Sjednica Skupštine / - PRINTSCREEN/YOUTUBE/SKUPšTINA CRNE GORE
26/09/2024 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Na sjednici Skupštine ponovo usvojeni predlozi zakona potrebni za "Evropu sad 2"

Skupština Crne Gore danas je ponovo usvojila tri predloga zakona koja je nedavno vratio predsjednik države Jakov Milatović.

Poslanici su ponovo usvojili izmjene Zakona o doprinosima, kojima se smanjuju doprinosi na plate za 11,5 odsto, od čega se 5,5 odsto odnosi na doprinose na teret poslodavca. Takođe, usvojene su i izmjene Zakona o PDV-u, kojim se povećava PDV za usluge smještaja sa sedam na 15 odsto, zbog čega su svi turistički poslenici negodovali, jer će to neminovno dovesti do znatnog rasta cijena smještaja. Izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je uvođenje akciza na mirna vina, zbog čega su posebno negodovali vlasnici vinarija, kao i "Plantaže", državna kompanija.

U pitanju je dio zakonskih rješenja koje je Vlada predstavila kao neophodne kako bi došlo do implementacije programa Evropa sad 2.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić prije glasanja je apelovao na poslanike da ne rade to što namjeravaju, i da ne udaraju na standard i kupovnu moć građana. 

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović takođe je apelovala na poslanike da ne podrže povećanje poreza građanima, na šta je reagovao potpredsjednik Skupštine Boris Pejović (PES) navodeći da nije tačno da se povećava porez, jer opšta stopa ostaje ista.

- Ne nasijedajte na te priče, jer se radi o neistinama, rekao je Pejović. 

Poslanice Pejović, između ostalog, navela je da je danas prekršen Ustav, dodajući da će poslanici izglasati povećanje poreza.

Nakon što je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović "zazvonila" kako bi opomenula poslanike i čula poslanicu Pejović, poslanica Pejović je kazala da joj ne zvoni.

- Molim vas, koleginice, nemojte mi ništa zvoniti, vama i toj vašoj koaliciji će odzvoniti u Podgorici u nedjelju, navela je Pejović.

Poslanica Pejović je kazala da je očekivala od svih kolega da pozdrave današnje hapšenje zbog kupovine ličnih karata.

- Znam da smo u predizbornoj trci i da nikad nije bila kampanja prljavija. I razumijem da ste Vi (Popović) u koaliciji sa onima koji još jače ponižavaju građane i koji su gadljivi na sve loše prakse iz prethodnog sistema, navela je Pejović, nakon čega je Popović prekinula njeno izlaganje.

Skupština će danas ponovo usvoјiti tri predloga zakona koјa јe vratio Milatović: PDV na smјeštaј i akcize na mirna vina neće miјenjati

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 19:48