влада већ издвојила јак буџет за Улцињ, па да немају више фискалних могућности.

Она је оптужила Владу да прихватају амандмане али их не реализују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:57