СА СЈЕДНИЦЕ ОДБОРА / - СА СЈЕДНИЦЕ ОДБОРА
08/10/2021 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Одбору за међународне односе: Током године 18 од 37 шефова дипломатско-конзуларних представништава промијењено

Шеф дипломатије Ђорђе Радуловић је казао да у околностима, када нема кохабитације, именовање амбасадора траје око шест мјесеци

Шеф дипломатије Ђорђе Радуловић је казао да је током ове године године 18 од 37 шефова дипломатско-конзуларних представништава промијењено, што је око 50 одсто. Радуловић је то казао на Одбору за међународне односе Скупштине Црне Горе, на којем се разматра "лнформација о насталој ситуацији у вези са кандидовањем амбасадора Црне Горе и учинцима кохабитације", преноси РТЦГ.

Радуловић је навео да у околностима, када нема кохабитације, именовање амбасадора траје око шест мјесеци.

- Имамо кохабитацију послије 30 година, која ни у једној земљи није лака, а поготово не у Црној Гори која се први пут сријеће са кохабитацијом послије три деценије владавине једне коалиције- казао је Радуловић.

Он је навео да нијесу наишли на одазив његови позиви на спољно-политичке консултације.

- Разлог је специфична политичка ситуација у земљи- казао је Радуловић и додао да у Уставу пише да предсједник поставља амбасадоре.

- Немогуће је по Уставу заобићи институцију предсједника- навео је Радуловић и додао да је дијалог са предсједником Милом Ђукановићем одржаван како би се “пробила блокада”.

Влада је, како истиче, утврдила предлоге за постављење за 12 амбасадора, а како каже Радуловић, обавио је разговоре и са представницима парламентарне већине. Казао је и да му није било јасно зашто поједини кандидати за амбасадоре нијесу добили подршку Одбора за међународне односе Скупштине Црне Горе.

- Предсједник Ђукановић је за двоје од њих, који су добили позитивно мишљење Одбора је потписао акредитиве и они ће брзо бити послати на радна мјеста. За све предлоге и сугестије које долазе са свих страна ја сам спреман да их чујем, јер нама амбасадори требају- навео је Радуловић.

Предсједник Одбора Миодраг Лекић казао је да је није било негирања појединаца, односно кандидата за амбасадоре, те да су при гласању за неке кандидате били уздржани, а не против.

Посланик ДПС-а Андрија Николић казао је да предсједник државе има легитимитет који је добио на изборима, те да ће власт морати да ради по “правилима кохабитације”.

Николић је министру Радуловићу саопштио да су неки од предложених амбасадора били протагонист “српског света”.

-Ви кажете “српски свет” је ретрограде идеја и није добра Црну Гору, поздрављам. Прије тога нам предлажете за амбасадоре протагонисте српског света- казао је Николић Радуловићу, на сједници Одбора.

Шеф дипломатије је питао Николића зашто њему спочитава "српски свет".

- Зашто мени спочивате “српски свет” питајте вашег вишедеценијског потпредсједника, који је тренутно у Београду. Шта каже о “српском свету”, зашто мени спочивате. Питајте њега он је био алфа И омега ДПС-а. Нисам вам ја адреса за то- казао је Радуловић.

Он је Николићу одговорио да само прича о историји, 1918.,1945. 1991. и “српском свету”.

- Орвел, Борхес и евентуално Светозар Маровић, имам лаке мисли, могу да помогну када је у питању “српски свет”- казао је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:01