nova skupstina / -SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
30/09/2021 u 12:33 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Већина за распарчавање министарства Весне Братић

Борис Богдановић сматра да владу треба реконструисати, да се експертска влада није показала успјешним експериментом, те и да су поједини ресори преобимни и да их треба раздвојити

Посланици највећег дијела власти су јединствени у ставу да актуелну владу треба реконструисати – ипак, мада у многим сегментима у вези са моделом реконструкције нијесу сагласни, око једног питања су, чини се, сагласни – Министарство просвјете, културе, науке и спорта (МПКНС), које води Весна Братић, треба из разлога функционалности подијелити на више ресора. Представници највећег броја субјеката владајуће коалиције сматрају да експерску владу треба да појачају кадрови из политичких странака, те да број ресора мора бити већи од постојећих 12. Сагласни су сви, како сазнајемо, да премијер остане исти – Здравко Кривокапић, а да остали челници ресора буду плод договора.

Посланик Демократске Црне Горе Борис Богдановић сматра да владу треба реконструисати, да се експертска влада није показала успјешним експериментом, те и да су поједини ресори преобимни и да их треба радвојити.

– Оно што се дефинитивно пoказало као нефункционално jе груписање четири ресора у jедан – попут, рецимо, Министарства просвjете. Такви ресори су толиког обима да онемогућаваjу покривање свих изузетно важних области на начин како се то чини у ресорима мањег обима. Имаjући у виду обим реформи коjе треба извести, као и огромне проблеме са коjима смо се суочили сматрамо да jе оптимум 18 ресора Владе, коjи ће обезбиjедити подjеднако покривање свих значаjних области. Свjедоци смо да експертска владе ниjе оправдала очекивање и да таj концепт треба што приjе напустити jер ниjе дао очекиване резултате ни након 200 дана од њеног формирања – казао је Богдановић.

Формирати посебан ресор за туризам

Имаjући у виду значаj туризма за цjелокупни економски развоj државе и његово учешће у БДП-у (око 25 одсто), Дејан Ђуровић сматра да треба формирати и посебно Министарство туризма.

– Ово jе посебно важно jер jе чињеница да ће у дужем временском периоду ово бити доминантна привредна грана, иако тежимо диверзификациjи привреде. Посебно бих нагласио потребу да се формира посебно Министарство планирања простора, животне средине и екологиjе. Свjедоци смо огромног броjа проблема у овоj области, великог урбанистичког хаоса коjи влада, потребе за хитно доношење Просторног плана Црне Горе коjи jе послије Устава Црне Горе наjважниjи документ. Хитно jе и доношење закона о планирању и изградњи. Такође је неопходно формирати и посебно министарство за спорт, младе и демографиjу jер би се тиме показала жеља за стварање jедне здраве и боље Црне Горе. И поново обjедињавање ресор рада и социjаног старања jер су та два аспекта међусобно повезана, а тиме би се показала брига за цjелокупно друштво – закључује Ђуровић.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Дејан Ђуровић рекао је за "Дан" да до нове функционалне владе треба да се дође радом свих странака коjе учествуjу у власти – заjедно са премиjером, а све то у циљу стварања ефикасне владе коjа би наjбољи начин одговорила потребама грађана и привреде.

– Видљива jе нетранспарентност на многим пољима, несналажење поjединих министара и непознавање рада државне управе, гомилање проблема у поjединим министарствима, кашњење у изради броjних закона и спровођењу реформи, лоша медиjска презентациjа. Чак имамо и случаj да за скоро годину дана рада од поjединих ресора, конкретно Министарства jавне управе до парламента ниjе дошао ниjедан предлог закона, нити знамо шта jе у том министарству рађено. Зато се оваj концепт мора напустити, омогућити политички партиjама да доведу своjе кадрове на министарске позициjе и броj министарстава у реконструисаноj Влади повећа на начин да се постоjећи ресори подиjеле. Политичким договором ДФ-а и Демократа jе управо предвиђена оваква могућност, а на таj договор и премиjер је дао сагласност – казао је Ђуровић.

"Посланик ДФ-а Дејан Ђуровић рекао је да до нове функционалне владе треба да се дође радом свих странака власти заjедно са премиjером

Истиче и да су се поједини ресори показали преобимним те да их треба раздвојити.

– Посебно желим да истакнем да треба у што хитниjем року дониjети закон о Влади коjи би допринио бржоj професионализациjи државне управе коjоj сви тежимо. Таj закон би дефинисао читав низ важних питања коjа би била обавезуjућа за све коjи су стекли изборни легитимитет да формираjу власт. О обимности поjединих ресора у претходноj влади, можда, наjбоље говори и Правилник о систематизациjи Министарства финансиjа и социjалног старања и коjим jе предвиђено чак око 20 директората, што jе око 20 помоћничких мjеста. Сматрам такође да треба обjединити министарства културе и медиjе у jедан ресор – казао је Ђуровић.

Посланик Грађанског покрета УРА Божена Јелушић наводи за наш лист да би - уколико се миjења полазна основа и наjмањи заjеднички именитељ ове Владе, установљен при њеном конституисању и добиjању 41 гласа подршке – своjеврсно нагађање било да ли ће влада бити функционалнија са 18 ресора или да остане овако.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:09