Vlada Crne Gore / - LOGO
26/06/2024 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada: Održavanje MVK je veliko priznanje za našu zemlju

Vlada je juče na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, saopšteno je iz Vlade.

Utvrđena je i Platforma za učešće predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića na Međuvladinoj konferenciji između Evropske unije i Crne Gore, Brisel, 26 − 28. jun 2024. godine.

- XVI Međuvladina konferencija između Evropske unije i Crne Gore na kojoj će biti usvojen IBAR dolazi 10 godina nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 i predstavlja priliku za sagledavanje napretka u oblasti vladavine prava kao okosnice pregovaračkog procesa.

Takođe, biće definisan redosljed koraka za ispunjenje završnih mjerila u ovim poglavljima, čime bi i sam proces pregovora za članstvo Crne Gore u EU bio okončan - navodi se u materijalu Vlade.

Na sastanku će, navode, biti predstavljena Zajednička pozicija EU i Crne Gore.

- S naše strane biće potvrđena snažna opredijeljenost Vlade za sprovođenje daljih reformi u cilju ubrzanja evropske agende sa posebnim osvrtom na neophodne korake u oblasti vladavine prava, Biće istaknuto da je Crna Gora od početka pregovora 2012. godine, sprovela opsežne reforme koje su ojačale institucionalni okvir, unaprijedile upravljanje i osigurale progresivno usklađivanje sa politikama i standardima EU. Kroz promjene političkog rukovodstva, Crna Gora je održala svoju posvećenost EU kao zajednici vrijednosti kroz 100% usklađenost sa ZVBP. Igrala je ulogu pouzdane članice NATO, doprinoseći održavanju regionalne stabilnosti u geopolitički kompleksnom regionu Zapadnog Balkana. Više od decenije u procesu, Crna Gora je postepeno dostizala nivo demokratske konsolidacije i političke stabilnosti koji se očekuje od predvodnika u pristupanju EU, što nas je dovelo do nove, završne faze pregovora za članstvo u EU - navodi se u izvještaju sa sjednice. 

Održavanje MVK je, dodaju, veliko priznanje za našu zemlju, kako u smislu ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava, tako i za buduće zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja.

- Međuvladina konferencija na kojoj će biti usvojen IBAR i dobijena završna mjerila za poglavlja 23 i 24, predstavlja i javno političko ohrabrenje država članica EU ne samo Crnoj Gori nego i drugim zemljama kandidatima. Imajući u vidu da se nakon održavanja MVK između EU i Crne Gore, u Briselu održava sastanak Evropskog savjeta u periodu 27-28. jun, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić imaće niz sastanaka sa predstavnicima institucija EU, kao i zvaničnicima država članica. To će biti dodatna prilika da se sa partnerima usaglasi dalji napredak Crne Gore na evropskom putu kroz zatvaranje većeg broja poglavlja do kraja 2024 - zaključeno je u materijalu. 

 

U Briselu danas veoma važan dan za Crnu Goru: Sa IBAR-om stižu nove unutrašnje teme i izazovi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 11:39