/ - PORTAL DAN
17/10/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада Црне Горе: Ништа не може сакрити штеточинства и непочинства „Марковићеве” владе

Рад „Марковићеве” владе обиљежио пад животног стандарда грађана, jер су стопе инфлациjе биле веће од раста просjечних плата и пензиjа, саопшили су из владиног кабинета

Недавни излив политичке „храбрости” бившег потпредсjедника ДПС-а Душка Марковића, некад затеченог у формалном обнашању функциjе премиjера, а данас заглављеног у ропотарници историjе (и партиjе) било jе мучно и тешко пратити. Посланик Марковић jе много тога желио да каже, а ниjе смио. Подоста тога да прећути, и много тога да заборави. Међутим, грађани Црне Горе нису заборавили, саопшили су из кабинета предсједника Владе.

- „Марковићева” влада jе овом друштву и нашоj дjеци, у децембру прошле године, оставила празну касу и разваљену економиjу, упркос томе што нас jе, за свог мандата, задужила преко милиjарду еура. Нова влада jе, додуше, била приморана да се задужи како би кренула у опоравак економиjе, и наjвећи дио новог задужења jе преусмjерила на враћање дугова неспособних претходника. До краjа ове године, jавни дуг ће бити сведен на 78 одсто БДП-а, што значи да ће штеточинство „Марковићеве” владе, коjе нас jе приморало на задужење, бити поправљено - наводе из Владе.

Истичу да је „Марковићева” влада проjекат прве дионице аутопута обрукала, не водећи рачуна о еколошкоj етици, произвевши 100 милиона еура непредвиђених трошкова, изнова помjераjући рокове за завршетак радова. „Марковићева” влада jе задала коначан ударац и Монтенегроерлајнзу, оставивши га у дуговима од 160 милиона еура. Девастирала jе, напомињу, „Плантаже”, доносила „интерне” одлуке, док jе из касе Електропривреде прениjела Комбинату алуминиjума (приватноj компаниjи!) – 17 милиона еура.

- Занимљива jе и методологиjа коjом jе „Марковићева” влада „смањивала” незапосленост, миjењаjући правила и бришући хиљаде грађанки и грађана, коjи су се налазили на програмима стручног оспособљавања или на усавршавањима, из евиденциjе Завода за запошљавање. За то вриjеме су додjељиване концесиjе за мале хидроелектране привилегованим члановима касте и станови партиjским функционерима, са мjесечним ратама од 30 или 40 еура. Jош jе занимљивиjе прикривање података у случаjу „Можура”, коjи се нашао у центру међународне корупционашке афере на Малти, због коjе jе живот изгубила и jедна новинарка - наводи се у саопштењу.

Напомињу да је до тренутка ескалирања пандемиjе ковид-19, дакле до почетка 2020. године, рад „Марковићеве” владе обиљежио пад животног стандарда грађана, jер су стопе инфлациjе биле веће од раста просjечних плата и пензиjа. Реална вриjедност просjечне плате jе смањена за 3,4 одсто, а просjечне пензиjе за 4,5 одсто. У првоj години пандемиjе ковид-19 „Марковићева” влада, осим што jе кршила људска права и противуставно обjављивала имена обољелих грађана, показала се као неспособна да оствари барем дио прихода од туризма – остварено jе свега 13 одсто прихода у односу на 2019. годину, док су наше сусjедне земље Хрватска и Албаниjа оствариле преко 50 одсто прихода.

За вриjеме „Марковићеве” владе, организациjа „Фридом хаус” прогласила jе Црну Гору за транзициони хибридни режим. Црна Гора jе, у међувремену, постала рекордер у дужини преговора са ЕУ, а током 2019. године нам jе приjетило активирање клаузуле баланса.

Док посланик Марковић оптужуjе премиjера Кривокапића да jе отварањем питања устоличења продубио подjеле, заборавља да jе „његова” влада предложила дискриминаторски и неуставни Закон о слободи вjероисповиjести, уперен против наjвеће вjерске заjеднице у земљи, коjи jе изазвао наjдубље подjеле у црногорском друштву у посљедњих 30 година, и десетине хиљада људи на протестним литиjама широм Црне Горе.

Са гумна на Ивановим коритима, у августу прошле године, приjетио jе отварањем граница и протjеривањем људи.

У том смислу препоручуjемо да се посланик Марковић и његов шеф Ђукановић договоре око елементарних ствари. Да ли се ДПС колективно каjе због дискриминаторског Закона о слободи вjероисповиjести, или посланик Марковић импровизуjе?

Све поброjане чињенице говоре да ниjедан маjбах, и ниjедна застава на патриотским скуповима, не могу сакрити штеточинства и непочинства „Марковићеве” владе. Као ни чињеницу да су он и његов шеф увелико постали политичко – jуче – ове предивне земље. Посланику Марковићу желимо више храбрости, а његовом шефу што више добрих адвоката. Али не панамских или лондонских, већ црногорских. Тако се ваљда показуjе патриотизам, саопштено jе из владиног кабинета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:25