/ - FOTO: ŽIVKOVIć, SKRINšOT
25/10/2023 u 17:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Živković: Odluka o odlaganju popisa potvrda da država nije spremna, nastavljamo bojkot

Živković je poručio da DPS ostaje pri stavu da se nastavi sa bojkotom popisa, sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi

Danijel Živković, vd predsjednika DPS-a, kazao je na večerašnjoj pres konferenciji da je odluka o odlaganju popisa potvrda da država nije spremna i potvrda onoga šta DPS poručuje. On je isatkao da DPS i dalje ostaje pri stavu da se bojkot popisa nastavi, dok se ne ispune svi uslovi da on bude legitiman.

Spajić: Predložićemo odlaganje popisa, želimo jedinstvo Crne Gore i fokus na ekonomiju

Živković je dodao da tu inicijativu razumiju kao poziv na razgovor i dijalog o odgađanju popisa, odnosno sprovođenju i pripremi popisa u skladu sa zakonskim procedurama i onim što su precizno definisani uslovi za kontrolu tog procesa.

-Ovim se potvrđuje ispravnost argumentacije DPS-a i svih drugih relevantnih društvenih i političkih subjekata da država u ovom momentu nije bila spremna za sprovođenje popisa- rekao je Živković.

On je dodao da to takođe pokazuje i ispravnost stavova da postoji snažno miješanje stranog faktora u društveni i poltiički život Crne Gore, a kome se na uslugu stavila odlazeća vlada u tehničkom mandatu.

-Vjerujem da nakon stava Spajića nema više nikakve dileme u ono što je argumentacija i namjera DPS-a od samog početka – a to je da je neophodno sprovesti popis u skladu sa svim zakonskim procedurama i jasno definisanim mehanizmima kontrole- rekao je Živković, prenosi Mina.

On je naveo da svrha popisa nije nacionalno prebrojavanje, već prikupljanje podataka na osnovu kojih će država moći da sprovede adekvatne javne politike radi održivog i kvalitetnog upravljanja.

Živković je istakao da DPS nije jedini ukazivao na deformitete procesa.

-Suština je da dobijemo zakoniti proces, pod punom kontrolom, na osnovu kog će svi relevantni subjekti imati potpuno povjerenje, odnosno da dobijemo precizne, tačne i relevantne podatke- rekao je Živković.

Kako je kazao, s obzirom da postoji još važeća uredba, prema kojoj popis treba da bude održan od 1. do 15. novembra i da još nema datuma sjednice Skupštine na kojoj će se birati Vlada, DPS ostaje pri stavu da nastavi sa aktivnostima bojkota popisa.

-Sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi i uslovi koji podrazumijevaju potpuni monitoring ovog procesa, kako bismo svi imali povjerenj u popis i dobi relevantne i tačne podatke“-istakao je Živković.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 10:09