/ Скупштина ЦГ
21/12/2021 u 20:25 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Поповић: Инвеститори сваки дан одлазе

Милатовић и Спајић понудили су грађанима чаробни штапић да изађу из сиромаштва, казао је Славен Радуновић

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су пету сједницу другог редовног, јесењег, засједања, седми дан. Министар економског развоја Јаков Милатовић казао је да програм "Европа сад" повећава животни стандард грађан. Посланик Славен Радуновић казао је да су Милатовић и Милојко Спајић понудили грађанима да чаробним штапићем изађу из сиромаштва. Посланик Данијел Живковић казао је да грађанима наметнута очекивања неодговорном политиком. Посланик Андрија Поповић навео је да  страни инвеститори сваки дан одлазе. Посланица Александра Вуковић истакла је да би ДФ ватру да додирује туђим рукама, рукама Владе Црне Горе.

Дневни ред можете погледати ОВДЈЕ.

(ВИДЕО) Коњевић: Нереалне пројекције Владе, парламентарна већина као да се труди да отежа

Данас се расправљало о тачкама дневног реда: 24. Предлог закона о измjенама и допунама Закона о раду; 27. Предлог закона о остваривању права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије; 39.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача; 40. Предлог закона о контроли извоза роба двоструке намјене; 41. Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити конкуренције 37. Предлог закона о коришћењу физичке инфраструктуре за постављање електронских комуникационих мрежа великих брзина; 38. Предлог закона о стандардизацији.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Министар Јаков Милатовић је казао да је разлог за доношење измјена Закона о раду усклађивање са програмом Владе "Европа сад". Истакао је да се прије свега мисли на повећање минималне зараде са 250 еура на 450 еура

.- Друга норма која је предложена јесте да сва умањења која се десе у дијелу доприноса на терет запослених, мора да буду за тај износ увећана НЕТО зарада. Прогам је фискално неутралан. Љепота програма "Европа сад" је што на један цјеловит начин повећава животни стандард грађана- појаснио је Милатовић.

image
Јаков Милатовић

Министар је казао да, предлог закона о остваривању права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије, значи исправљање неправде.

- Овим законом желимо да макар почнемо исправљање једне социјалне неправде која је учињена радиницима- Због стечаја раднмици су били приморани да оду пријевремено у пензије. Тиче се радника који нису добили одпремнине, радио се о укупно 1.238 радника који ће стећи право на финансијску подршку у износу од 12.00 еура по раднику-казао је, поред осталог, Милатовић.

image
Данијел Живковић

Посланик Данијел Живковић (ДПС) казао је да му се чини да данас, на политичком и друштвеном небу Црне Горе, имамо општи популистички мартаон. Сматра да треба водити рачуна и о ризицима које може изазвати појава новог соја вируса корона, омикрона.

-  Демократски фронт ће гласати за повећање плате, али оно што се углавном може очекивати можете да видиуте у циркусима и некаквим филмовима са мађионичарима и чаробњацима- казао је, поред осталог, посланик Славен Радуновић (ДФ).

Казао jе да jе срамота да грађани, који раде пуно радно вријеме, од плате не може да прехрани породицу.

- Милатовић и Спајић су понудили грађанима оно што не раде озбиљни људи, понудили су гладним људима наду да ће да, чаробним штапићем, изађу из сиромаштва... На све стране фали новца. Милатовић и Спајић су политком која је недостојна озбиљних људи, играјући се најтежим пшоложајем сиромашних грађан, успјели да убједе људе да кажу да- нагласио је Радуновић.

image
Славен Радуновић

Посланик Борис Мугоша (СД) навео је да о привреди Црне Горе јасно говори број незапослених и блокираних предузећа. Посланица Кенана Струјић Харбић (БС) сматра да је пројекат "Европа сад" популистички. Посланик Милош Конатар (УРА) казао је да ће подржати овај предлог, јер ће се тако помоћи онима који имају најамње.

- Парламентарна већина каже данас министру да ово ништа не ваља, али да морају да гласају за ово. Грађанима су наметнута очекивања неодговорном политиком. Министре ви нисте ништа одговорни, већ они који ово подрже - казао је Живковић.

Посланик Рашко Коњевић (СДП) нагласи је да ако му покажу колеге из Владе, из документације коју има, а коју је доставио министар, пројекцију осим јавног дуга он ће им купити највећу чоколаду.

- Ја вам желим сву срећу, али мислим да начин на који мислите то да оствари мислим да није реалан. Играте се са озбиљним стварима. Ово је најзначајнији документ који подносите Парламенту. Ово више личи на један семинарски рад, без иједне табеле - казао је Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Посланик Јован Вучуровић (ДФ) казао је да све што је добро за грађане Црне Горе, Демократски фронт подржава, али да неће подржавати да се на било који начин уводе нека нова задужења. Истакао је да су се нагледали тридесет година свега и свачега.

- Имао све основе да вјерујемо да је план "Европа сад" у функцији предизборне капмање за формирање нове  политичке странке- казао је посланик Андрија Николић (ДПС).

image
Андрија Николић

Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) навео је, поред осталог, да нема тржишне економије и да страни инвеститори сваки дан одлазе.

- Нема дмаћих и страних инвеститора. Имамо примјер да губимо 1000 радних мјеста мјесечно, у приватном сектору- казао је Поповић.

Посланица Александра Вуковић (ДПС) казала је да се наводном вољом грађана власт коцка. Истакла је да би ДФ ватру да додирује туђим рукама, рукама Владе Црне Горе. 

image
Александра Вуковић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:44