Sa 33. sjednice Vlade / - DJORDJE CMILJANIC
04/06/2024 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada donijela Strategiju za borbu protiv korupcije do 2028.

Vlada je, na danas održanoj 33. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, donijela Strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028. godine, sa Akcionim planom za period 2024-2025. godina sa Izvještajem o sprovedenoj Javnoj raspravi.

Dokument počiva na tri strateška cilja koji se oslanjaju na viziju i opšti cilj Strategije i u jasnoj su vezi sa privremenim mjerilima u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, odnosno potrebom njihovog ispunjenja, navodi se u saopštenju Vlade.

Strateški cilj 1 se odnosi na prevenciju korupcije i obuhvata operativne ciljeve koji se odnose na:

• Unapređenje normativnog okvira u sprečavanju korupcije,

• Jačanje administrativnog i institucionalnog okvira za sprečavanje korupcije,

• Zapošljavanje i napredovanje u organima vlasti zasnovano na zaslugama,

• Transparentnost i slobodan pristup informacijama i

• Osnaživanje kapaciteta za sprovođenje antikoruptivnih mjera u oblastima od posebnog rizika od korupcije.

Strateški cilj 2 se odnosi na borbu protiv korupcije i iz njega proizlaze operativni ciljevi:

• Unapređenje zakonodavstva u borbi protiv korupcije i

• Unapređenje kapaciteta institucija nadležnih za borbu protiv korupcije.

Strateški cilj 3 se odnosi na nacionalnu i međunarodnu saradnju u sprečavanju i borbi protiv korupcije, kao i podizanje svijesti u sprečavanju i borbi protiv korupcije, te komunikaciju sa javnošću.

- S obzirom na specifičnost izrade Strategije, u okviru svakog postojećeg cilja predstavljeni su utvrđeni rizici i potrebe u rizičnim oblastima, kako bi se bolje razumjela veza za predloženim mjerama. Navedeni strateški ciljevi će se realizovati kroz 10 operativnih ciljeva, uvažavajući napredak postignut u periodu sprovođenja prethodnog strateškog dokumenta, kao i aktuelne izazove. Prilikom definisanja ciljeva pošlo se od preporuka iz relevantnih izvještaja međunarodnih insitutcija i organizacija, zatim obaveza definisanih u Programu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2023 – 2024, Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine i dr. Takođe, vodilo se računa o usaglašenosti sa relevantnim međunarodnim standardima u oblasti korupcije, kao i drugim međunarodnim instrumentima u ovoj oblasti, uključujući pravnu tekovinu Evropske unije - acquis communautaire -, ističu iz Vlade.

Posebna pažnja u oblasti korupcije je posvećena oblastima od posebnog rizika na korupciju, i to: pravosuđe, policiju i carinu, životnu sredinu, urbanizam, javne nabavke, lokalnu samoupravu, preduzeća u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu lokalnih samouprava. Radi se o sveobuhvatnoj strategiji koja se primjenjuje na sve organe zakonodavne, sudske i izvršne vlasti na državnom i lokalnom nivou, na organe državne uprave, nezavisna tijela, regulatorna tijela, javne ustanove, javna preduzeća i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja.

U diskusiji je konstatovano da će se uspješnom implementacijom Strategije za borbu protiv korupcije ostvariti veći stepen bezbjednosti građana i građanki Crne Gore i bolji ekonomski uslovi, ali i uspostaviti povjerenje građana u rad državnih institucija.

Strategija predstavlja okvir za donošenje akcionih planova, u kojima su određeni ciljevi, mjere, nosioci aktivnosti, kao i dinamika njihovog ostvarivanja i indikatori učinka, a sve u skladu sa preporukama EU i Savjeta Evrope i drugih međunarodnih partnera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 22:35