/ Здравко Кривокапић
06/09/2021 u 16:19 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић: Наредних дана одлука о одговорности челника безбједносног сектора

Порфирије је рекао да иде на Цетиње и то није било довољно да се разрађује сценарио полиције, већ је исти био да ће доћи до препреке и морати да иде назад, а он је казао да ће да иде пјешке. Неки нису узели озбиљност такве поруке, истакао је он

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић казао је вечерас, да је насиље било карактер Црне Горе можда у 18. вијеку, али не никако у 21. вијеку. Додао је да нема више подјела по националној и било којој другој припадности. Истакао је да ову Владу од почетка настанка до данас прате одређена рушења. Казао је, на питање да ли намјерава да смијени министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина да ће у командном дијелу одговорности бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбједио, или није, урадио или није, дјеловао или није. 

На питање да ли Министарство унутрашњих послова и Управа полиције има његову подршку, казао је да ће се све испитати наредних дана и да је и нечињење исто гријех. На питање да ли је тачно да су сви помоћници Брђанина одбили да га замијене, да је смијењен, казао је новинарима да то питају његове помоћнике.

Одговарајући на питања новинара ко је командовао полицијом током дешавања, он или Брђанин, одговорио је да је његов (Кривокапићев) живот не вриједи ни паре ако Црна Гора буде уведена у грађански рат те да је отишао један трен хеликоптером за Цетиње, и да је тек тада кренуо командни процес.

- Устоличење је било повод да одређене структуре које припадају одређеном дијелу политике, која покушава од 30. августа, да прекроји резултате избора, да донесе нереде. Све је протекло због добре акције без повреда. Неко је намјерно правио ситуацију и вршио медијско спиновање преко софтвера које могу да имају само службе безбједности - истакао је премијер.

Како је додао, можда мук који долази са падом товара тоне кокаина и да то није било случајно.

- Херојство се не доказује ријечима, већ дјелима и чувањем људских живота. Захвалност свима који су на улицама Цетиња штитили људе и слободу вјероисповјести. Знам да су Цетињани најкултурнији народ Црне Горе, без обзира што поједини искачу. У сваком граду имате одређена одступања и букаче који нису мјера рада Црне Горе. Окрећемо се економским реформама у свим сегментима друштва - поручио је он.

Кривокапић је навео да је вријеме најбоље решето које ће и ових неколико дана показати ко је какав и гдје био, да ли је могао да учини више.

- Прошао је још један дан Д, не значи да таквих догађаја неће бити у будућности. Полиција је исказала толеранцију у једном периоду док су били насртаји. Сви који су се огријешили о зако ће одговарати - истакао је Кривокапић.

Рекао је да ће одређене анализе бити урађене наредних седам дана и да ће вријеме показати зашто неко није урадио посао.

- Није полиција крива када на њу насрћу. Радује ме што нико од полицајаца није изашао изван законских оквира. Залагао сам се да устоличење буде тамо гдје је вјековима било, ниједног тренутка длака на глави није ми помислила другачије - поручио је премијер.

image
Са преса

Рекао је да није добио никакве услове, осим ријечи похвале, од међународне заједнице. 

- Сумњам да су постојала два система за прислушкивање која има само сектор безбједности, а налази се у приватним секторима можда сада, то знам од октобра 2020. године и за тим трагам. Јуче да се десило то што је планирано, мислим да би данас имали грађански рат -  поручио је Кривокапић.

Истакао је да нема потребе да се брат са бартом криви и да једни на друге гледамо непријатељски.

- Недопустиво је да на Цетиње буде и бивши и садашњи предсједник Црне Горе. Ја желим да будем премијер свих грађана, онм су се показали јуче и доказали ко су, шта су и шта желе да буде. Ово је бтика стечених позиција, навика и договорених и ускраћених послова, то је јучерашњни дан- навео је он.

Рекао је да му је битно да Црна Гора буде преображена, а не да ли ће он бити премијер или неће.

- Оваква акција и на овај начин никада нигдје није изведена. Службе су имале процјене о виоско ризичном догађају са могуће несагледивим последицама. Када је Порфирије рекао да у 6.30 иде на Цетиње ни то није било довољно да се разрађује било који сценарио, сценарио полиције је био да ће доћи до препреке и морати да иде назад, а он је казао да ће да иде пјешке. Они неки нису узели озбиљност такве поруке - нагласио је Кривокапић.

Навео је да има фотографију да је бачен молотовљев коктел, те да се провјерава да ли је стара или нова фотографија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:06