Artan Kurti / - UL INFO
18/04/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada ponovo razriješila Artana Kurtija

Vlada je na današnjoj sjednici još jednom razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, nakon što je 3. aprila ove godine, Upravni sud usvojio Kurtijevu tužbu protiv Vlade i poništio rješenje o njegovoj smjeni, što je bila jedna od prvih odluka koje je nova izvršna vlast donijela od kada je izabrana u parlamentu.

Kurti je razriješen 9. novembra prošle godine, uz ocjenu da nije adekvatan izbor za poziciju generalnog inspektora ANB-a, te uz napomenu da ga je imenovala vlada Dritana Abazovića – sa čijom procjenom u novom sazivu izvršne vlasti nijesu saglasni.

Obrazlažući smjenu, Vlada je navela da Kurti nema pet godina iskustva rada u bezbjednosnom sektoru, što je bio uslov za pokrivanje te pozicije. 

Podsjećamo, 22.7.2022.  Vlade Crne Gore koju je predvodio Dritan Abazović, u kadrovskim  rešenjima, navela je da je Artan Kurti imenovan za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

To je propraćeno različitim reakcijama političkih subjekata.

Tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević govoreći o imenovanju glavnog inspektora ANB-a Artana Kurtiija, ocijenio da je nanijeta velika šteta bezbjednosnom sektoru.

Vlada smijenila Artana Kurtija, generalnog inspektora ANB-a

-U biografiji nisu navedene stvari koje imaju stepen negativnosti, koje bi mogle da ga diskvalifikuju kao kandidata. Imam informacije da je Kurti osuđivan za ubistvo u pokušaju. Ukoliko moja informacija nije tačna, duboko se izvinjavam kandidatu i vama. Ukoliko jeste, zamolio bih da zastanemo- naveo je  tada Konjević.

Na to je tadašnji premijer Dritan Abazović naglasio da nema ničeg u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija i da je to  jedino relevatno.

-Da li je izdržavao kaznu za pokušaj ubistva? To se mora provjeriti. Da je u pitanju mjesto u nekom upravnom odboru neke kompanije možda ovo pitanje toliko ne bi bilo važno, ali kada treba da pokrivate mjesto u ANB, onda je itekako važno pitanje i informacija- poručio je tada Konjević.

Podsjećamo, kako su juče objavili mediji,  na današnjoj sjednici Vlade će biti povučeni predloge zakona Vvlade Dritana Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:59