фото: Принтскрин / - PC
23/12/2021 u 19:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Прекинута сједница: Спајић напустио расправу због емисије о буџету

Посланици владајуће већине поднијели преко 100 амандмана на предлог о буџету

Посланици Скупштине Црне Горе почели су данас расправу о буџету за 2022. годину. Раније данас Одбор за економију, финансије и буџет предложио је Скупштини да усвоји приједлог Закона о буџету за наредну годину. Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић је саопштио да Влада повлачи двије ставке о задужењу за 900 и 500 милиона, али да повлачи своје амандмане и одбиће као предлагач друге амандману.

Буџет којег је предложио министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић изазвао је различита мишљења како позиције тако опозиције. Раније су посланици владајуће већине најавили да ће га подржати, међутим поднијели су преко стотину амандмана на предлог буџета.

Демократски фронт предложио је 60 амандмана, а тражили су минимална зарада да буде 650 еура, да сви незапослени примају 100 еура мјесечно, да приправници примају умјесто 250, 450 еура. Демократе су тражиле минималну пензију од 200 еура, да се мајкама врате накнаде, као и да дјечији додатак примају сва дјеца.

Влада је 12. новембра усвојила приједлог буџета који је пројектован на двије милијарде и 460 милиона еура. Он укључује програм „Европа сад“, који предвиђа кроз измјене више закона, увећање минималне зараде са 250 на 450 еура а просјечне са садашњих 530 на 700 еура.

Предлог закона о буџету за наредну годину је инвестициони у два правца – у људске ресурсе преко програма Европа сад и у дијелу капиталних инвестиција у смислу рјешавања уских грла инфраструктуре, саопштио је раније министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић. Навео је и да неће бити потребе за задуживањем.

Борис Богдановић (Демократе) је казао да је народ рекао "не" тајкунима и навео је да је циљ овог буџета да подигне Црну Гору на виши ниво, тед а пружа шансу свима, шанса за будућност.

- За вријеме мандата ове владе дневно је 30 људи остајало без посла. Џаба упозорења из Централне банке, нас из парламента... Капитални буџет вам је колеге цртани филм - навео је посланик Дамир Шеховић (СД).

Поједини посланици су негативно реаговали када је министар Спајић напустио скупштинску расправу због емисије о буџету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 18:14