Mihailo Anđušić / - FOTO: DPS
19/04/2024 u 10:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Anđušić: Rudnik uglja najbrutalniji primjer partijskog zapošljavanja, SDT da spriječi uništenje preduzeća

Stanje u Rudniku uglja Pljevlja predstavlja sinonim za partijsko zapošljavanje i za koruptivne aktivnosti u vezi sa sklopljenim ugovorima u tom preduzeću, saopštio je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

- Rudnik uglja predstavlja najbrutalniji primjer partijskog zapošljavanja trenutno u našoj državi. Kada govorimo o uništavanju ovog preduzeća, ono je teklo u dva pravca - prvi pravac je ovo brutalno partijsko zapošljavanje o kome sam govorio, a drugi pravac se tiče sklapanja štetnih koruptivnih ugovora sa ozbiljnim elementima visoke korupcije, naveo je Anđušić na konferenciji za medije.

Anđušić je pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da prvo saopšti šta je sa brojnim krivičnim prijavama koje je DPS podnio u prethodnom periodu, a onda da svojom reakcijom spriječi uništenje ovog preduzeća.

On je istakao da je 2019. godine, prije nego što je došao novi menadžment tog preduzeća, bilo zaposleno 670 radnika.

- Obratite pažnju, 2020. godine u Rudniku je bilo zaposleno 860 radnika, 2021. godine 1.045 radnika, 2022. godine 1.170 radnika, 2023. godine 1.260 radnika. Dakle, broj radnika u ovom preduzeću, nakon 2020. godine je u bukvalnom smislu te riječi dupliran. To predstavlja apsolutni rekord partijskog zapošljavanja u istoriji preduzeća elektroenergetskog sektora, naveo je on.

Anđušić je naveo da su nevjerovatni podaci, pogotovo kad se uzmu u obzir rezultati poslovanja preduzeća, shodno ovim zapošljavanjima, Fond za bruto plate uvećan za pet miliona eura. 

- Da li predstavlja kršenje zakona ovakva vrsta zapošljavanja u ovim brojkama i ovom obimu? Da li ovdje ima elemenata za reakciju SDT-a? Da li su ovo podaci koji trebaju da ponukaju nekoga da napravi reakciju po pitanju ovako kršenje zakona?, upitao je on.

U Rudnik uglja za tri godine doveli 477 radnika, na plate daјu 26,6 miliona

Kako je dodao, šta više govpriti o ovome nakon situacije da je tadašnji direktor Rudnika uglja Milan Lekić na jednom svadbenom veselju uručio jedan od ugovora o radnom angažmanu građaninu.

On smatra da je ovo posljednji moment za reakciju Specijalnog državnog tužilaštva, s obzirom da ova Vlada i prethodne vlade nisu našli za shodno da se izbore sa ovim problemom prije nego što se uništi ovo preduzeće.

- Kada su u pitanju koruptivni ugovori, posjetiću vas kratko samo na kontroverzni ugovor sa Elektropriredom Srbije po kome je ugalj isporučen u ozbiljnim količinama Elektropriredi Srbije po višestruko nižim cijenama u odnosu na ono tržišne cijene u tom trenutku. Nakon toga zaista slijede skandalozne aktivnosti potpisivanja ugovora menadžmenta preduzeća od strane tadašnjeg izvrštenog direktora sa famoznom i familijom Porošenko, ukrajinskom porodicom Porošenko, koja je osnovala niz preduzeća, fiktivnih slobodno mogu reći, koji su potpisali niz ugovora sa Rudnikom uglja. O čemu se radi? Nakon nekoliko ugovora sa Aleksandrom Porošenkom, ukrajinskim državljaninom, koji je potpisao Rudnik uglja, takođe po višestruko nižim cijenama, osniva se nova firma od strane supruge ovog ukrajinskog državljanina, koja potpisuje istorijski najveći ugovor Rudnika uglja o isporuci 1,2 tone uglja, za period od šest godina u vrijednosti od 62 miliona eura. To ne bi bilo ništa čudno i svi bi mi pozdravili tu situaciju da nismo došli do podataka o kojima smo već informisali javnost, da uvidom u registar privrednih subjekata Republike Srbije nismo došli do informacije da je ta firma formirana svega nekoliko dana prije nego što je zaključen jedan ovakav ugovor, naveo ej Anđušić.

Kako pojašnjava, osnivački ulog te firme je bio jedan euro i sedamdeset centi.

- Menadžment kompanije Rudnika uglja je potpisao ugovor od 62 miliona eura sa kompanijom koja je stara bila svega dva dana i imala je osnivački kapital od 1,7 eura, ističe Anđušić.

Dodao je da se nakon toga niko od vlasnika tih preduzeća, dakle i ukrajinski državljanin i njegova supruga, više ne nalaze u Crnoj Gori, firma više ne posluje, ostala je dužna Državi Crnoj Gori kroz blokadu 30.000 eura, 15.000 eura Rudniku uglja, naveo  je poslanik DPS-a.

On je na kraju pokazao jedan ugovor o dopunskom radu, potpisan između "kontroverzne kompanije ukrajinskog državljanina i supruge tadašnjeg izvršnog direktora Rudnika uglja".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:51