Brđanin / - UPRAVA POLICIJE
08/12/2023 u 10:38 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada ulazi u zonu krivične odgovornosti ako ne vrati Brđanina

Brđanin je za prvog čovjeka policije postavljen u avgustu 2021. godine, te bi zakonski njegov mandat trebalo da traje do avgusta 2026. godine

Nakon presude Upravnog suda kojom je poništena odluka 43. Vlade o smjeni Zorana Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije, na potezu je Vlada premijera Milojka Spajića, na kojoj je da postupi po presudi suda i na sjednici konstatuje prestanak mandata aktuelnog v.d. direktora Uprave policije Nikole Terzića te da nastavlja da teče mandat Brđaninu.

Kako portal Dan nezvanično saznaje, ova presuda Upravnog suda je meritorna, što znači da Vlada mora postupiti po njoj, jer bi u suprotnom ušla u zonu krivične odgovornosti, odnosno činjenja krivičnog djela neizvršenje sudske odluke. Članom 397 Krivičnog zakonika propisano je da će se službeno ili odgovorno lice koje odbije da izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.

Brđanin je za prvog čovjeka policije postavljen u avgustu 2021. godine, te bi zakonski njegov mandat trebalo da traje do avgusta 2026. godine.

Brđanin je smijenjen krajem marta pošto je po nalogu SDT-a uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević kojeg SDT tereti za saradnju sa "kavačkim klanom".

Brđanin je odmah podnio tužbu protiv Vlade i Upravni sud je u prvom postupku poništio tu odluku. Međutim, Vlada je ponovo donijela odluku o smjeni, nakon čega je uslijedila nova tužba. U prethodnoj odluci Upravnog suda prethodnoj Vladi je naloženo da u roku od 30 dana donese novo zakonito rješenje, međutim nova odluka je konačna i ne ostavlja prostora ovoj Vladi da ponovo odlučuje.

Bivši premijer Dritan Abazović nije direktno optužio Brđanina za umiješanost u sumnjive poslove, ali je ocijenio "da je menadžment Uprave policije izgubio autoritet". On je prije odluke o smjeni zahtijevao od Brđanina da podnese ostavku, što je Brđanin odbio. Dio članova 43. Vlade je tada na sjednici bio skeptičan popitanju legitimnosti odluke o smjeni Brđanina, a među njima je i bivši ministar pravde Marko Kovač koji je kazao da ta odluka može biti upitna sa stanovišta procedure i da će vjerovatno završiti pred sudom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:15