Sa jedne od ranijih sjednica Vlade / - VLADA/FLICKR.COM
05/05/2024 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada predaje dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici: Krivica isključivo individualna, poštovati Dejton

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Kako je nezvanično potvrđeno za Portal RTCG iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

1) ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini

I drugi:

2) potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama

Ovim amandmanima, kako su nam kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i politickih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv RS.

Vladajuća većina sve češće u raskolu, Rezolucija o Srebrenici novi izazov: Teške teme otvaraјu nove probleme

Podsjetimo, govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, koja je prethodne nedjelje bila u centru pažnje Ujedinjenih nacija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da donošenje tog dokumenta ima dva cilja - da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donijete presude Međunarodnog suda u Hagu.

Istakao je da će se odluka donositi preglasavanjem, ali i da će ovo otvoriti "Pandorinu kutiju" i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.

Vučić je dodao i da se očekuje da sjednica Savjeta bezbjednosti UN bude održana 9. maja, nakon čega će se vjerovatno glasati o rezoluciji u UN.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:46